Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5 ... 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 08:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, pravijo da ga samo odstranjuješ kolikor rabiš. Ne rabiš ga flaširat.
Pri meni se zgodi, da pozabim na kis. In potem sem po 2 letih odkril enega. In ga pretočil v RF sode za vino. In ima še zmeraj moč!
Jaz mislim da moraš pustiti kis vsaj pol leta do enega leta, da se res dobro naredi in ojača. Potem pa lahko pretakaš.

Izdelava je preprosta, ampak v detajlih je problem Very Happy
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona: izgleda, da sva si v izdelavi kisa zelo blizu :wink:Kot sem čitala moraš narejen kis pretočiti v steklenice in zapreti. In ravno to me zanima. ali naj kis, kateremu sem odtsranila potopljen klobuk zaprem, ali pa naj pustim odprtega in pokritega z gazo. Zanima me tudi ali naj ga prestavim na bolj hladen prostor, ker je mogoče to vzrok, da se klobuki potapljajo. Imam ga namreč na hladilniku v kuhinji. saj ni ne vem kako toplo, a ponavadi ga delajo v kleteh...

Kravzelj: tisti, ki si ga odkril po dveh letih, je bil zaprt ali samo pokrit?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 10:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kis rabi za zorenje zrak. Če ga zapreš, ne dela več.
Ko moji kisi alkoholno povrejo jih imam odprte. ponavadi je samo pokrov gor nalahno, da ne dihta. Odvisno.
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 11:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, to zapiranje bom letos preizkusila. Morda je ravno to point. Tudi moj se mogoče ne bi pokvaril, če bi bil zaprt. Ker tisti sodi za kis so menda tudi zaprti, ne? Praviš, Kravželj, da kis ne dela več, če ga zapreš. Mogoče pa to pomeni, da se tudi pokvariti ne more več Wink .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 12:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nevem zakaj bi se pokvaril. Ampak vsega tudi ne vem .)
Obstaja ena dobra knjiga, mislim da je ta: http://trznica-kmeckiglas.si/Article/ArticleDetail/?_IdArticle=85
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 13:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdajle sem prečitala en članek, kjer so faze opisane takole:

1. faza: alkoholno vrenje (brez dostopa zraka) traja od enega do nekaj tednov (odvisno od temperature in sladkorja v pripravku), Končano je, ko se gošča s površja posede, ko se tekočina umiri- ni več izhajanja plina.

2.faza: ocetno vrenje (prisotnost zraka/kisika). Alkoholno prevreto tekočino precedimo in nalijemo v posodo, dodamo malo dobrega domačega kisa ali klobuk, prekrijemo z gazo in damo na toplo mesto. V posodi se čez čas naredi klobuk, na dnu pa usedlina.

Čez nekaj tednov je mlad kis gotov. Ko je dovolj kisel, odstranimo klobuk in usedlino, očiščen kis natočimo v steklenice, jih zapremo in shranimo na hladnem, temnem prostoru. Kis v steklenicah dokonca dozori. Za dober zrel kis pa pravijo, da je potrebno veliko časa (1, 1.5 let ali več)


Melona: Nekje sem prečitala tudi, da se bistvo za nastajanje kisa skriva v usedlini. Tako mislim, da se je pri tebi razkislil, ker si mu poleg gobe odstranila tudi usedlino na dnu. Če narediš to, ga moraš zapreti. Nekateri pravijo tudi, da tako zaprt kis (v steklenicah) pasterizirajo, da zagotovo zaustavijo procese - samo potem po mojem ne more zoreti naprej Confused
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 13:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, postopek, ki si ga prebrala, je za kisanje jabolčnika, kajne? Ko sok iz jabolk kisaš. Ne vem, če je enako, če jabolka zmelješ oz. narežeš in na to naliješ vodo, kakor sem naredila jaz. Sem pričakovala, da več ljudi dela kis doma in bo šala mala dobiti ustrezne izkušnje za več postopkov, pa ni ravno tako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 13:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona je napisal/a:
Brbr, postopek, ki si ga prebrala, je za kisanje jabolčnika, kajne? Ko sok iz jabolk kisaš. Ne vem, če je enako, če jabolka zmelješ oz. narežeš in na to naliješ vodo, kakor sem naredila jaz. Sem pričakovala, da več ljudi dela kis doma in bo šala mala dobiti ustrezne izkušnje za več postopkov, pa ni ravno tako.


seveda je enako, v vsakem primeru mora iti skozi omenjeni fazi najprej alkoholnega, nato ocetno kislinskega vrenja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 14:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako ga pa ti delaš, Metuljc, če ga?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 14:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot jaz vem, se kis lahko dela iz narezanih jabolk, ali naribanih, ali prešanih, ali iz soka. Če je iz soka, ni potrebno dodat vode (je že itak sama tekočina). Drugače pa je postopek enak. Le, da večina "domačih" pridelovalcev v prvi fazi ne zapre posode. Pravijo pa, da je bolje, da v prvi fazi preprečimo dostop zraka in tako omogočimo čisto alkoholno vrenje (iz sladkorjev nastane alkohol), Ko je to končano, ob prisotnosti kisika nastopi ocetno kislinsko vrenje, pri katerem se alkohol pretvarja v kis.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 15:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi midve s taščo sva le enkrat napravile kis iz jabolk. Tudi ona mi je govorila podobno, kot pravi brbr glede jabolk.
Po končanem sva čez zrezana jabolka nalile nekaj tople (ne vroče) vode, da so bila jabolka pokrita s tekočino.
Posodo sva pokrile s tkanino in dobro zavezale, da ne bi prišle zraven kakšne muhe, ali nekaj podobno.
Posoda je stala v kleti. Zadeva nama je odlično uspela.
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 16:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Orhy, koliko časa pa je stala?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 17:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko časa bi zdajle bolj težko rekla, ker je baje čas odvisen od temperature v kleti. Klet je bila v hiši, vendar pod nivojem zemlje zunaj in je imela zračnik.
_________________
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 20:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas delamo kis vsako jesen in sicer iz zmletih jabolk. Jabolka zmeljemo in damo v posodo s pokrovom (ta pokrov ne tesni, je samo polozen cez posodo) ter v klet. Se boljse bi bilo, ce bi imela posodo z veho. Pomembno je, da je v prostoru vsaj 18 stopinj. Pri nizji temp tezko nastane alkoholno vrenje. Po koncanem alkoholnem vrenju (priblizno cez 10 do 14 dni) tekocino iztisnemo v presi in jo zlijemo nazaj v posodo s pokrovom. In pustim da svoje naredi se ocetno kislinsko vrenje. To traja priblizno en mesec. V tem casu se na vrhu naredi matica. Po koncanem ocetno kislinskem vrenju dobimo kis, kateri pa se ni popolnoma bister. Ta kis previdno pretocimo. Usedlino zavrzemo. Sedaj ga damo v posodo z pipico in pokrovom s katerim lahko posodo tesno zapremo. Kis mora stati vsaj pol leta. Starejsi kot je, boljsi je. Pomembno pa je, da ga vsake 3 do 4 mesece zracno pretocimo, sicer se rad razkisa. Vsako leto del starega kisa zmesamo skupaj z mladim eno leto starim kisom. Drugi del starega kisa pa pustimo za uporabo.

Na enak nacin smo tudi ze delali kis iz jabolcnega soka.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 08 Okt 2015 21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tajana, zelo jasen opis, najlepša hvala.

tajana je napisal/a:
Ta kis previdno pretocimo. Usedlino zavrzemo. Sedaj ga damo v posodo z pipico in pokrovom s katerim lahko posodo tesno zapremo.


Samo še tole; ali v tole posodico s pipico daš tudi klobuk, ki naj bi se naredil na kisu?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5 ... 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5 ... 17, 18, 19  Naslednja
Stran 4 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.