|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 11 Mar 2015 16:53 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Zuf, zadnjo rundo sušim. Lističi so malo preveliki, pa mislim, da bo vseeno ok.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 11 Mar 2015 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
trajnica, kar vprašaj, kar te zanima!
cinija, ko se bodo posušili, jih lahko zdrobiš med prsti,
Listavko je bolje presejati predno se uporabi za posip, kot si ugotovila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 11 Mar 2015 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
Letos se nisem odločila za lovljenje domačih koristnih mikroorganizmov za izdelavo bokaši posipa. Izbrala sem skrajšani postopek: kupljen posip sem zalila z mlačno vodo, dodala sladkor in zaprla. Po dveh dneh se je začelo peniti, ko odprem, izhajajo plini, vonj je prijetno kisel. Ko se bo (skoraj) nehalo peniti oziroma ko bodo (skoraj) nehali izhajati plini, bom s to tekočino omočila otrobe, natlačila v neprodušne posode in pustila kakšen mesec. Mislim, da bo v redu delujoč bokaši posip.
Malo pa moram še raziskovati. Ostalo mi je kakih 8 dag kislega zelja, ki je bilo predolgo v hladilniku, da bi ga še z veseljem pojedla. Tudi tu sem nalila mlačno vodo, dodala sladkor, zaprla in postavila na toplo. Pričakujem podobno penjenje in "pridelek" za nadaljnjo uporabo. Tale zadnji eksperiment je bolj gorenjske sorte - da nič preč ne pride, tudi v hladilniku pozabljeno kislo zelje ne _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Mar 2015 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Bi jogurt koristil kompostiranju? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 11 Mar 2015 22:54 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami, tekočina ni potrebna, če je nimaš. Posip lahko narediš samo s sladkorjem, listavko/kompostom in otrobi.
Sicer pa poročaj, kako se bodo obnesli tvoji eksperimenti, slišijo se dobro.
pep, bi pomagal, saj vsebuje določene koristne mikroorganizme. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 11 Mar 2015 23:14 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, vzamem, kar imam pri roki. In listavka mi je od rok, kompost pa trenutno tudi. Pa vanj je šlo jeseni precej odpadlih, nagnitih jabolk, tako da ga je po moje še prezgodaj uporabiti za izdelavo bokaši posipa.
Sicer pa še poročam _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 21 Mar 2015 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf malo me potroštaj, da bom lažje spala.
Zadnjič mi je tista zadeva v šajtrgi lepo uspela, sem že vse porabila. Malo na kompost ostako pa v rastlinjačku in okrog rožic zunaj. Sem kar s pestjo malo potrosila nato pa z tistimi malimi krevljčki malček pokopala.
Danes sem pa že "pametna" in sem v šajtrgo nametala svega i svašta.
En hubok otrobov sem stresla v šajtrgo in čez stresla vsebino organka in vse fino premučkala. Dodala malo namočene šote, pol huboka res prave listavke, že skoraj zemlje. Vse z rokami premučkala in zlila čez v vodi zmešano marmelado, malček navadnega sladkorja in tiste tvoje tekočine 4 velike žlice (mislim da je BIM). To je bilo mlačno. Premešala in imam v garaži. Upam, da bo ok.
Medtem, ko se bo to "pacalo" bom šla po hubok ali dva listavke in 2 huboka krtin.
Potem bom (ko bo zadeva v šajtrgi gotova) pogrnila zunaj polivinil in stresla nanj vsebino iz šajtrge, krtne in listavko in vse zmešala in imela to za priboljšek pri sajenju zelenjave na vrt in pa za rože.
Ali bo to dobro ali bo slučajno premočno? Hvala za odgovor in
lep pozdrav vsem
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 21 Mar 2015 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
cinija šajtrgo poznam, huboka pa ne. Lahko pojasniš prosim ! _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 21 Mar 2015 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
orhy, mi rečemo hobuk tistim jupol vedrom...
cinija, čisto prava čarovnica si že... proces se mi zdi dober, tudi namen uporabe se mi sliši dobro! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 27 Mar 2015 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
Bokaši posip iz žagovine?
figula je napisal/a: | Tajana, mislila sem, da bi žagovino uporabila kot nosilni substrat namesto otrobov. Če boš tako naredila, kot si opisala, bo pa tudi dobro. MO se bodo namnožili . |
rukola - To sem naredil in mi rezultat ni bil všeč. Žagovina ne nadomesti otrobe do te mere, da bi bilo zadovoljivo.
Ne vem zakaj, ker meni se je tudi zdelo logično da lahko žaganje zamenja otrobe.
Vonj, pa tudi otip ni bil "ta prav". Mogoče je bila samo moja kaprica , ne vem. Celotno vsebino sem stresel na kompostni kup.
"muha" - Žagovina namesto otrobov? Se mi sliši enako, kot tole: "Komaj sem osla navadil jesti slamo, je crknil " . So pa vendarle otrobi čisto nekaj drugega. Otrobi so živini priboljšek, da da več mleka in se hitreje zredi, žaganje je pa dobro le za nastilj . Pa še v tej vlogi se kot kasnejše gnojilo obnaša veliko slabše od listja.
"zuf" - Ja, otrobi so zelo hranilni za mikrobe. Žagovina je slabo hranilna, pa tudi "težka" za bakterije.
"figula" - V deželi obilja in idealov je gozd prekril pogled na drevesa.
... ali je bokaši iz žaganja idealen - ni
... se ga da narediti - ja
... se ga da uporabiti - ja
Bokashi je bil z nekaterimi drugimi pripravki "izumljen" ravno zato, da lahko kmetovalci s pridom uporabijo tisto, kar imajo na razpolago okoli sebe. Saj se ve, kaj to pomeni.
Bokaši iz žaganja se da s pridom uporabiti recimo tam, kjer je zemlja suha in peščena, za zadrževanje vlage, lahko se ga uporabi kot posip v kurniku ali prašičjih hlevih za zmanjševanje vonjav in predpripravo živalskih iztrebkov in tudi se ga lahko uporabi pri bokaširanju gospodinjskih odpadkov, ....
So podjetja, ki delajo bokaši posip izključno iz žaganja.
... ali je bokaši iz žaganja idealen - ni
... se ga da narediti - ja
... se ga da uporabiti - ja
figula je napisal/a: |
..., da lahko kmetovalci s pridom uporabijo tisto, kar imajo na razpolago okoli sebe.
... ali je bokaši iz žaganja idealen - ni
... se ga da narediti - ja
... se ga da uporabiti - ja
|
"rukola" - se strinjam
1 em: 1melasa ni dovolj - bo potrebna prilagoditev.
Mogoče pa bi bil dober (idealen) če bi mu dodali več melase x2 ali x3.
Fermentiranje pa sigurno daljši čas kot 3 tedne. Še pri otrobih se pozna podaljšanje časa na kvaliteti posipa.
"lpmami" - Jaz itak vse fermentiram najmanj štiri tedne, gospodinjske ostanke v posodi Organko (ali domači izvedbi) pogosto še precej dalj.
"zuf" Za posipe in substrate, ki so bolj glivično usmerjeni bi bila žagovina super! Dobro, da malo protestiraš figula. Amm, jaz sem predvsem mislil za navaden bokaši posip, se mi res ne zdi idealen... bi pa tudi ta deloval, kot si rekla. Če bi jo malo zmešali z listavko, pa nekaj malega sladkega (pomojem ne rabi biti bolj sladko, itak so glive na udaru) - hmmm, super stvar za zadrževanje vode in mikorizo na vrtu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 19 Apr 2015 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
Sam sem odprl svoj Bokashi posip po zufofem receptu z listavko in otrobi po treh tednih (nestrpnost) in nisem opazil nobene plesni. Ali plesen "mora" biti ali sploh ni nujno?
Zanima me tudi, kako se pravilno polni koš z odpadki in posipom. Je treba hkrati napolniti celega in potem zapreti za 2 tedna ali lahko dnevno dodajamo organske odpadke + posip? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Apr 2015 20:27 Naslov sporočila: |
|
|
Fedex, najbolj idealno je, če po treh tednih na bokašiju NI plesni.
Posodo polniš dnevno. Vsak dan potlačiš zadnjo plast in posuješ z bokašijem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 19 Apr 2015 20:45 Naslov sporočila: |
|
|
Fedex, vse je vredu. Bolj pomemben je vonj, ki je sladko kiselkast. Previdno, ko sem prvič orng poduhal, me je dobro zapeklo po nosnicah.
Mi z odpadki ravnamo takole: imamo 3L posodo, ki je na pultu pri roki in jo čez dan polnimo. Na koncu dneva, včasih pa tudi drug ali tretji dan odpadke vsujemo v bokashi posodo, posipamo, potlačimo in nepredušno zapremo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Apr 2015 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: |
Mi z odpadki ravnamo takole: imamo 3L posodo, ki je na pultu pri roki in jo čez dan polnimo. Na koncu dneva, včasih pa tudi drug ali tretji dan odpadke vsujemo v bokashi posodo, posipamo, potlačimo in nepredušno zapremo. |
zuf, sedaj pa ne vem, ali sem jaz ukradla idejo tebi, ali ti meni Je od sile priročno, da ni treba za vsak listek odpirati Organka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 19 Apr 2015 21:01 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da sva idejo oba ukradla zdravi kmečki pameti. Ampak ja, mislim, da si mi ti dala ta nasvet...
Nazadnje urejal/a zuf 19 Apr 2015 21:02; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 8, 9, 10 ... 13, 14, 15 Naslednja
|
Stran 9 od 15 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|