|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 23 Jun 2015 11:36 Naslov sporočila: |
|
|
http://textbookofbacteriology.net/lactics_3.html
Lactobacilli
Lactobacillus is very heterogeneous genus, encompassing species with a large variety of phenotypic, biochemical, and physiological properties.
... ... The genus has been divided into three major subgroups and over 70 species are recognized.
- Group I lactobacilli are obligately homofermentative and produce lactic acid as a major end product (>85%) from glucose. They are represented by L. delbrueckii and L. acidophilus. They grow at 45oC but not at 15oC.
- Group II, also homofermentative, grow at 15oC and show variable growth at 45oC. Represented by L. casei and L. plantarum, they can produce more oxidized fermentations (e.g. acetate) if O2 is present.
- Group III lactobacilli are heterofermentative. They produce lactic acid from glucose, along with CO2 and ethanol. Aldolase is absent and phosphoketolase is present. Representative species include L. fermentum, L. brevis and L. keferi.
.... ...
.... The lactobacilli are usually more resistant to acidic conditions than are other LAB, being able to grow at pH values as low as 4. This enables them to continue to grow during natural lactic fermentations when the pH has dropped too low for other LAB to grow, so they are often responsible for the final stages of many lactic acid fermentations.
The natural fermentation of cabbage to make sauerkraut involves L. brevis and L. plantarum in the final succession of microbe. ...
....
... The microbial population responsible for the fermentation of olives differs from that of sauerkraut and pickles mainly because the higher salt concentration of the brine prevents many salt-sensitive strains from growing and provides an advantage to salt-tolerant strains. LAB become prominent during the intermediate stage of fermentation. L. mesenteroides and P. cerevisiae are the first lactics to become predominant, followed by lactobacilli, with L. plantarum and L. brevis being the most important.
---------------------------------------------------
Prepoznanih je čez 70 vrst Lactobacilov, ki so razvrščeni v 3 skupine
- I skupina: končni produkt iz glukoze je mlečna kislina (več kot 85%). Množijo se tudi pri 45oC, pri 15oC njihovo razmnoževanje zastane
- II skupina: pri 15oC se razmnožuje, pri 45oC pa njihovo razmnoževanje varira. Ob prisotnosti kisika proizvaja več ?oksidirane fermentacije (acetate) L. casei ( reklamiran aptamil)
-III skupina proizvaja mlečno kislino, CO2 in etanol. L. fermentum, L. brevis and L. keferi ( znani produkti)
Laktobacili so običajno odpornejši na kisle pogoje (rastejo tudi pri nizkem pH=4) od ostalih LAB (lacto acid bacterija - mlečno kislinskih bakterij), zato so pogosto odgovorni v zaključnih fazah fermentacije.
Naravno kisano zelje vsebuje L. brevis and L. plantarum.
Pri fermentaciji oliv, zaradi povečane slanosti dominira L. mesenteroides in P. cerevisiae, katerim sledita L. plantarum in L. brevis.
(prevod ni pregledan zato lahko vsebuje napake in netočnosti )
-------------------------------------------------------------------------
off topic:
Če rastejo LB III.skupine "tudi pri pH=4" potem v EM, kjer mora pH pasti na 3,6 - to pomeni da se tu nekje pH padanje ustavi t.j. ustavi se tudi rast LBjev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 13 Jul 2015 15:37 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem na morju skisal mleko (lonček) in odlil sirotko. Dodal sem vodo in sladkorja - skupaj je nastalo vsega cca 1dcl LBss.
Nato sem vedno, kadar so mi roke smrdele od čiščenja rib , nekaj žličk LBss nanesel na roke in mencal kakšne 1/2 minute. Neverjetno, kako zmanjša vonj. Praktično takoj zatem sem lahko normalno jedel, ne da bi pri jedi vohal surove ribe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 13 Jul 2015 15:44 Naslov sporočila: |
|
|
ane, rukola ..... morje ne bo nikoli več, kar je bilo
(čedalje bolj ga gledamo skozi oči "surovin" in "repromateriala") |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 06 Avg 2015 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
Od prebiranja različnih variant LB sem bil čisto zmeden. Nisem več vedel kaj kdo misli, ko piše o LB. Zato sem si dovolil izmisliti okrajšave in izdelati diagram LB variant.
LBs (serum)
LBss (serum stabilen)
LBk (kultura)
LBssr (razredčen LB)
LBsp (povečanje moči LB)
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 06 Avg 2015 12:43 Naslov sporočila: lb |
|
|
Lep pozdrav
Veš, sicer po naravi nisem blond, vendar....
Prosim, ta tema me zeeelo interesira.
Razloži diagram še z besedami.
Pa oprosti, tečnarim..
Lp Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 11 Avg 2015 20:26 Naslov sporočila: |
|
|
Diagram predstavlja opise iz te teme.
LBs je LB serum, ki ga dobiš bodisi iz riža in mleka, bodisi iz neslane zeljnice - namočeno zelje, sirotka ipd. (vsebuje tudi druge mikroorganizme)
Če ga mešaš 1:1:20 dobiš čez recimo 4 dni LBk (LB kulturo). To uporabljaš v razmerju 1:100 "manj je več" (zalivanje, škropljenje).
Če pa LBs dodaš sladkor 1:1 dobiš LBss (stabilni serum). Njega lahko hraniš dolgo časa v špajzi.
Kadar ga želiš uporabiti ga zmešaš najprej 1:20 da dobiš LBssr (razredčen) in nato uporabljaš po žlicah
(Pozor ŽLICA=30ml, to ni jedilna žlica ampak recimo dve kuhinjski žlici - tista namesto šefle)
Da je zmešnjava še večja je po stricu guglu
1 US tablespoon = 14.7867648 milliliters,
the unconventional farmer pa uporablja razmerje
1 tablespoon = 30 ml.
Če stoji ta razredčen LBssr cca 4 dni (in topel prostor) rata v bistvu LBk (torej kulturo narediš kadarkoli iz stabilnega seruma LBss iz špajze - ni treba vedno znova prvo narediti LBs)
Kar je tu dodatnega je to, da če LBssr dodaš še vodo in sladkor (količine so napisane
v originalu poudarja da gre za "diluted" t.j. 1:20 žlice
PER 500ml (half quart) OF WATER:
– 4 tbsp (120ml) sugar source (molasses is best)
– 2 tbsp (60ml) diluted lacto (“diluted” means the lacto you get after you mix 1:20 with water)
http://theunconventionalfarmer.com/how-to-make-super-strong-lacto/
Vse skupaj postaviš na toplo, temno in anaerobno, ustvariš pogoje, ki ustrezajo točno laktobacilusu in se laktobacilus še bolj namnoži (seveda na račun ostalih mikroorganizmov, ki so poleg LB v LBk, LBs, LBss, LBssr...) Torej povečaš moč laktobacilusov in uporabljaš za "težje" primere.
------------------------------------------------------
Uporablja se neklorirana voda ali postana voda iz vodovoda, da klor izhlapi.
LBssr lahko jemo po obroku, škropimo rastline, kompost ali dodajamo vodi za ki je za živali itd, če pa ga dodajamo vodi za zalivanje, ga dodamo v vodo (sod) 12-24- ur.
Razmerja in količine so navedene. Ne gre za lekarniške količine, tako da te pri uporabi omejuje samo domišljija.
Ravno danes sem iz sirotke (LBs) naredil LBss in sedaj bom iz njega naredil (+voda) LBssr ter pustil v temi, anaerobno + sladkor +voda (ocenjujem 2-3 dni pri 30oC) da dobim LBsp , nato pa bom to uporabil za obrnitev procesa pokvarjene tekočine organko v tekočino, kot "je treba" - t.j 3 tedne anaerobne fermetacije. Mislim, da bom poskusil (LBsp) 1/2: 1 (pokvarjena tekočina organka).
Če pa ne bo uspelo, bom pa zopet dodal LB v razmerju 1:1, prej ali slej bom našel razmerje, ki obrne proces, morda ga obrne že 1/4 : 1 . Pač uporaba "metode uzaludnih pokušaja", dokler ne rata.
Nazadnje urejal/a rukola 26 Avg 2015 11:14; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 11 Avg 2015 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
Rukola, lepo si se potrudil in pregledn zgostil temo ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 11 Avg 2015 21:37 Naslov sporočila: Lb |
|
|
Najlepša hvala, stvari so sedaj jasne. Bom uporabila. Imam že Lbss v verziji iz sladkega zelja, posebej iz rejuvelaca in posebej iz kefirja. Do sedaj sem ga uporabljala za razredčeno škropljenje. Bom še kaj naredila- mika me ta Lbssp. (upam da sem prav zapisala). Res hvala. Lp Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 11 Avg 2015 23:58 Naslov sporočila: |
|
|
rukola, zelo analitičen pristop, bravo
in hvala za objavo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 14 Avg 2015 00:41 Naslov sporočila: Re: Lb |
|
|
mil je napisal/a: | ... mika me ta Lbssp. (upam da sem prav zapisala). Res hvala. Lp Mil |
Za tale LBsp se mi zdi nekako "preredka" mešanica.
Za 2 lit LBsp sem računal 4x po 1/2 litra vode torej 4x po 2 žlici (2x15)ml = 1,2dcl LBssr in 2x toliko sladkorja (2,5dcl).
Teh 1,2dcl pa je 20x razredčen LBss torej sem potreboval (120ml/20=) 6ml LBss (dejansko sem vzel 10ml)
Nimam nekega občutka, da bo tole uspešno. No bom videl. Vsekakor bo naslednji poskus 120ml LBss (namesto razredčen LBssr).
Čeprav sem uporabljal polovične mere 1tbsp=15ml namesto 30ml sem le dal skoraj pravo količino 10ml namesto 12 ml, kar se ne bi smelo poznati, ni pa v enem tednu proizvedlo niti malo CO2. Morda je potrebno "diluted" LB (LBssr) uporabiti potem ko stoji 4 dni da nastane LBk. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 03 Sep 2015 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
3 junija sem čakal, da bom špric-špric z LB, no pa se je hitro uresničilo že konec avgusta.
Ko smo prišli z dopusta (6dni) sem opazil, da sem pustil odprto hladilno omaro. Pač vržeš stran ampak smard ki ostane .
Vse police in predale natančno pomil s čistilom za posodo pa nič. Smard je ostal. Očiščene stene so še vedno smrdele po gnilem. Prvo sem imel pri roki kwas in sem z njim našprical omaro ter zaprl. Naslednji dan sicer ni tako smrdelo, je pa še vedno bil vonj karakterističen za kwas.
No, v teh par dneh so se aktivirali LBss iz spanja (mala šeflica v 1/2 lit vode stoji par dni). S tem sem za test našprical omaro od znotraj (brez polic in predalov). Zjutraj me je čakal lep vonj. Nato sem našprical police, predale in notranjost ter zaprl vrata. Naslednji dan je bilo vse končano. Predale in police sem stuširal in zbrisal, notranjost omare pa prebrisal s kisom. Niti kančka vonja ni ostalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 06 Okt 2015 13:09 Naslov sporočila: Re: Lb |
|
|
rukola je napisal/a: | Čeprav sem uporabljal polovične mere 1tbsp=15ml namesto 30ml sem le dal skoraj pravo količino 10ml namesto 12 ml, kar se ne bi smelo poznati, ni pa v enem tednu proizvedlo niti malo CO2.... |
No, tale (redčena) mešanica je po petih tednih dovolj močna da proizvaja precej CO2.
Je pa vonj prijeten (kot šveps) in okus dober, osvežujoč, s tem da ima priokus kot da je notri kvas. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 06 Okt 2015 13:37 Naslov sporočila: |
|
|
Saj je kvas, no, kvasovke so, CO2 je njihov produkt. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 22 Jan 2016 17:53 Naslov sporočila: |
|
|
Oj !
Ker je bilo v tej temi nekaj govora o tem, koliko mililitrov je ena jušna žlica tekočine, sam se odločil, da stvar testiram.
V službo sem vzel eno domačo ( povprečno ) jušno žlico ter nanjo z avtomatsko pipeto, ki je izjemno natančna priprava za doziranje tekočin,
doziral vodo v inkrementih po 1 mL. Na žlico mi je uspelo spraviti 11 mL. Med dodajanjem dvanajstega mililitra pa se mi je voda že razlila čez rob žlice.
No, pač, čisto tako... malo za hec, malo za res ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Jan 2016 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
Prevara! Opeharili so nas za 4 ml!
Je čisto vseeno kako hitro zajemam življenje z veliko žlico - vedno mi bo nekaj zmanjkalo
Lahko prosim preveriš še čajno žličko? Se mi zdijo tudi čedalje bolj plitve ..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|