|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 16 Jul 2014 09:36 Naslov sporočila: Jedi iz buč/bučk, konzerviranje |
|
|
Imate recepte za jedi iz buč ali bučk, ki bi jih delili z drugimi?
Vlagate tudi kaj?
Jaz sem letos vložila mlade bučke kot kumare in me zanima, kakšnega okusa bodo. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 16 Jul 2014 09:44 Naslov sporočila: |
|
|
Mi jih vlagamo poleg kumar. Ponavadi 1/2 kumar in 1/2 bučk. Če so same mi ni ušeč okus. Nekaj se jih pa poje v štrudlu. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Jul 2014 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
Če pokukaš na sosednji, kulinaričlni forum, najdeš marsikaj. Shranki iz bučk Bo pa treba pobrskati (glej rubriko3) med vsemi recepti, ker nečlanom ni omogočeno iskanje po kategorijah (Ozimnica). Pa nič hudega, morda najdete še kakšen uporaben recept. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 17 Jul 2014 12:50 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, tam sem pogledala, verjetno ima pa kaj po lastnem izumu Plamenka (zanjo vem, da je ljubiteljica buč) ali kdo drug s foruma. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Jul 2014 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
Na to, da so med recepti tam tudi recepti koga s tega foruma, pa nisi pomislila?
No, saj receptov od tam ne vsiljujem, da ne bo pomote. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 17 Jul 2014 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bučke narežem na kocke,rahlo pokuham v mešanici kis za vlaganje 33%-voda 66%. V vodi je tudi poper v zrnju, sol in lovor. Tako od oka 2-3 minute, da vre.
S cedilko pobiram ven in zlagam na pladnje da se ohladi.
V kozarce dam dober prst olivnega olja in v olje zlagam bučke. Vmes dodajam na drobno nasekljan peteršilj in česen. Ko je kozarec poln dodam še malo olja, tako, da je vse sigurno pod oljem, zaprem in to je to.
Na isti način delam tudi malancane.
L.p.
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 17 Jul 2014 19:38 Naslov sporočila: |
|
|
Peter, to je potem za k malici ali uporabljaš pri kuhi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 17 Jul 2014 19:49 Naslov sporočila: |
|
|
Za k narezku. Tudi med 2 kosa kruha s salamo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 17 Jul 2014 19:52 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, probam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 18 Jul 2014 11:32 Naslov sporočila: |
|
|
recept, po katerem so bučke, kot da bi jedel gobe:
1kg na kocke narezanih bučk posoliš, pustiš pol ure,
zavreš 1 l vode in pol l kisa ter sol po občutku. V to streseš bučke, naj vre še par minut, da spremenijo barvo. Ocediš, ohladiš in zmešaš s svežimi, nasekljanimi; česnom na lističe, peteršiljem in majaronom ter mletim poprom.
daješ v mrzle kozarčke, potlačiš (brez zraka), zgoraj naliješ olje, pustiš čez noč, če slučajno olja zmanjka in ga doliješ, da so bučke pod oljem. Zapreš in baje so tako dobrega okusa kot gobe. Star recept 20 let, vendar nikoli nismo imeli veliko bučk.
v to mešanico kisa in vode lahko daš novo porcijo bučk, če jih prej pobereš ven, ker iz škafa bučk je 6 majhnih kozarčkov shranka (cca 250 g kozarčki).
še eden recept, bučke uporabne namesto solate:
2 dcl olja, 2 dcl vinskega kisa, sesekljan: česen, 1 vejica rožmarina, bazilikini listi, 3 čebule, poper v zrnju, 3 žličke soli daš v 1 l vode, vre 5 min, dodaš 1 kg narezanih bučk, vre še 4 minute, vroče vliješ v kozarčke in zapreš. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 21 Jul 2014 15:00 Naslov sporočila: |
|
|
Bučke kot priloga. Zraven postrežemo krompirjev pire. Tisti, ki ljubijo meso pa še kakšen zrezek ali pohanje dodamo.
Priprava:
-na olju prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezano korenje ( lahko rumeno ali rdeče ali oboje)
- posolimo in podušimo 2 do 3 minute
- dodamo žlico masla ali margarine
- dodamo na kocke narezane bučke
-dušimo 2 do 3 minute
- dodamo kavno žličko moke in premešamo
-dolijemo 1dcl vode+ ščep vegete+ popramo, premešamo in dušimo 2 minute
- dodamo nasekljan peteršilj, premešamo in pustimo pokrito par minut
- postrežemo
Opomba: vode dodamo lahko več ali manj, važno je, da tekoči del postane nekakšna omaka in ne kot juha. Med kuho seveda okušamo in začinimo glede na osebni okus.
Moka je zaradi zgostitve, margarina zaradi kremaste omake.
Važno je, da se jed ne kuha predolgo in ostanejo kocke bučk kompaktne in ne pocaste. Tudi peteršilj izgubi lepo zeleno barvo, če ga cmarimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Jul 2014 17:01 Naslov sporočila: |
|
|
labia, tole tvoje moram sprobat. Izgleda okusno,priprava je pa tudi hitra.
Še moj hitri recept:
na olju na hitro popražim bučke, narezane na rezine debeline okoli 2 mm . v široki posodi, da je plast rezin tanka.
Ko se malo zmehčajo, vode pa ne spustijo, popopram , potresem čez strt ali na drobno nasekljan česen - količina po okusu jedca .
Čez vse to potresem nariban sir za pico ali pa na rezine narezan katerikoli topljiv sir močnejšega okusa.
Pokrijem in dušim samo še toliko, da se sir stopi. Solim nič, ker meni zadostuje slanost sira.
Včasih pred sirom bučke potresem z nasekljanimi zelišči: peteršilj, drobnjak, rukola ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 21 Jul 2014 17:05 Naslov sporočila: |
|
|
Dobre ideje! _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 21 Jul 2014 18:43 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za recepte, sem ravno začela razmišljati, kako naj še pripravim bučke, da bo jed bolj zanimiva. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Jul 2014 19:25 Naslov sporočila: |
|
|
Še to: v glavnem na ta način pripravljam cukete. Mladih ne lupim, starejše olupim, ne dajem pa stran notranjosti s semeni. Prav popestrijo okus in še bolj sočno je. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|