|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 11:48 Naslov sporočila: Česnova tinktura |
|
|
Ker se bliža zima, prilagam recept za izdelavo česnove tinkture.
250g česna olupimo, nasekljamo in zalijemo z 1l žganja, damo v stelklenico in pustimo stati 14dni pripribližno pri 30 st. Podnevi postavimo dobro zamašeno in z voskom neprodušno zaprto steklenico na sonce ali v bližino ognjišča. Vsebino večkrat na dan dobro pretresemo. Po 14 dneh vsebino precedimo in hranimo na temnem in hladnem prostoru. Tinktura je uporabna 1 leto.
Uporaba:
V času nalezljivih bolezni ali epidemij (gripa, griža, tifus, ...) vzamemo vsak dan 1 uro pred glavnimi obroki (3x/dan) po 10-15 kapljic. Če se nas že nekaj loteva, vzamemo dodatno dopoldne in popoldne po 20 kapljic. Ta tinktura je učinkovita proti strupom in nalezljkivim boleznim, razkužuje in redči kri.
(Iz knjige Zdravilne rastline in njih uporaba, Richard Willfort)
Mi jo uporabljamo že nekaj let in mislim, da res pomaga.[/b] _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 22:00 Naslov sporočila: |
|
|
Tega recepta sem pa vesela. Že jutri grem pripravit. Zelo rada si pomagam z domačimi pripravki.
Ali ta tinktura pomaga tudi znizevat holesterol tako kot čemažem. Po mojem ja. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2014 11:00 Naslov sporočila: |
|
|
Tajana:
mislim, da jo uporabljajo tudi za zniževanje visokega pritiska in holesterola, ampak je jemanje drugačno. Vem, da je to kura pri kateri v prvem delu postopno večaš količino zaužite tinkture, v drugem delu pa manjšaš... Kako točno gre, pa ne vem... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 22 Avg 2014 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, kje naj najdem te dni 30 stopinj? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26 Prispevkov: 863 Kraj: Hrastje-Golo
|
Objavljeno: 22 Avg 2014 12:47 Naslov sporočila: |
|
|
Kuhinja pri šporgertu, bobolino ti lahko jaz to naredim če nimaš dovolj toplote. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 22 Avg 2014 13:14 Naslov sporočila: |
|
|
vodenka, saj je moja velika želja šporget na drva, ampak hiša ni tako zasnovana...ko bom stara mamka, pa si ga bom privoščila _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 22 Avg 2014 15:29 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr hvala za odgovor. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Avg 2014 16:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, toplota bo letos težava. Prejšnja četa em steklenico postavila na okensko polico, pa je bila stvar opravljena. letos pa ne vem Osebno mislim, da je sonce tista prava stvar, ki naredi moči poln eliksir in so drugi viri toplote zgolj slab nadamestek. Tako bom jaz steklenico vseeno postavila na okensko polico in upala na vroč september. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jan 2016 10:24 Naslov sporočila: |
|
|
Od vsepovsod slišim, da razsajajo razne viroze, prehladi, .... Zdaj je pravi čas za redno uživanje česnove tinkture - preventivno 3x na dan, 1 uro pred jedjo 10-15 kapljic. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 15 Jan 2016 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za opozorilo.
Moj zvarek bo ravno danes "goden". Cmarila sem ga kar pri kaminu, kjer je vseskozi dovolj toplo. Zaloge dovolj za celo družino |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 15 Jan 2016 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Za tole si pa nastavim opomnik, ker sicer bom itak pozabila. Za letos je prepozno, naslednjo zimo pričakam oborožena, zaprmej!
Ali te kapljice nakapljate v čaj ali kako jih zaužijete? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jan 2016 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tinkturo nakapljam na žličko, malo požvrkljam po ustih in popijem - brez vsega, ker mi okus ni ogaben. Drugače pa jo je najbolje popiti z vodo.
Tinkture imam kar nekaj, če se komu ljubi priti mimo mene, jo lahko dobi za prvo silo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 15 Jan 2016 12:42 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, ne vem, kako na vodo nisem pomislila! Se pa spomnim stare mame, ki je Hofmanove kapljice (karkoli že je to bilo) nakapljala na kocko sladkorja. Takrat še ni bilo take osveščenosti v zvezi z njim.
Brbr, hvala za prijaznost, jaz bom počakala na svojo, saj bo tudi te virozne zime enkrat konec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jan 2016 13:02 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi Hofmanove kaplijce naj bi se nakapalo v vodo - mislim, da 4 kaplijice v cca 1/2 vode.
melona, ni za kaj. Ko bo letos ćas za pripravo sveže tincture, pa naj nas spomni na pripravo tista, ki se prva spomni... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jul 2016 18:20 Naslov sporočila: |
|
|
No, zdaj je čas za pripravo česnove tinkture - česen je pobran, zunaj je vroče, žganje se pa tudi najde, a ne?
Te dni bom nastavila tinkturo. Če je kdo ne bo delal sam, bi jo pa imel, naj hitro pove, da je naredim nekaj več... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|