|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 16 Sep 2014 21:22 Naslov sporočila: kisanje zelja in repe |
|
|
Glej tudi Kisanje v kozarcih
dodala: muha
<hr>
http://www.edusatis.si/preprostost/kisanje-zelja-in-repe-kar-v-kozarcih
Nekateri dajo kozarce v sode z vodo, jaz sem jih zaprla (ne čisto do konca), naložila na pladnje in po treh dneh dala en pladenj na drugega. Prvi teden je malo piskalo, danes pa se je umirilo, po cca enem tednu. Zelje pobiram na staro luno, tj. ta teden, ga ene tri dni medim in nato zribam. Solim 1 - 2 kg na 100 kg, kar pomeni ena žlica na kg.
Lpi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 16 Sep 2014 23:20 Naslov sporočila: |
|
|
Preverjeno deluje, enkrat je že zuf dal na forum različico tega recepta (tri dni na 21 stopinjah, važno je, da zelje pod vodo, da ne pride zrak zraven).
Sem pred nekaj dnevi odkril ostanek v enem kozarcu, skisano je bilo pred novim letom. Probam, okus se ni nič spremenil.
Enako naj bi bilo mogoče kisati tudi drugo zelenjavo, predvidevam, da v kombinaciji z zeljem (ki ima potrebno kulturo) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Sep 2014 07:21 Naslov sporočila: |
|
|
Aladin, priporočam ti knjigo Dario Cortese: Vlaganje Takole izgleda. V njej boš našel nasvetov dovolj in preveč.
Zelje pa nima nobene posebne kulture, kisanje povzročijo mlečno kislinske bakterije, prav iste, kot kisajo mleko v kislo mleko.
Kisanje v kozarcih deluje, ampak, za večje količine se meni zdi nepraktično. Sama imam sod, zelje pokrijem z vrečkami z vodo, umivanja zelja je minimalno, zelje je pa (lansko) še tako, kot je bilo pozimi, krasno.
Enako velja za kisanje repe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09 Prispevkov: 917 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 19 Dec 2014 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Kako vam je letos uspelo kisanje zelja, jaz ga sicer nisem kisal že par let, pa me vseeno zanima, ko je letos tako vreme. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 19 Dec 2014 20:56 Naslov sporočila: |
|
|
babaco je napisal/a: | Kako vam je letos uspelo kisanje zelja, jaz ga sicer nisem kisal že par let, pa me vseeno zanima, ko je letos tako vreme. |
Zelo dobro. V zelje sicer dodajam čili - suh ali pa, če je tedaj še pri roki, kar narežem chili bomb- saj mi je zelo všeč malce pekoč. (malce!!!) Seveda, poleg ostaja mešanica brinovih jagod, popra in kumine ter soli.
Repo zgolj solim.
Sem pa letos še malce čaral-fermentiral in sem zelo, zelo zadovoljen z rezultati.
- brokoli (listi in cvetovi) = ful dobra zadevščina, kot bi bil rahlo dimljen
- cvetača in korenje skupaj = zares dobro, sveže, okusom prav prija kislina
- salsa, dobro začinjen paradižnik tomaccio = noro dober dodatek k solatam ali pa kar tako
- kimchi = preklemansko dobro kljub temu, da nisem dodajal sojine omake in ribjega fermenta
- čebula in česen = uredu, vendar mi je bolj všeč sveže
- listi zelene in luštreka = zelo všečno
- listi boraga = ne, not, nikakor, fuj, ... kot konjsko sc...., pustimo to, mali kiks
- timijanov ferment = ko odstoji v hladilniku šele dobi pravo vrednost, drugo leto bo obvezen še origanov, šetrajev, ....
Pod črto: |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 19 Dec 2014 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
juglans, jaz bi pa tukaj kaj več slikic rada videla in še več opisov.
Saj sem jih na netu, tudi prebiram tole fermentacijo, vsak poskus pa mi ni uspel . Nekaj je bilo zelo dobrih, nekaj jih je pa bokaši pojedel.
Nekje nekaj delam narobe , vsake toliko pa uspem (?) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 19 Dec 2014 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Hej Jugi, sem tole zdaj prebral ženički! No zdaj pa hoče podrobnosti! Ajt kar spravi se k pisanju! Lahko tudi pod recepte (še boljš!) _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 19 Dec 2014 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Sedajle me čaka še nekaj o kokoših na YT, no potem pa se spravim na recepte. Kao. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Dec 2014 23:34 Naslov sporočila: |
|
|
Te bomo drezali, juglans, verjemi, zato se raje spravi pisat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 00:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ojej, težko bom spal.
Obljubim za jutri. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem letos prvič na vrh kozarcev dal še plastiko, ki potlači zelje pod nivo tekočine. Vendar je, čeprav sem natočil tekočino do vrha kozarca preden sem ga zatesnil, zelje vso vodo popilo in na vrhu postalo malo rjavo.
Zgleda bi moral večkrat preverjat še po tem, ko kozarce dobro zatesnim in doliti neklorirano vodo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
aladin, v prihodnje naribano zelje v škafu posoli, zmešaj z začimbami, premešaj in pusti nekaj minut. Odda vodo, nato ga natlačiš, pa pazi, da je na vrhu tekočina, dodaj plastičen del in pokrij. Preveri vsake nekaj dni. Doliješ lahko rahlo slano, prekuhano vodo, mrzlo, seveda.
Moram pa priznati, da je meni v čebru kisanje mnogo, mnogo bolj preprosto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 12:52 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, tule te bom pa tudi jaz prigajala k pisanju |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 13:10 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | aladin, v prihodnje naribano zelje v škafu posoli, zmešaj z začimbami, premešaj in pusti nekaj minut. Odda vodo, nato ga natlačiš, pa pazi, da je na vrhu tekočina, dodaj plastičen del in pokrij. Preveri vsake nekaj dni. Doliješ lahko rahlo slano, prekuhano vodo, mrzlo, seveda.
Moram pa priznati, da je meni v čebru kisanje mnogo, mnogo bolj preprosto. |
Z zadnjim stavkom se absolutno strinjam. Bo v prihodnje potrebno v nabavo za manjšimi posodami.
@Tiana; nekaj malega že nastaja, preostanek sledi,ker je preveč sončno za sedenje notri --> kisanje v kozarcih |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|