|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Sep 2015 12:15 Naslov sporočila: Sušenje sadja |
|
|
Sigurno kdo od vas suši sadje, kakšne izkušnje imate z raznimi sortami?
Zdaj ravno sušim poln sušilnik našija, ki so mi ga poškodovali sršeni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27 Prispevkov: 637 Kraj: goriška
|
Objavljeno: 11 Sep 2015 14:45 Naslov sporočila: Re: Sušenje sadja |
|
|
pep je napisal/a: | Sigurno kdo od vas suši sadje, kakšne izkušnje imate z raznimi sortami?
Zdaj ravno sušim poln sušilnik našija, ki so mi ga poškodovali sršeni. |
Zdravo kolega.
Letos sem sušil fige,hruške in jabolka.Zaradi različne vsebnosti vode ni merila glede sušenja,tudi temperature so različne pa čas.Moraš pa nekje priti iz caa 80 % vlažnosti na caa 15-20%.Bolj pazim na opazovanje in sprotno odstranjevanje že posušenega,sledi vakumiranje brez žveplanja.No, pri jabolkah lahko preprečiš za lepši videz oksidacijo z namokom v askorbinsko ksl.
Sedaj bo na vrsti kmalu KAKI TIPO pa tudi ostale vrste..Oprašeni kaki pa so prehudo sladki.Pri vakumiranju le teh pa sem preteklo leto naredil napako.Med plastmi bi moral dati folijo, saj so se sprijeli in bi moral za ločevanje skoraj vzeti sekiro.
Z sušenjem Asimin in Feijoje ni najbolje, raje presno ali pa marmelada.
Prvič poizkušam letos s odstranjevanjem nekaj asimin v hladilnik,da vidim koliko vzdržijo.
lp. Vinkoz
Nazadnje urejal/a vinkoz 11 Sep 2015 15:03; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 11 Sep 2015 14:58 Naslov sporočila: |
|
|
vinkoz, kje imaš vse to shranjeno, da pridem ponoči malo naokoli. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27 Prispevkov: 637 Kraj: goriška
|
Objavljeno: 11 Sep 2015 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
orhy je napisal/a: | vinkoz, kje imaš vse to shranjeno, da pridem ponoči malo naokoli. |
Orhy.
Mi je sesulo Timer.
Podnevi spim, ponoči sem buden.Pa malo resno.Spet razmišljam o Asimini kot suhemu sadju.
Mogoče bi se obnesla odstranjena z drevesa 10 dni pred tehnološko zrelostjo.
lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36 Prispevkov: 479 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 13 Dec 2015 16:59 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz z minimalnimi količinami eksperimentiram sušenje sadja kar na radiatorju. Se obnese, je pa to res količinsko omejeno. Sušim jabolka, hruške in kakije, ki kažejo znake, da ne bodo zdravi dočakali omeditve.
Za popestritev okusa pri jabolkah poskrbim tako, da sveže narezane krhlje
posujem s cimetom - priporočam! Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 13 Dec 2015 18:37 Naslov sporočila: |
|
|
Spet nekaj novega, vredno probe. Letos sem nasušil nekaj našija, hrušk in jabolk, zdaj sušim banane, ugotovil sem, da so veliko boljše tiste prezrele, pa še znižane so, Narežem kolute cca 5 cm, odlične so.
Pozor,konzumiranje večje količine suhega sadja ima stranski učinek, zožuje obleke, sploh okrog
pasu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 13 Dec 2015 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
elstar je napisal/a: | .... Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki. |
Meni se cimet in kaki ne ujemata. Boljša kombinacija pa je s klinčki, pa tudi z ingverjem ni slabo. Samo ne pretiravati.
Jaz jih sicer ne sušim, ampak tiste preveč zrele, že kar tekoče, speštam v šalički in nato dodajam začimbe.
Zmagovalna kombinacija mi je kaki z ingverjem, klinčki in nekaj kapljicami limone. Kaki nima kisline in se mi zdi, da paše. Čeprav pa na koncu to že ni več "le kaki". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 13 Dec 2015 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
pep je napisal/a: | Narežem kolute cca 5 cm, |
Najbrž si mislil 5 mm, kajne?
pep je napisal/a: | Pozor,konzumiranje večje količine suhega sadja ima stranski učinek, zožuje obleke, sploh okrog
pasu. |
Pred zaužitjem se posvetujte s svojo tehtnico ali šiviljskim metrom |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 13 Dec 2015 21:17 Naslov sporočila: |
|
|
Zmotil sem se SAMO za desetkrat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36 Prispevkov: 479 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 19 Dec 2015 16:41 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | elstar je napisal/a: | .... Naslednji poskus bo cimet na kakiju, sledijo še dodatki s klinčki. |
Zmagovalna kombinacija mi je kaki z ingverjem, klinčki in nekaj kapljicami limone. Kaki nima kisline in se mi zdi, da paše. Čeprav pa na koncu to že ni več "le kaki". |
Podobno tudi jaz ugotavljam, kakiju manjka kisline.
Nadaljujem s poskusi različnih kombinacij okusov.
Kaki in limona se po moje malo preveč tepeta, meni je veliko bolj
ljubša kombinacija s pomarančo.
Kakije sem najprej posušil, nato pa sem suhe prelil s sveže iztisnjenim sokom pomaranč (suhi krhlji imajo sposobnost vpoja, medtem ko sveže
težje namočimo, ker so že tako ali tako vlažni)
in dodal nekaj klinčkov ter nekoliko manj cimeta - (vse to je šlo na
ponovno sušenje) - okusi se ujemajo - kakijev
je že skoraj zmanjkalo v fazi pokušine, kaj sploh nastaja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 24.08. 2013, 20:27 Prispevkov: 633 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Dec 2015 19:18 Naslov sporočila: |
|
|
pep je napisal/a: | Zmotil sem se SAMO za desetkrat. | Tipično moško da pretiravajo ko je govora o veličinah _________________ Iščem zanimive sadne vrste... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 19 Dec 2015 19:29 Naslov sporočila: |
|
|
Pa tudi, da velikost kot velikost imenujejo veličinia . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 31 Okt 2016 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
15. maj 2016
pep je napisal/a: | Danes sem doživel neprijetno presenečenje. Lani sem posušil nekaj malega sadja, jabolka, hruške naši. Shranil sem ga v kozarce za vlagaje, neka sem jih zaprl z pokrovi, nekaj pa po nasvetu z TV z gazo. V kozarcih z gazo sem našel farmo črvov, s pokrovi pa popolnoma čiste. Ne bom več verjel blebetanju raznih nazovi strokovnjakov, namreč svojim izkušnjam. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
AndrejK
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 21:17 Prispevkov: 263 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 31 Okt 2016 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem poskusil s sušenjem asimin. Za enkrat rezultati niso vzpodbudni. Rezultat sušenja so sicer lepo dišeči krhli podobnega okusa kot sveže asimine, ki pa povzročijo slabost in lahko tudi bruhanje. Pojedel sem 5 krhljev, po pol ure mi je postalo precej slabo, bruhal sicer nisem, slabost pa je izginila šele naslednji dan. Sin je pojedel 3 krhlje pred kosilom, čez pol ure je zbruhal kosilo in kar je od krhljev ostalo, potem slabosti ni več čutil.
Glede na informacije na internetu, niso vse sorte primerne za sušenje. Pri nekaterih naj bi se pri sušenju sprostilo preveč asimicina. Točno katere sorte sem sušil ne vem, saj sem jih kupil pri Agrolitu. Drugo leto pričakujem kar nekaj pridelka različnih sort, tako da bom s testiranjem sušenja vsekakor nadaljeval. Previdno.
Lp, Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 31 Okt 2016 22:27 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej, tole je pa kar strašljivo. Skoraj ne morem verjeti.
Prav bi bilo, da to svojo izkušnjo omeniš tudi v temi asimin, da se še kdo nebi po nepotrebnem učil iz lastnih napak. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|