|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Avg 2022 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
S to sorto fižola imam težave pri vkuhavanju. Doslej sem vkuhavala Trionffo Violetto, s kisom, za solate in Berggold v slanici za enolončnice. Vse mi je dobro uspevalo in shranki so brez težav zdržali tudi dve leti.
Letos pa poskušam in poskušam vkuhati Temo v slanici. Čeprav so kozarci po ohlajanju tesno zaprti, sčasoma zavre. Pasterizilala sem jih celo nekaj dlje, kot je v receptu. V receptu je navodilo, da par dni po prvi pasterizacijo kozarce pasteriziramo ponovno. To sem naredila, a ne vem, če bo okus še vedno v redu.
Par kozarcev, pri katerih sem se zanesla, da bo tesnenje zdržalo, in pozabila pravočasno preveriti, je že šlo na kompost. Te sorte ne nameravam več saditi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Avg 2022 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo. Ali letos vkuhavaš tudi drugi dve sorti in pri njiju nimaš problemov? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Avg 2022 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, trionffo violetto. Z njim nimam težav. Bergolda pa letos nimam. Tudi sicer opažam, da pri Temi nadlje traja, da je kuhana. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 30 Avg 2022 07:00 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, jaz pa vlagam samo Temo in nikoli nimam nobenih težav. Zelo hitro je kuhan, odlijem toliko te osoljene vode, da bo še vedno dovolj za vlivanje v kozarce, dodam jabolčni kis po občutku, res malo, za 7 kozarcev mogoče 4 dcl, ker ne maramo preveč kisle slolate, prevrem in nadevam v kozarce, zalijem s to vodo, zaprem in kot vse ostale vložnine, kozarce potopim v vodo, ki mora zavreti. poberem ven, nič ne zavijam, ko so ohlajeni, gredo v klet.
do sedaj se mi nikoli ni nič pokvarilo na ta način vlaganja. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 30 Avg 2022 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Da je Tema hitro kuhana me preseneča. Pri meni ni bila.
Vlagaš pa očitno po sistemu, da ga najprej do konca skuhaš. Tak dobro obstane tudi pri meni. Ne pa vložen v slanico. Po tistem receptu ga vnaprej le dobro blanširam in potem še skoraj povsem surovega naložim v kozarce in pasteriziram. Ta recept mi je všeč, ker ne dobi okusa po kisu in je za enolončnice bolj primeren. Po taistem receptu in postopku se mi Berggold od lani še vedno dobro drži. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 01 Sep 2022 07:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, res ga do konca skuham, no, skoraj do konca in uporabljam za solato. Trgam mladega, ker se v nasprotnem boljša polovica jezi.
S tvojo verzijo pa nimam izkušenj. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Feb 2023 22:15 Naslov sporočila: |
|
|
Stročji fižol Tema v slanici , ki sem ga pasterizirala 2x, se je dobro ohranil. Čeprav je pred drugo pasterizacijo že nakazoval vretje, mu to ni škodilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 19 Jun 2024 07:30 Naslov sporočila: |
|
|
No, moj fižol bi moral biti lep, košat, temno zelene barve. Je pa majhna palčka, rumeni listi, ki odpadajo in se sušijo.
Edini je bil 2x prerahljan, okopano okoli, osipan, včeraj še 1x, dobil je injekcijo aminokislin in neemtonika že nekaj časa nazaj.
Pa taka hvaležnost z rumenenjem in sušenjem
razmišljam, da bi za vikend spet dobil tuš protiferta. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 19 Jun 2024 11:24 Naslov sporočila: |
|
|
Šele pred par dnevi sem posadila nizki fižol, tri različne sorte. Jarke sem temeljito zalila, posadila, zagrnila z zemljo in potlačila (Vrt obilja ) . Mislite, da bi ga morala kaj zaliti, še preden vzklije, ali mu bolj paše zelo topla in suha zemlja na vrhu?
Ko sem kdaj imela težave ob setvi, je bilo zaradi premokre zemlje, ker mi je zgnil.
Letos ga bom samo zamrzovala, vsi lanski poizkusi z vlaganjem v slanico so se bolj slabo končali . V glavnem je začel vreti in sem ga potem še pasterizirala, nekatere celo dvakrat. In potem je čisto razkuhan ... _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Jun 2024 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, jaz bi ga zalivala, dokler ne prikuka na plan. Ne bi bilo dobro, da se nabrekla semena zasušijo. Sedaj je že tako toplo, da se v normalnih pogojih gnitja ni treba bati. To je nevarno v hladni zemlji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 19 Jun 2024 12:12 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Muha! Ga bom zvečer zalila. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 19 Jun 2024 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je letos prvič prva setev nizkega fižola zgnila, drugi je prišel ven bolj krmežljav pa še polžki so ga našli in je bolj tako-tako, tretja setev je malo boljša od druge in jo zdaj v vročini zalivam. Kar zmrazi me ob misli, da se poleti ne bi do sitega najedla stročjega fižola. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 19 Jun 2024 13:42 Naslov sporočila: |
|
|
meni se zmeraj obnese poletna saditev, ko je potem fižola do zmrzali res dovolj. to bom naredila konec junija, začetek julija, da bo septembra kaj obtrgovati. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Jul 2024 14:15 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem posejala 28 kupčkov Teme. Živa, ali je tebi letos dobro kalila? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 01 Jul 2024 14:39 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, nikoli ne sejem v kupčke, pač pa v vrste (kupči v najstniški dobi, podedovan način). Sejan 7.5. se suši, spodnji listi rumeni, sicer cveti, ima mini fižolčke, sejan kasneje pa je lep in sem včeraj nabrala dve pesti in skuhala za solato. Razočaranje prve setve, ki je je kar konkretno število metrov in druge je za vzorec.
seveda bom sejala čez 14 dni za pridelke do zmrzali, meni se v našem podnebju to najbolje obnese.
zanimiv fižol Domino, drago seme, naj bi bil odporen na tipične bolezni, pa je majhen, zanikrn, sejan istočasno kot druga runda Teme.
prvo sejanje je bilo deležno pogostega rahljanja, zastirke... skratka, razočaranje zelo veliko. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Fižol in druge stročnice Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 Naslednja
|
Stran 6 od 8 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|