|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Sep 2017 11:24 Naslov sporočila: Zelena, stebelna |
|
|
Iz spomladanskega srečanja sem domov prinesla nekaj sadikic stebelne (belušne) zelene. Sedaj so to lepi grmički a jaz ne vem, kaj naj z njo . Doslej sem uporabljala le gomoljno, stebla in liste pa le sem in tja za oplemenitev juh.
Na pomoč!
Mimogrede: stebelna zelena in por se v vrstah drug ob drugem odlično počutita. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 12 Sep 2017 14:03 Naslov sporočila: |
|
|
muha živ, enako uporabljš kot gomoljno ali navadno zeleno - seveda, če jo ne zasipavš, da pride belušna. drugače je trpežna kot gomoljna in enako tako so debelejši listi. je dvoletnica -včasih tro-. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 12 Sep 2017 14:19 Naslov sporočila: |
|
|
Moja hči rada kar tako grizlja stebla. Listke pa mož porabi pri kuhi. Nepogrešljivi so recimo pri hobotnici izpod peke .
Kot pravi voda - če ji zastreš stebla z recimo kartonom, postanejo svetla/bela in še bolj hrustljava. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 12 Sep 2017 14:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas jo enako kot listno, to se pravi za začinjanje jedi. (s stebli vred, samo potem so v juhah "trši" koščki, kateri so enako užitni, če nisi izbirčen in koščkov-boječ jedec)
Drugače je pa tudi super v smutijih. Tu je zares dobra. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 12 Sep 2017 16:52 Naslov sporočila: |
|
|
In kako jo shranite za zimo: sušenje, zamrzovanje, v soli, ... ? Ločeno liste in stebla ali skupaj? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 12 Sep 2017 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | In kako jo shranite za zimo: sušenje, zamrzovanje, v soli, ... ? Ločeno liste in stebla ali skupaj? |
Vse troje, v glavnem ločeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 06 Dec 2017 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
"Odkrila" sem še en načina uporabe - v omleti
2 jajci
1 celo steblo zelene z listi vred
riban sir
poper
Drobno sesekljano zeleno razžvrkljam s sirom, stresem v ponev, pokrijem, da na površini hitreje zakrkne in jo je laže obrniti. Popečem na obeh straneh, najraje na svinjski masti z ocvirki. Na srednji ali majhni temperaturi, da se ne zažge. Poper dodam včasih že v maso, drugič ga potresem na gotovo omleto. Okus zelene kljub dokajšnji količini ne prevlada.
Dober in nasiten zajtrk ali rahlo kosilo na hitro . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 06 Dec 2017 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
Preizkusila danes za zajtrk in je zares dobro. Ker sva se pogovarjali o tem včeraj na kavici, sem danes zjutraj zmrznjeno nabirala v vrtu.
Moram reči, da je zelo dobro. Je bilo skoraj toliko zelenega kot rumenega, pa sploh ni prevladovala zelena, kar me je bilo malček strah.
Super je in poizkusite
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Dec 2017 12:19 Naslov sporočila: |
|
|
Nekam pozno sem odkrila tole temo...
Pri nas že vrsto let gojimo precej rastlin (cca 19-20) belušne zelene, ker jo veliko uporabljamo in sicer:
- lepa stebla narežeš na cca 1-2cm dolge koščke in kanalček nadevaš s kakšnim plemenitm plesnivim sirom. Da se lažje maže, mu lahko umešaš malo masla. Postrežeš kot predjed,
- stebla narežeš na tanke kolobarčke, malo prepražiš skupaj z nasekljano čebulo na olivnem olju, zaliješ z vodo, dodaš strt česen in kakšen na kockice narezan gomolj krompirja, soliš in kuhaš do mehkega. Na koncu (po želji) umešaš žlico kisle smetane, potreseš s peteršiljem ali drobnjakom in hajd na mizo,
- na kolobarčke narezana se zelo poda v solate - poleti v paradižnikovo, pozimi pa med radič, endivijo,
- posamezne kolobarčke dodajam tudi v zelenjavno mešanico v rižote, mineštre,...
Ker je torej kar neka stalnica na našem jedilniku, jo shranjujem tudi čez zimo in sicer:
- vse rastline jeseni presadim v cvetlična korita, zunanje liste otrebim in shranim v zimsko rezidenco. Tu potem po potrebi trgam liste.
- do letošnjega leta sem liste, katerih stebla sem porabila za kuho, zmrzovala in porabila kot dodatek goveji juhi. Letos pa liste sušim in shranjujem v steklenem kozarcu. Potem jih meljem v kavnem mlinčku v prah, ki ga dodajam krušnemu testu. Toplo priporočam!
- ko sem letos spravljala rastline in jim odstranila zunanje liste, sem imela naenkrat večjo količino stebel. Te sem po navadi narezala na kolobarčke in zamrznila. Letos pa sem jih za pokušino vložila v kis. Moram reči, da so odlične - hrustljave in zelo primerne za našo uporabo v solatah.
No, spomladi pa rastline presadim na prosto, pustim, da cvetijo in semenijo in poberem semena, ki so še bolj aromatična in polna zdravilnih učinkovin. Uporabljam jih v zrnju, ali zmleta kot dodatek solatam, kruhu, jedem...
Pravijo, da je zelena zelo priporočjiva pri blaženju revmatskih težav in tudi pri sladkorni bolezni. Poznala sem gospoda, ki je vsako leto določem čas pil čaj iz listov zelene. Si ga tudi sama kdaj pa kdaj skuham, a roko na srce, ni bog ve kaj. No, mogoče, če bi si ga malo posolila... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 06 Dec 2017 12:47 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija, belušna ali stebelna zelena ima nežnejši vonj kot navadna lisnata zelena, zato ni nikoli nevarnosti da bo pri pripravljeni hrani surovi ali term. obdelani "naporna" za uživanje. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 06 Dec 2017 14:42 Naslov sporočila: |
|
|
voda: tak vtis sem dobila tudi sama, le da nikoli nisem imela istočasno obeh, in nisem bila gotova, če me spomin ne vara. Odslej bo kaka sadika belušne stalnica na mojem vrtu. Hvala tistemu, ki je prinesel sejančke na letošnje spomladansko srečanje. Ko bi jo ljudje bolje poznali, gotovo ob "pometanju" lonček s sejančki ne bi še vedno čakal posvojitelja.
brbr: Naslednje leto poskusim tole s semenom. Bere se mi zdelo mamljivo in obetavno. Imam 10 sadik, semena bo "za izvoz" . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 06 Dec 2017 23:39 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je pa kar letošnja cvetela. Dobila sem sadikice, ne vem, od koga, in so mi zelo lepo rastle. Ena je pa čisto ponorela, naredila polmetrski grm pa še cvetela. Samo - kaj ko nimam mlinčka _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Dec 2017 09:43 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, super. Kje jo pa prezimuješ? Na vrtu v naših običajinh zimah zmrzne. le dvakrat, ko sta bili zimi mili, je preživela zunaj. če boš pobirala seme za vzgojo sadik, pa pravijo, da je najkvalitetnejše seme tisto, ki raste na glavnem poganjku). Res je to seme po navadi večje.
Lpmami, seme zelene jaz natresem v namizni mlinček za poper in ga meljem sproti, saj se tako izgubi najmanj snovi. V moj ržen kruh pa dodajam kar cela semena. Tudi druga - koromač, luštrek (ta me je letos izredno presenetil s svojevrtstnim okusom), janež, kumina,... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Dec 2017 10:44 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: kar na vrtu je ostala . Morda jo bo snežna odeja zavarovala - ali pa zamorila, bom videla. Kar bo pa bo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Dec 2017 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, če lahko, jo pokrij s slamo ali listjem, ali pa vsaj s kopreno. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|