|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
iskra
Pridružen/-a: 17.11. 2017, 20:22 Prispevkov: 56 Kraj: Lokev Boa Koper..Predgrad,
|
Objavljeno: 26 Feb 2023 11:15 Naslov sporočila: |
|
|
Sem včeraj nabavil seme.Bom izjemoma še letos poizkusil srečo in posadil staro in novo seme(sorte) pa da vidim ali je ta (močvirnik res bolši od ostalih...)
Bom poročal... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej B.
Pridružen/-a: 31.01. 2023, 17:08 Prispevkov: 145 Kraj: Otočec
|
Objavljeno: 28 Mar 2023 18:53 Naslov sporočila: |
|
|
Tu pa prosim brbr za nasvet, oziroma kogarkoli, ki se bolje spozna na sorte fižola.
Ker je po vrtnarijah en kup italjanskih semen naprodaj sem nekako nabavil po občutku naslednje seme fižola :
-Savinjski sivček (visok za zrnje)
-Laški fižol (visok za zrnje)
-Jeruzalemski (visok za zrnje in stročje)
-Barianec (visok za stročje)
-Ptujski maslenec (visok za stročje)
-Antea (nizki za stročje)
-Kanadian wonder (nizek za zrnje)
-Čudo Piemonta (nizek za zrnje)
To je kar imam trenutno. Rad bi nabavil še kako okusno sorto visokega za zrnje, pa nimam ideje.
Prosim za nasvet. Pa še kje dobiti fižol sveta trojica nekaj semena ?
Hvala ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 28 Mar 2023 19:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, zadnja leta je kar težko pridelat fižol za zrnje. Tudi jaz še nisem našel zanesljive sorte.
Enkrat sem poskušal s Sivčkom in pridelal manj kot sem posadil.
Tri leta sem imel tudi Laški fižol, pa nikoli ni kaj hudo dobro obrodil.
Barianec je super in zanesljiv, preverjeno vsaj solidno obrodi tudi v vročini.
Čudo Piemonta imam vsako leto. Posejem ga že konec aprila kot prvi fižol in je tudi okusen in lepo obrodi.
Anteo hvali sodevka, katere mama ima kmetijo in tam sadijo to sorto za prodajo.
Canadian Wonder sem sejal le eno leto in takrat na gredici pridelal za pest fižola.
Tako na krato z moje strani. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Mar 2023 19:14 Naslov sporočila: |
|
|
Več bo povedala brbr, iz mojih izkušenj pa o sortah, ki sem jih gojila:
- barianec - dober maslenec, dokaj zgoden, dober pridelek, precej trpežen glede na vremenske razmere - priporočam
- laški fižol - samo za popestritev, če vam je všeč rdeča barva cvetov in če vas debela lupina zrn ne moti.
- jeruzalemski maslenec je pozen. Na moji legi se je zgodilo, da sem ob zgodnjem nastopu hladne jeseni imela le eno trgatev.
- čudo Piemonta, dober, le rad se mi je polegal.
Če pa radi stročji fižol vlagate za kuhanje enolončnic, predlagam nizek fižol Berggold. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej B.
Pridružen/-a: 31.01. 2023, 17:08 Prispevkov: 145 Kraj: Otočec
|
Objavljeno: 28 Mar 2023 19:33 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema za napisane izkušnje.
Za stročje ga imam dovolj, če bo kaj uspelo. Žena ga ima zelo rada, jaz sem pa
bolj pristaš fižola v zrnju. Ker bom imel visokega na "brajdi"...varianta z vrvico
imam še dovolj prostora za takega ki je za zrnje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 28 Mar 2023 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej B pozdravljen
Imam fižol Sveta trojica, visok rumeno stročje, za stročje in zrnje št. 16 od Brbr.
Snow cap, visok za zrnje, ki je zelo lepo in veliko.
Potem imam še fižol, ki ga mi je dala Pika99. Je zeleno stročje, stroki hitro kuhani in dobri. Je visok.
Vsakega ti lahko dam za dve do tri prekle.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej B.
Pridružen/-a: 31.01. 2023, 17:08 Prispevkov: 145 Kraj: Otočec
|
Objavljeno: 28 Mar 2023 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
cinija1 je napisal/a: | Andrej B pozdravljen
Imam fižol Sveta trojica, visok rumeno stročje, za stročje in zrnje št. 16 od Brbr.
Snow cap, visok za zrnje, ki je zelo lepo in veliko.
Potem imam še fižol, ki ga mi je dala Pika99. Je zeleno stročje, stroki hitro kuhani in dobri. Je visok.
Vsakega ti lahko dam za dve do tri prekle.
lp cinija |
Cinija, kako lepo od tebe, hvala!
Bova se dogovorila dalje v zasebnem sporočilu, če lahko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej B., že dve sezoni sta bili pri meni porazni, kar se tiče fižolov. Tako sem izgubila veliko sort.
Tudi jaz gojim fižol največ za zrnje. Dane ne utegnem, jutri ali pojutrijšnjem pa pregledam/poslikam, katere imam in kaj lahko dam...
Kar se tiče tvojega izbora:
- o sivčku ne vem dosti, sem ga imela samo enkrat, na njivi in se ne spomnim več, kako se je obnesel.
- Laški fižol bujno cveti, a se poleti zaradi previsokih temperatur cvetje ne oplodi. Tako začne stroke nastavljati šele jeseni. Ker pa so stroki/zrnje veliki, potrebuje dolgo časa do zrelosti. Tako težko dozori, ker prej nastopi mraz. Po navadi je bilo tako. Zato ga ne gojim. Pa tudi prevelik je za naše načine uporabe.
- Jeruzalemski, odlično rumeno stročje (za jest). Jaz sem ga gojila za zrnje. Tudi to je več kot odlično. Je pa pozen fižol. S cvetenjem začne čele konec avgusta.
- Barianec - sem ga gojila eno/dve sezoni. A mi ni preveč všeč, ker ima rumeno stročje (jaz imam raje zelenega) in stroki so zelo veliki (široki). Pri nas pa imamo raje tanjše stroke.
- Ptujskega maslenca nisem golija
- Antea dober fižol za stročje. Roden in okusen.
- Kanadian Wonder - gojim vsako leto, ker mi je všeč njegova rdeća barva. Je roden, srednje zgoden fižol.
- Čudo Piemonta ne gojim...
Kar se nizkega za zrnje tiče, toplo priporočam Ribnčana (Semenarna). Je roden, zgoden fižol. Pri nas je najbolj zastopan med nizkimi za zrnje.
Kot rečeno, več napišem kasneje.
Ima pa veliko fižolov tudi Melona. MOgoče se kaj oglasi... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je dovoljen samo sivi cipro. Ker pa je število kolov omejeno, bom letos poskusil tudi ribnčana. Če bo prestal preizkus (suh, zabeljen z ocvirki), bo dobil dovoljenje za naprej. _________________ Bedno..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 12:14 Naslov sporočila: |
|
|
... in/ali s čebulo .
Sivček je odličen, vendar (zelo) pozen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej B.
Pridružen/-a: 31.01. 2023, 17:08 Prispevkov: 145 Kraj: Otočec
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 15:06 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za izkušnje ki jih imate. Sem dobil sedaj neko sliko kaj vam najbolje uspeva. Seveda bo pa vse odvisno od vremenskih vplivov na končni rezultat. Če bo še kakšno mnenje bo tudi zelo dobrodošlo.
Cinija, vam sem pa pisal ZS. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej B.
Pridružen/-a: 31.01. 2023, 17:08 Prispevkov: 145 Kraj: Otočec
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 18:26 Naslov sporočila: |
|
|
Še tole želim vprašati, vas poznavalce:
V naši vasi soseda goji nizki fižol ki ga imenuje fižolica že od pamtiveka.
Gospa je stara 89 let in je še pri zdravju hvalabogu. Je pa to nizki fižol za zrnje
in je zrnje zelo majhno napram ostalim in bele barve.
Mogoče še kje obstaja pod drugim imenom ?
Ko bo priložnost, ga posikam in objavim.
Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 18:50 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz takega tudi poznam pod imenom fižolica. Ni mi bil posebej všeč, veliko raje sem jedla običajen fižol. Zdelo se mi je, da je fižolica po okusu nekako bliže grahu.
Takole smo se o njej že enkrat pogovarjali:
muha je napisal/a: | Včeraj na praznovanju rojstnega dne našega Gartlca smo se na našem koncu mize (copatka,cinija1, muha, bodika, tajana) pogovarjale o "fržolci" oz "fižolici", kakor so že krajevno poimenovali droban nizek bel fižol, stara rodna in skromna sorta. Kasneje sem ob brskanju po internetu naletela tudi na zapis o njem:
Najmanjša sorta belega fižola – fižolica se v Franciji uporablja za pripravo svetovno znane jedi cassoulet, v Združenih državah Amerike pa za pripravo znanega ‘bostonsko pečenega fižola’. Majhna zrna med kuhanjem obdržijo svojo obliko, zato ga veliko uporabljamo za pripravo različnih solat in v kombinaciji s testeninami.
Vir
Pa še en zapis iz drugega vira:
.... Že prej smo omenili fižol, ki je na Loškem fšk, fržolica (z naglasom na zadnjem zlogu) pa je izraz za vrsto drobnega fižola.... |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej B.
Pridružen/-a: 31.01. 2023, 17:08 Prispevkov: 145 Kraj: Otočec
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 19:19 Naslov sporočila: |
|
|
No, super, da se je nekje ohranil. Nam je fižolova juha nekaj neprecenljivega po okusu.
Upam, da mi bo ga letos uspelo kaj pridelati. Lani, ko sem bil še podnajemnik
na eni drugi njivi, ga je suša zdelala, da ni bilo nič pridelka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 29 Mar 2023 23:12 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas mu rečemo fižolička. Meni je bil zelo dober.
lp _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Fižol in druge stročnice Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 49, 50, 51 ... 54, 55, 56 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 49, 50, 51 ... 54, 55, 56 Naslednja
|
Stran 50 od 56 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|