|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 18 Nov 2014 07:05 Naslov sporočila: |
|
|
Dajmar, takele barve so bili kakiji v letošnjem skupinskem nakupu. Danes, po približno 1 mesecu na hladnem, imajo že vsi pravo barvo, 3/4 je pa umedenih do mehkega in pojedenih. Tako da je, kot pravi metuljc, že pravi čas za obiranje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09 Prispevkov: 917 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 18 Nov 2014 16:03 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem že pred nekaj leti testiral vzdržljivost zorečih kakijev na temperature po lediščem.
Takole: do -3 °C se na plodovih ni zaznalo poškodb, pri -6°C pa so se plodovi nahitro umedili.
Je pa spet odvisno ali je temperatura padla pod ledišče že zvečer ali šele proti jutru. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 18 Nov 2014 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
Jih bom še pustil kakšen dan, ni napovedanega mraza.
Hvala za nasvete. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36 Prispevkov: 479 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 18 Nov 2014 18:53 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem prejšnja leta po nekaj plodov puščal na drevesu, ko so bile že močnejše slane. Pri peclju so plodovi pričeli črneti in tisti del je bil neužiten. To je zajelo približno četrt dela plodu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 19 Nov 2014 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
lovor je napisal/a: | V Strunjan je sicer zelo lepo iti, eden najlepših koščkov naše obale. Samo: množica 10.000 ljudi in le malo manj avtov, iskanje prostih parkirišč itd, to pa ni za vsakega nekaj, kar bi bilo v veselje, zame že ne.
Menda so bili kakiji okoli 1,8 evra/kg. Iz celinske SLO vozit se za nakup teh kakijev, se račun ne izide. V Merkatorju so recimo te dni imeli akcijo solidne italijanske Vainiglije po 1 evro. Vprašanje, če so v Strunjanu kot domači res predvsem domači kakiji.
Sicer pa se menda za intenzivno gojenje kakija uporablja mnogo manj kemije kot za marsikatero drugo sadje, začenši z jabolki. Popravite me, če se motim. ( Potem niti ni tako bistveno, če je sadež uvožen ali iz jasnega neoporečnega slovenskega porekla.) |
Kaki naj nebi bil tretiran z nobeno kemijo. Tudi zato se ga drži sloves tako zdravega sadeža.
Letos je bilo tudi v Italiji in Španiji obilo deževja,neglede na to pa prihaja kaki k nam kot narisan,brez ene grde pikice .
Z vsem trudom katerega sem vložil v sadovnjak ,sem pridelal "pridelke za se zjukat#kot bi rekli pri nas.
Sadeži so bili polni črnih kolobarjev ,črnih lis,sepravi grdi in neugledni.
Kljub temu da sem opravil še poletno rez je vlaga naredila svoje.40% sem jih dal direkt prašičem .
Težko me boš prepričal da sosedje pridelajo tako lep kaki brez kemije.
Kaki pomrzne odvisno od faze zdrelosti.
Bolj zdrel kaki,zdrži veliko več oziroma mu zmrzal ne škodi (najbolj sladek je januarja seveda če ga ptiči prej ne pojedo)medtem če pride zmrzal ko je še kaki napol zdrel je še samo za nakompost _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09 Prispevkov: 917 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 21 Nov 2014 17:08 Naslov sporočila: |
|
|
Kar tele bom testiral na mraz, bomo videli koliko vzdržijo. Čja, so že precej zreli in obarvani, upam, da se prej ne umedijo. Listje je pa že vse odpadlo.
Elstar, tudi pri meni sem ter tja kakšen zrel plod počrni pri peclju in se zamedi, pa ga še ni prijel resen mraz. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 21 Nov 2014 17:16 Naslov sporočila: |
|
|
Babaco imaš zelo lepe ,popolnoma čiste oz nečrne plodove.
Res nevem več v kom je fora.Pri meni je vse črno. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Nov 2014 17:17 Naslov sporočila: |
|
|
babaco, a jih ni škoda?
Sem na Gartlcu izvedela, kako so dobri sušeni! Imajo samo eno napako - prehitro izginejo iz sušilnega pladnja
Saj bosta 2 za test tudi dovolj |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajmar
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 00:20 Prispevkov: 1223 Kraj: Raka
|
Objavljeno: 21 Nov 2014 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
babaco je napisal/a: | Kar tele bom testiral na mraz, bomo videli koliko vzdržijo. |
Ti so tako lepi kot bi bili celo poletje pod streho. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36 Prispevkov: 479 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 21 Nov 2014 17:44 Naslov sporočila: |
|
|
Moji so bili takrat še bolj zelenkasti, kot tile Babacovi
in sem upal, da bodo še kaj
pridobili na barvi... pa so, na črno jih je potegnilo.
Letos sem jih pa ta teden obral na čisto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09 Prispevkov: 917 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 21 Nov 2014 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pride do črnih kolobarjev, kolikor vem, ni znano. Kolobarji so se pojavili na nekaterih plodovih tudi pri meni, a le na sorti Tipo.
Za pretirano odpadanje plodov pa je znano, da je vzrok neenakomerna preskrba z vodo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dafo
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 11:49 Prispevkov: 315 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 21 Nov 2014 20:06 Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem pred časom zasledil na enem od spletnih virov do črnih kolobarjev- prečnih črtic, pride v zgodnji fazi formiranja plodu zaradi okoliščin (zunanjih pogojev). Mislim, da je bilo nekaj besed o tem rečeno že v eni od tem (ne vem točno s kom Vinkomz ali Ivipičijem). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 05:09 Prispevkov: 917 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: 21 Nov 2014 20:45 Naslov sporočila: |
|
|
Dafo, če prideš do podatkov, kar sem z njimi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 07:36 Prispevkov: 479 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 22 Nov 2014 08:45 Naslov sporočila: |
|
|
Ampak pri meni se ob mrazu niso pojavili kolobarji,
temveč je potemnelo meso z olupkom vred. Tisti del
je ostal tudi po omeditvi trd in neužiten. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dafo
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 11:49 Prispevkov: 315 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 22 Nov 2014 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo. Elstar ne gre za čas, ko je plod že formiran pač pa za zgodnjo fazo formiranja plodu, to ni takrat ko je plod že prepoznaven po obliki, pri kakiju se to dogaja prej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 68, 69, 70 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12 ... 68, 69, 70 Naslednja
|
Stran 11 od 70 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|