|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo tole o suhem kvasu. Pečem kruh vsaj 3 x tedensko, po pol kg brezglutenskega in dam 10 g svežega kvasa v kruh. Mislim, da bi sveži prišel ceneje, če bi kupili veliko embalažo, razrezali, natehtali po 10 g in v skrinjo. Imam nekaj v skrinji za nujne primere.
suhi kvas pri meni po dveh letih ni nič naredil v kruhomatu.
2 x tedensko pa pečem LCH (brez OH) ali nekaj podobnega žemlje z vinskim kamnom, samo kokosova, mandljeva moka in trpotec, sol, kis, vinski kamen. o okusu ne sprašujte, ne jem teh žemelj jaz, boljši polovici je odličen.
Je pa res, da ne dajem sladkorja v kvas (razen za potico) za kruh. pravzaprav je sladkor le za nujne primere torte in potic. čaj je brez njega. Kaj čmo, presladko življenje imajo nekateri, enim pa sladkor dela težave v želodcu.
Vsekakor naslednjič dam stari suhi kvas v lonček z vodo in moko, da vidim, če bo kaj aktivnosti. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
Načeloma se sveži kvas ne more zamrzovati, ker se kristali vode v celici oblikujejo počasi do prevelike dimenzije in raztrgajo celico. Boljše bi bilo v šok komori ali npr. s tekočim dušikom. Pri razmnoževanju kvasa se večkrat dodajo le male količine sladkorja in moke, da se sproti porabljata. Če se razmnožuje dalj časa, se začnejo razmnoževati tudi druge glive in bakterije, kar povzroči zakisanje in tvorbo prijetnih aromatičnih snovi. Pri svežem kvasu se po določenem času prične proces samorazgradnje (avtoliza), kar ima za posledico določene vonjave. _________________ Bedno..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
Sveži kvas zamrzujem že par let. V učinku ni razlike med čisto svežim in tistim, ki je bil pol leta v zamrzovalniku. Važno mi je le, da testo lepo vzhaja, ostalo dogajanje v celicah mi komot ostane nepoznano. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 10:38 Naslov sporočila: |
|
|
Napisal sem načeloma. Tule je en dober članek o zamrzovanju, kjer potrjuje možnost zamrzovanja. Vem, da nekateri tako delajo, jaz pa ne, ker nisem siguren v dober izid tega postopka. _________________ Bedno..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga začela zamrzovati, ko sem se naveličala metati stran svežega, ki sem ga hotela imeti vedno na zalogi in se mu je včasih iztekel rok, preden sem ga hotela porabiti. Tudi jaz nisem opazila razlike v delovanju, bom pa v kratkem poskusila suhega. Za ne zelo redoljubne zamrzovanje namreč ni prav idealna rešitev, vedno moram brskati za njim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
Melona: pri suhem si vzemi v času nekaj rezerve. Vsaj pri meni vzhaja precej počasneje - kakšno uro recimo. Morda, ker ne poznam kakšnih trikov, saj ga uporabim le na vsake kvatre enkrat.
Svežega pa kupim 5 kock, jih narežem na polovičke, kakšno tudi na četrtine, dam v posodico in še datum gor pa hajd v skrinjo. Odkar sem v penziji, seveda, prej sem jih vrgla direkt v zamrzovalnik, kamor padlo pa padlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 14:14 Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljam Lesaffre kvas (Fala ali IDEAL Trockenhefe 500g) in se mi zdi kar poskočen. Bi pa znal biti kakšen črnogorski bolj počasen. _________________ Bedno..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajci
Pridružen/-a: 14.08. 2020, 08:35 Prispevkov: 372 Kraj: Veliki Gaber, Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 17:17 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam samo suhega, pa hitro mi vzhaja vedno, tako, da o kakšnih črnogorcih ni niti sledu. Več različnih vrst, ni neke vidne razlike. Suhega imam zato, ker se na hitro kaj spomnim pečt, pa je treba zadevo realizirar takoj. _________________ Naj raste |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 19:15 Naslov sporočila: |
|
|
V kruhomatu pečem zaradi oblike rahlo mlečen kruh za toast in pirin kruh. Če delaš s časovnim zamikom, pride prav samo suhi kvas, da ti ob startu odreagira točno po programu.
Bi pa tule omenil še kislo testo Fala, ki po moje ni to kar piše, ampak vsebuje tudi aditive (dough strenghteners), saj samo kislo testo ne more imeti tako močan učinek na volumen testa in drugo. Potem si kakšna prehransko razsvetljena ženska peče še in še zdrav kruh, v resnici pa golta aditive. Evo, nova kost za glodanje. _________________ Bedno..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 20:44 Naslov sporočila: |
|
|
Večino kruha v zadnjih 20-25 letih se je speklo doma - recepti in načini peke so se seveda spreminjali. Nekaj zaporednih let se je peklo v kruhomatu - pač, ni treba biti zraven. Kruh je bil zmeraj dober, mešalke kruhomatov tistega časa pa ne. Rezervni deli pa nerazumno dragi. Ko smo tretjega postavili pred vrata, je bilo z njimi pri nas konec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
mravlja je napisal/a: | ... Ko smo tretjega postavili pred vrata, je bilo z njimi pri nas konec. | Točno tako tudi pri meni in pri eni hčerki. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 30 Mar 2023 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
Kvaliteta kruhomata je premosorazmerna s ceno. Imam dva od tega enega za cca 20 € (akcija). Ta se je nekajkrat uporabil in je v bistvu za rezervo. Tadrugi pa je bil drag in služi občasno za intervencije, ker dobim čez 3,5 ure kruh npr. ob nenadnem obisku. Smo pač na kmetih. Uporablja se tudi za izdelavo jogurta. Tudi toast je tako dober, kot je trgovinski, le da je brez aditivov, ki jih kupljen toast obvezno vsebuje. _________________ Bedno..... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 31 Mar 2023 04:45 Naslov sporočila: |
|
|
Kruhomat za izdelavo jogurta ... ??
To bi si pa rad razjasnil ...
No ne samo to: itak me že celo noč muči kilaža tvojega hlebca izpod peke ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 31 Mar 2023 06:40 Naslov sporočila: |
|
|
Kruhomat ima program, kjer se v posodi vzdržuje temperatura 40-45 st.C. Zvečer daš v posodo 2 žlici jugurta in 1 l mleka, zmešaš in vklopiš program št. 15. Potem ležeš k ženi, zjutraj te čaka jogurt. Lahko tudi pražiš lešnike in orehe, izdelaš testo itd.
Teža kruha je 2,2 kg. Iz količine dodane vode in končne teže pečenega kruha izračunamo, da vsebuje 42,7 % vode.
Toliko o kilaži. Ker pa je kruh zelo dober, ima lahko vpliv tudi na kilažo avtorja. _________________ Bedno.....
Nazadnje urejal/a Tonček 02 Apr 2023 05:13; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 31 Mar 2023 07:37 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, hvala za odgovor.
Vidim, da sem račun sfalil v osnovi: Φ37 ... pa krivulja sfere ... pa π, pa σ ... pa dobim rezultat trenutne enotedenske porabe - ki jo tvoj izračun potrjuje.
Kontraučinki domačega kruha so mi dobro poznani, jih nosim naokoli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|