|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Jul 2023 12:17 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, če bi podložila s črno podlago, bi se še bolj segrelo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jul 2023 06:29 Naslov sporočila: |
|
|
Imaš prav, metuljc. Sušit sem dala šele včeraj. Če je sončno, je na naši terasi še prevroče. Tako, pričakujem, da se bo danes/jutri dobro sušil.
Prvi česen se je sušil kar na prostem, prekrit z gazo. Danes nastavim še česnovo tinkturo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Jul 2023 09:44 Naslov sporočila: |
|
|
Pobrala vse, nič prepozno. Tudi, če bi še kak teden ostal v zemlji, mu verjetno ne bi nič škodilo. Pridelek odličen, zadovoljna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajci
Pridružen/-a: 14.08. 2020, 08:35 Prispevkov: 372 Kraj: Veliki Gaber, Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Jul 2023 10:42 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem tudi pobrala mojo Anko, prva sezona. Odličen je, celo rastno dobo je bil zdrav. Lahko bi ga še malo pustila, ampak sem rabila prostor za por. Vsako leto ga poflancam za šalotko. Letos sem pa malo zašla še v česnov prostor, ker je čebula zelo slaba, pa bom pač več kuhala s porom, če rata. Ponavadi rata, za zgodnjepomladansko puljenje. _________________ Naj raste |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Jul 2023 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
Še moje poročilo...
Včeraj sem pobrala česen do konca. Na vrsti so bile rastline, katerim se pustila pske, z namenom pridelave zarodnih čebulčkov. Česen je bil iz dveh genracij: rastline iz posamično sajenih strokov semenskega česna in rastline iz posajenih celih glavic jedilnega česna (tistih, ki sem jih lani prispravilu pozabila na njivi.. )
Čas spravila je bil pri meni čisto pravi. Mogoče bi česen lahko pospravi še malo prej, ker so zunanje ovojnice že črnele. A glavice so bile še čvrste, dobro pritrjene na steblo. Tako sem tistega, sajenega posamič, brez problemov pulila. Česen je bil že popolnoma brez listov.
Cvetne ovojnice so že vse popokale, zarodni čebulčki so že dobili vijoličnoo barvo...
Pridelek je malo mešan: prevladujejo srednje velike glavice, veliko je tudi majhnih, malo pa velikih glavic česna.
Mislim pa, da so zarodni čebulčki kar lepo uspeli. Precej sem videla zelo velikih. Seveda bo vse jasno, ko bom česen čistila.
Zdaj pa še o pridelku celih glav "pozabljenega" jedilnega česna. Glede na to, da lani glavice česna niso bile velike, torej so bile posajene srednje do male glavice, je pridelek odličen. Precej je velikih glavic, veliko srednjih in, seveda, tudi veliko majhnih. Kljub vsemu odličen prodelek, če upoštevamo, da so rastli skupaj in, da sem vsem pustila cvetke...
Še malo slikic:
pridelek "pozabljenčkov"
povprečne velikosti
miniaturni
lepi
Celotna letošnja bera jedilnega česna visi in se suši... Zaenkrat sem kar zadovoljna.
_________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 25 Jul 2023 15:45 Naslov sporočila: |
|
|
Uhh, pridna, ogromno materiala za "post-processing" bi rekli ta-mladi. Za zarodne čebulčke, pa bi ti morali Ribničani narediti posebna rešeta. Tisto kar skozi pade prineseš nam na srečanje, ostalo posadiš |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Jul 2023 17:01 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikl, dobil boš tudi kakšnega, ki bo ostal na rešetu... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 30 Jul 2023 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi moj česen končno visi, razen tistega z glavicami za čebulčke, ki se kar nočejo debeliti.
Letos imam slabo sezono, preveč dežja, rja in tudi moja krivda. Predolgo sem vmes pustila samosevno solato, zato ga nisem nič okopala ... in verjetno pobrala prekmalu. A zaradi rje nisem upala tvegati.
Sem pa včeraj doživela manjši šok, ki mi je vnesel rahlo skepso v vrt brez prekopavanja . Bila sem pri prijateljici v bližini, ki sem ji lani dala ankine čebulčke, ona pravi, da zelo drobne in da je zelo dvomila, kaj lahko zraste iz tako majhnega čebulčka. Vpričo mene je ven potegnila enega še z glavico - tako ogromnega nisem imela še nikoli, vsaj enih 8 cm .
Zakaj skepsa? Njen vrt vsako leto po starem preštihajo in pognojijo s hlevskim gnojem. Nobenega komposta, nobene zastrike, zemlja je po nalivih zelo zbita. Res pa je, da ima sonce od jutra do večera.
No, se bom tolažila s tem zadnjim podatkom ... _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pepe
Pridružen/-a: 13.03. 2014, 20:03 Prispevkov: 785 Kraj: Konjice
|
Objavljeno: 31 Jul 2023 07:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ne dvomim, da so v tisočletjih kmetijstva ugotovili, kaj je treba z zemljo, da da največ od sebe, ker bi sicer bili lačni. Takrat vloženo delo ni bil problem, problem je bil, če zemlja ni dala "maksimuma" od sebe glede na tehnologijo, ki so jo lahko uporabili.
Danes je drugače. Če se gremo "vrt brez prekopavanja", ne bomo lačni v primeru, da kako leto zaradi vremenskih razmer da manj od sebe od "klasike". Nekaj časa in vloženega dela pa bomo gotovo prihranili. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 17 Avg 2023 12:17 Naslov sporočila: Shranjevanje olupljenega česna |
|
|
Naletel sem na zanimiv članek in google ga je kar lepo prevedel:
Česen obstane eno leto: kako ga shraniti?
Izkušeni kuharji bodo zagotovo poznali ta način konzerviranja česna. Najprej vzamemo pol kilograma strokov česna in jih za približno eno uro namočimo v mlačno vodo. Ko jih posušite, jih olupite in videli boste, da se bodo zlahka luščile, ker se je koža zmehčala.
Nato položite vse stroke česna v steriliziran steklen kozarec. Nato nasujte dve žlici grobe soli, to naj bo približno 30 gramov soli. Zdaj lahko dodate nekaj žlic jabolčnega kisa ali, če želite, vlijete vinski kis, ta sestavina bo pomagala ohraniti česen nedotaknjen.
Nazadnje zavrite nekaj vode in pustite, da se ohladi. Preden posodo zaprete s pokrovčkom, narežite rezino limone in jo položite na česen. Kozarec zelo tesno zapremo in pretresemo, da se vse sestavine premešajo.
Tako boste svoje stroke česna ohranili več kot eno leto v brezhibnem stanju in ne bodo zgnili. Pa ne samo to, saj jih lahko zaužijete kadar koli želite, ne da bi jih morali lupiti vsakič, ko jih potrebujete. To metodo uporabljajo številni kuharji, je praktična in predvsem učinkovita.
Nazadnje urejal/a Bicikel 17 Avg 2023 12:56; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 17 Avg 2023 12:47 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiv način shranjevanja česna, ne bi pomislila nanj.
Mogoče preskusim s kakšno mikro količino. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 17 Avg 2023 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
No, sej v bistvu gre za klasično vlaganje v kisu, le da se dela na hladno in je kisa manj (ni 1:3). Malo zapleteno napisano in si misliš kaj da je |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Avg 2023 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel, odlično navodilo. Hvala.
Moja prijateljica je na podoben način pripravila kozarček česna. Ko ga je probala, ji je bil tako všeč, da ga je pojedla v parih dneh. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 17 Avg 2023 15:08 Naslov sporočila: |
|
|
Praktično, da so stroki olupljeni. Ne bi
pomislila na namakanje. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 22 Avg 2023 07:19 Naslov sporočila: |
|
|
včeraj zvečer sem olupila 300 g česna in ga dala sušit. tak je
še nikoli do sedaj nisem pridelala tako debelega česna. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Ostala zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 11, 12, 13 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 11, 12, 13 Naslednja
|
Stran 12 od 13 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|