|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 27 Jul 2023 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem je bilo manj nekuhane hrane za vmesne prigrizke. Prav ta živila se nam drenjajo po hladilnikih. Veliko gospodinj je bilo doma in družino je čakal kuhan obrok. Sirčki, sveže salame, majoneze ... so kasnejša razvada.
Suh kruh smo pri stari mami jedli z mlekom ali belo kavo, kislo mleko je bilo pa poleti redno na jedilniku. Suhomesnati izdelki, orehi in fižol so bili shranjeni na podstrehi, jabolka, krompir in jabolčnik v kleti, mast, kruh, jajca v "uni hiš'". Una hiša je bila v resnici shramba, hladen prostor, ne neka druga hiša. Se pa ne spomnim, da bi katera od starih mam kdaj vkuhavala. Zelenjava je bila za sproti, sadje se je pa sušilo in pozimi kuhalo kompote.
Hm, bi bilo menda res treba najprej navade spremeniti, da bi lahko hladilnik kar izklopila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 27 Jul 2023 18:18 Naslov sporočila: |
|
|
Suho meso se je hranilo tudi v pečeh ki so se pohimi kurile po hiši, posuto s pepelom. Pa zakopano v žito.
Krvavice, torej obarjene klobase, so se delale razdelile po vasi tistim ki so pomagali čez leto na poljih in travnikih, torej so hodili v tabrh. Pa sosedom. Ti so ob svoji kolini vrnili.
Ja, če je bil sneg, so zakopali vanj.
Kjer je bila moja mama doma, so imeli na dvorišču korito z izvirsko vofo, tudi v njej se je za kak dan kaj shranilo. In hladilo steklenice s pijačo.
Ja, kruh za zstohmil, smo rekli, v sredici se je nekako nitkal, utekočinjal i imel obupen okus.
Aja, v masti se je tudi hranilo meso, prekajeno in pečeno.
Mi je pa mamk pravila, da so pri njih že kmalu po vojni imrli paradižnim ( gospodinje do bile načitane, razgledane sosedje xo bili kondukteti ali strojevodje in so, eni, marsikaj prinesli z zagrebške tržnice, ko so čakali vlak za nazaj.
Tako so vse paradižnikove lupine posušili, da so imeli za začimbo čez zimo. Mido pa bile gospodinje na vseh kmetijah tako podjetne. Tudi mnogo začimbnih rastlin je raslo v vrtu in se jih je seveda uporabljalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 27 Jul 2023 21:52 Naslov sporočila: |
|
|
Zakopano v žito ?? To se sliši res čudno ob misli na škodljivce. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 28 Jul 2023 07:16 Naslov sporočila: |
|
|
Bi rekla da v ustrezni embalaži. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Jul 2023 07:22 Naslov sporočila: |
|
|
Za meso ne vem, jajca smo pa za čez zimo shranjevali v prosu. Kar dobro so se ohranila, dobila so pa vseeno malo čuden okus. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pepe
Pridružen/-a: 13.03. 2014, 20:03 Prispevkov: 785 Kraj: Konjice
|
Objavljeno: 28 Jul 2023 08:41 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo imeli svoje krave in smo mleko zmeraj sproti kuhali. Občasno me je za zajtrk počakalo mleko od večera, ampak jaz tega nisem bil sposoben jesti. Je že spremenilo okus. Delali smo skuto, kislo mleko, smetano. Če je bilo višek skute, se je to nekako sušilo v "trdi sir" z rdečo papriko. Meso je bilo pri nas poleti iz zaseke, kar se tiče svinjine, do začetka poletja tudi suhomesnati izdelki, ostalo pa je v živi obliki počakalo, da pride njegov dan (perutnina, zajci, pred mojimi časi tudi golobi). Kruh se je pekel enkrat na teden, pozimi se je hranil v špajzi, poleti v eni od kleti. Ne spomnim se, da bi to bila neka težava. Seveda pa je svež kruh nekaj drugega, kot star.
Žita, kaše so "trajne", moke prav tako, čeprav je bil včasih problem s preveliko vlago v kakem obdobju leta. Sadje smo v normalnem letu imeli od češenj naprej neprestano, ker so bila drevesa tako premišljena. Pozimi jabolka do aprila, maja. Zelene solate, motovilca kaka dva meseca sredi zime ni bilo na voljo, je bilo kislo zelje, kisla repa. Če se je odprla kaka embalaža (denimo domač kompot), hladilnik ni bil potreben, ker nas je bilo dovolj, da smo pojedli takoj.
Na koncu se je v preteklosti veliko več stvari pojedlo res svežih. Od mesa perutnine, zajcev, do zelenjave in sadja. Tudi, če naberem na domačem vrtu in to hranim v hladilniku par dni, stvari izgubljajo. Kaj šele, če je vmes transport in mine še več dni.
Še to, smeti praktično nismo poznali, vse je zgorelo v peči. Ko sem se naučil voziti s kolesom, sem bil v glavnem jaz "nabavni", v trgovino so me poslali v soboto dopoldne in sem v eni vrečki pripeljal potrebno. Sol, sladkor, nadomestki kave, cigareti za kadilca, milo, pralni prašek, začimbe, kdaj pa kdaj kak puding, potem pa se že počasi neha. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 28 Jul 2023 09:45 Naslov sporočila: |
|
|
Točno tako.
Pepe je napisal/a: | ... hladilnik ni bil potreben, ker nas je bilo dovolj, da smo pojedli takoj. ... |
In tu je zelo pomemben razlog prihranka, takega ali drugačnega...
Točno tako je bilo, kot si zapisal.
Razlagam mladim, da ima "ekonomična" družina vedno več kot dva otroka! #taklemamo #polsepapejd ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pepe
Pridružen/-a: 13.03. 2014, 20:03 Prispevkov: 785 Kraj: Konjice
|
Objavljeno: 28 Jul 2023 10:22 Naslov sporočila: |
|
|
Plus je še to, da nekdaj si pač nismo imeli možnosti izmišljevati, če nekaj jemo ali ne. Danes en pri mizi je eno, drug pa lahko tudi drugo, tudi če je večja družina.
Daleč od tega, da nam je bilo nekdaj vsem v družini vse všeč. Različni okusi so še zmeraj bili. Ampak enostavno nisi mogel pokukati v hladilnik in tam ven kaj pobrati. Vsekakor ni bilo na razpolago sladkarij, ki bi otroke odvrnili od prave hrane. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 28 Jul 2023 10:22 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo mleko kupovali pri kmetu in kasneje v bližnji mlekarni (ki je ni več). Takoj smo ga skuhali in na hitro ohladili v mrzli vodi v kuhinjskem koritu.
Čez nedeljo je znal biti problem, da se je kuhano mleko sesirilo. V hudi vročini smo lonec ovili s cunjo in jo močili, da je izhlapevanje hladilo.
Pa poleti smo mleko redno kisali. Imeli smo "špajzo" sredi hišice, z dobrim zračenjem - vlekom.
Klet smo imeli za tričetrt etaže vkopano in v njej shranjevali krompir, jabolka, vloženine, radič, ... _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Jul 2023 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
Uh, koliko dragocenih spominov. Ne dvomim, da jih bomo še čitali in poizkušali uporabiti.
Glede kruha, jaz ga pečem enkrat na teden (v nedeljo), pa vedno lepo zdrži do petka, ko pojemo zadnji kos. Še nikoli se ni pokvaril na tak način, kot se spominjate nekateri. Tudi v enem filmu je bilo prikazano, kako to izgleda.
Hranim ga zavitega v bombažnem prtiču, v bombažni vreči, na sobni temperaturi... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Jul 2023 11:13 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: verjetno ne pečeš 3 kilskih hlebcev. Tako veliki so se navadno pekli v kmečkih pečeh. Tudi v shrambah je bilo verjetno več vlage, kot je imamo danes. Vsaj v naši je bilo tako. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pepe
Pridružen/-a: 13.03. 2014, 20:03 Prispevkov: 785 Kraj: Konjice
|
Objavljeno: 28 Jul 2023 12:21 Naslov sporočila: |
|
|
Vlaga v zidu in plesen marsikje, je bila pri starem načinu gradnje brez hidroizolacije med temeljem in zidom pri stari gradnji zmeraj izziv. Kapilarna vlaga je potovala po zidu navzgor in zato so starejši ljudje zelo pazljivi na plesni, ker si res težko trajno kaj naredil proti njim. Zračenje vsega živega, nošenje na sonce je pomagalo. Danes si to v bistvu težko predstavljamo ...
V šolo sem hodil mimo hiše, ki je še imela za tla zbito ilovico. Tja sem v vročih dneh šel prosit za lonček vode, zato sem jo videl od znotraj. To so povsem druge bivalne razmere. Po svoje bolj v skladu z naravo, vendar nas malo "udobja" tudi rešuje in bolj ohranja naše zdravje. Ni vse staro kar zlato. Danes so problem materiali, ki so včasih daleč od naravnih, vendar preveč naravnega tudi ne bi bilo čisto optimalno za bivanje v naših klimatskih razmerah. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
Objavljeno: 28 Jul 2023 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | brbr: verjetno ne pečeš 3 kilskih hlebcev. Tako veliki so se navadno pekli v kmečkih pečeh. Tudi v shrambah je bilo verjetno več vlage, kot je imamo danes. Vsaj v naši je bilo tako. |
Jaz ga pecem iz 2kg moke + 1kvas v prahu + sol + 2l vode >> testa je za cel velik pekac, hlebec tehta 3,5kg+.
Kar pa s pecenim naredim, RES ni za to temo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 28 Jul 2023 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Bi rekla da v ustrezni embalaži. |
Ja, ta del razumem Presenetilo me je to, da žito že samo po sebi privlači škodljivce, potem jim pa zadišimo še z dodatki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Seasmoon
Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13 Prispevkov: 1096 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 30 Jul 2023 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiva tema. Od vedno me je zanimala preteklost in stari običaji. Sem vprašala mami, da kako je shranjevala stara mama živila, ko niso še imeli hladilnika in je rekla, da so vse uporabili sproti. So pa tudi nekaj mesa dajali sušiti na tram v izbo. In nekaj živil so shranjevali v kleti.
Nazadnje urejal/a Seasmoon 31 Jul 2023 01:30; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|