Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Regratov sirup

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2016 10:55    Naslov sporočila: Regratov sirup Odgovori s citatom

Recept, po katerem ga pripravljam:


- 4 prgišča (okoli 400 cvetov) očiščenih regratovih cvetov in lupine 2 neškropljenih limon damo v 2 litra vrele vode.
- počasi naj vre 15 do 30 minut, pustimo še malo stati, nato precedimo skozi gazo.
- dodamo 1,5 kg sladkorja (v originalnem receptu je bilo 2 kg, a se mi je zdelo absolutno presladko. Bi dala še manj, če bi bila prepričana, da ne bo vplivalo na obstojnost) vremo še pol ure, dodamo sok obeh limon in vremo še 15 minut.
- nalijemo v čiste pogrete steklenice in dobro zapremo (nabolj sigurne se mi zdijo gumijaste kapice).

V hladni kleti (med 16 in 18 stopinj Celzija) zdrži, dokler ga ne porabimo, tudi 3 leta. Po odprtju je steklenico treba hraniti v hladilniku, a tudi tam se lahko pokvari, če ga ne porabimo prej kot v 2 mesecih, zato ga je bolje nalivati v manjše steklenice, odvisno od pričakovane porabe.

Doziranje: 1 jedilna žlica na tešče.

Učinkovanje: pišejo, da med drugim preprečuje tudi obrabo hrustanca, ali pa ga celo obnavlja.
Vir: Naša žena št. 4/97, Erika Fišer Pajk, dipl. biologinja -
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2016 11:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala muha za izčrpen recept.
Če mi bo le čas dopuščal in bo cvetenje regrata dovolj dolgo, znova poskusim priti do medu. Samo tretjino predpisane vode in bi moglo biti OK (recimo).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2016 11:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še malo dopolnila:

cvetovi: mene so učili, da so primerni le tisti, ki imajo sredico še stisnjeno, kot recimo tale. Tisti, ki imajo celo socvetje že povsem odprto, naj bi bili že prestari.

čiščenje cvetov: razumem tako, da jih je treba očistiti le morebitnih ostankov trav in drugega zelenja ter živih bitij, ki se skrivajo v njih. Živa bitja vsaj v večini popadajo ven, če cvetove nekaj časa premetavamo po mizi iz enega kupa na drugega malo stran. Bitjeca imajo namreč navado, da bežijo v zaklon in če sta kupa preblizu, samo zamenjajo lokacijo Wink .

Še to: v takem sirupu ni grenčine niti zaslediti. Jo mogoče nevtralizira daljše kuhanje?


Nazadnje urejal/a muha 12 Apr 2016 14:30; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2016 11:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, tudi mene je mama učila, da so takšni cvetovi pravi Smile da imajo še kaj v sebi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2016 13:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
mene so učili, da so primerni le tisti, ki imajo sredico še stisnjeno, kot recimo tale. Tisti, ki imajo vse cvetne lističe razpršene, naj bi bili že prestari.


Če smem malo popraviti. Regrat ima socvetje, sestavljajo ga samo jezičasti cvetovi (za razliko, recimo, od marjetice, ki ima bele jezičaste in rumene cevaste cvetove), ki se odpirajo od zunaj navzven. Ko so odprti že srednji, so zunanji že v fazi tvorbe semena in ni več cvetnega prahu na njih. Iz tega vidika je torej res, nabiramo socvetja, ki še niso do konca razcvetela (čeprav, če pogledamo povsem odcvetelga od blizu, pa je poln cvetnega prahu, je čisto uporaben), saj imajo največ učinkovi. Predvsem pa nabiramo v suhem in sončnem dnevu, socvetij ne peremo in ne stresamo preveč, da ne odstarnimo preveč cvetnega prahu. nekako enako, kot delamo z bezgovimi kobuli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2016 14:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sirup sem pravkar končala in se hladi v stekleničkah in kozarčkih. Tekočina je pa manj izrazito rumena, kot so zdaj moji nohti Laughing .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Apr 2016 14:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izrazoslovje ustrezno popravljeno.

metuljc je napisal/a:
sončnem dnevu, socvetij ne peremo in ne stresamo preveč, da ne odstarnimo preveč cvetnega prahu. nekako enako, kot delamo z bezgovimi kobuli.


Uh, a potem sem jaz večino že stresla ven Embarassed Crying or Very sad . Pa upam, da nisem, ker se cvetovi zaprejo že preden jih uspem obdelovati naprej in mi na prtu ostanejo samo žužki, nič rumene barve Very Happy .

Melona: kar naprej si govorim, da moram za nabiranje natakniti rokavici - pa jih nikoli ne Rolling Eyes .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 15 Apr 2019 06:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Končno obetajo spet vedro in sončno vreme.

Čas za nabiranje regratovih cvetov za sirup. Ta teden bom imela obilo dela z njim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 15 Apr 2019 09:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na ta način jaz delam regratovo marmelado, samo da uporabim želirni sladkor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2019 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Par let sem izpustil in že malo pozabil, koliko je dela pri čiščenju glavic. Vendar je žena bolna (zelo počasi okreva po zelo dolgi čudni gripi) in si je zaželela.

V 2,5 L je samo 0,5 kg sladkorja, ker po okusu več ne paše in ker bo shranjeno zamrznjeno.



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 22 Apr 2019 20:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh, jaz pa glavic nič ne dajem narazen. Samo toliko jih otresem, da se znebim morebitnega življa, potem pa kar kuham kar cele. Saj je zdravilna cela rastlina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 25 Apr 2019 12:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veš kako, moje punce so iz kulta "hrana je dunajc pa krompir" in vsake zadeve z izrazito svojim okusom ne grejo najbolj.

Pri regratu je tako, da že temeljito očiščeni cvetovi (kot vidiš zgoraj) vsekakor imajo neko očitno, četudi blago grenčino. Če samo odrežem dno čašic in od tu dalje ne pobiram stran zelenila, se bojim, da bo to že ranga pivo.

Je pa za poskusiti, če ne drugače, bom pač sam popil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 24 Apr 2021 06:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še je čas za nabiranje regratovih cvetov. "Sklepi vam bodo hvaležni" bi rekli v kakšni reklami. No, hrbet ob nabiranju cvetov malo manj, za sklepe imam pa občutek, da res deluje. In ker zgledi vlečejo, ga od nedavna jemljemo kar vsi člani družine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 13 Maj 2021 08:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pogovore o čebeljem regratovem medu sem osamosvojila. Našli jih boste tule.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 11 Apr 2022 13:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prihaja čas kuhanja medu.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.