|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Apr 2016 10:55 Naslov sporočila: Regratov sirup |
|
|
Recept, po katerem ga pripravljam:
- 4 prgišča (okoli 400 cvetov) očiščenih regratovih cvetov in lupine 2 neškropljenih limon damo v 2 litra vrele vode.
- počasi naj vre 15 do 30 minut, pustimo še malo stati, nato precedimo skozi gazo.
- dodamo 1,5 kg sladkorja (v originalnem receptu je bilo 2 kg, a se mi je zdelo absolutno presladko. Bi dala še manj, če bi bila prepričana, da ne bo vplivalo na obstojnost) vremo še pol ure, dodamo sok obeh limon in vremo še 15 minut.
- nalijemo v čiste pogrete steklenice in dobro zapremo (nabolj sigurne se mi zdijo gumijaste kapice).
V hladni kleti (med 16 in 18 stopinj Celzija) zdrži, dokler ga ne porabimo, tudi 3 leta. Po odprtju je steklenico treba hraniti v hladilniku, a tudi tam se lahko pokvari, če ga ne porabimo prej kot v 2 mesecih, zato ga je bolje nalivati v manjše steklenice, odvisno od pričakovane porabe.
Doziranje: 1 jedilna žlica na tešče.
Učinkovanje: pišejo, da med drugim preprečuje tudi obrabo hrustanca, ali pa ga celo obnavlja.
Vir: Naša žena št. 4/97, Erika Fišer Pajk, dipl. biologinja - |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 12 Apr 2016 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala muha za izčrpen recept.
Če mi bo le čas dopuščal in bo cvetenje regrata dovolj dolgo, znova poskusim priti do medu. Samo tretjino predpisane vode in bi moglo biti OK (recimo). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Apr 2016 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
Še malo dopolnila:
cvetovi: mene so učili, da so primerni le tisti, ki imajo sredico še stisnjeno, kot recimo tale. Tisti, ki imajo celo socvetje že povsem odprto, naj bi bili že prestari.
čiščenje cvetov: razumem tako, da jih je treba očistiti le morebitnih ostankov trav in drugega zelenja ter živih bitij, ki se skrivajo v njih. Živa bitja vsaj v večini popadajo ven, če cvetove nekaj časa premetavamo po mizi iz enega kupa na drugega malo stran. Bitjeca imajo namreč navado, da bežijo v zaklon in če sta kupa preblizu, samo zamenjajo lokacijo .
Še to: v takem sirupu ni grenčine niti zaslediti. Jo mogoče nevtralizira daljše kuhanje?
Nazadnje urejal/a muha 12 Apr 2016 14:30; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 12 Apr 2016 11:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tudi mene je mama učila, da so takšni cvetovi pravi da imajo še kaj v sebi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Apr 2016 13:15 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | mene so učili, da so primerni le tisti, ki imajo sredico še stisnjeno, kot recimo tale. Tisti, ki imajo vse cvetne lističe razpršene, naj bi bili že prestari. |
Če smem malo popraviti. Regrat ima socvetje, sestavljajo ga samo jezičasti cvetovi (za razliko, recimo, od marjetice, ki ima bele jezičaste in rumene cevaste cvetove), ki se odpirajo od zunaj navzven. Ko so odprti že srednji, so zunanji že v fazi tvorbe semena in ni več cvetnega prahu na njih. Iz tega vidika je torej res, nabiramo socvetja, ki še niso do konca razcvetela (čeprav, če pogledamo povsem odcvetelga od blizu, pa je poln cvetnega prahu, je čisto uporaben), saj imajo največ učinkovi. Predvsem pa nabiramo v suhem in sončnem dnevu, socvetij ne peremo in ne stresamo preveč, da ne odstarnimo preveč cvetnega prahu. nekako enako, kot delamo z bezgovimi kobuli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 12 Apr 2016 14:22 Naslov sporočila: |
|
|
Sirup sem pravkar končala in se hladi v stekleničkah in kozarčkih. Tekočina je pa manj izrazito rumena, kot so zdaj moji nohti . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Apr 2016 14:33 Naslov sporočila: |
|
|
Izrazoslovje ustrezno popravljeno.
metuljc je napisal/a: | sončnem dnevu, socvetij ne peremo in ne stresamo preveč, da ne odstarnimo preveč cvetnega prahu. nekako enako, kot delamo z bezgovimi kobuli. |
Uh, a potem sem jaz večino že stresla ven . Pa upam, da nisem, ker se cvetovi zaprejo že preden jih uspem obdelovati naprej in mi na prtu ostanejo samo žužki, nič rumene barve .
Melona: kar naprej si govorim, da moram za nabiranje natakniti rokavici - pa jih nikoli ne . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 15 Apr 2019 06:55 Naslov sporočila: |
|
|
Končno obetajo spet vedro in sončno vreme.
Čas za nabiranje regratovih cvetov za sirup. Ta teden bom imela obilo dela z njim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 15 Apr 2019 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
Na ta način jaz delam regratovo marmelado, samo da uporabim želirni sladkor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Apr 2019 19:48 Naslov sporočila: |
|
|
Par let sem izpustil in že malo pozabil, koliko je dela pri čiščenju glavic. Vendar je žena bolna (zelo počasi okreva po zelo dolgi čudni gripi) in si je zaželela.
V 2,5 L je samo 0,5 kg sladkorja, ker po okusu več ne paše in ker bo shranjeno zamrznjeno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Apr 2019 20:31 Naslov sporočila: |
|
|
Uh, jaz pa glavic nič ne dajem narazen. Samo toliko jih otresem, da se znebim morebitnega življa, potem pa kar kuham kar cele. Saj je zdravilna cela rastlina. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Apr 2019 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
Veš kako, moje punce so iz kulta "hrana je dunajc pa krompir" in vsake zadeve z izrazito svojim okusom ne grejo najbolj.
Pri regratu je tako, da že temeljito očiščeni cvetovi (kot vidiš zgoraj) vsekakor imajo neko očitno, četudi blago grenčino. Če samo odrežem dno čašic in od tu dalje ne pobiram stran zelenila, se bojim, da bo to že ranga pivo.
Je pa za poskusiti, če ne drugače, bom pač sam popil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Apr 2021 06:42 Naslov sporočila: |
|
|
Še je čas za nabiranje regratovih cvetov. "Sklepi vam bodo hvaležni" bi rekli v kakšni reklami. No, hrbet ob nabiranju cvetov malo manj, za sklepe imam pa občutek, da res deluje. In ker zgledi vlečejo, ga od nedavna jemljemo kar vsi člani družine. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 13 Maj 2021 08:23 Naslov sporočila: |
|
|
Pogovore o čebeljem regratovem medu sem osamosvojila. Našli jih boste tule. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 11 Apr 2022 13:45 Naslov sporočila: |
|
|
Prihaja čas kuhanja medu. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|