|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 08 Apr 2024 13:12 Naslov sporočila: Kumarice - vložene |
|
|
Iz teme o gojenju kumaric za vlaganje
mravlja je napisal/a: | Recept moje moje (no ja, moje prve žene):
1 dcl kisa za vlaganje, 3 dcl vode, 1 žlička soli, 3 žličke sladkorja, 1 šalotka, 1 vejica koprca -- vse za 1 kozarec za vlaganje;
kumarice se da v vrelo mešanico kisa, vode, soli, sladkorja - toliko, da spremenijo zunanjo barvo (ca. pol minute) - nato jih preložiš v kozarec s koprcem in šalotko ter zaliješ z vrelo mešanico, zapreš.
So čvrste in nikoli se ne kvarijo.
Sladkor je konservans, kdor hoče, ga lahko izpusti, ampak potem tako dobre niso več. |
GrGr je napisal/a: | Jaz vse vlagam brez kuhanja, tudi male ali narezane kumarice:
- voda:kis = 3:1, malo posolim, zavrem
- kumarice zložim v kozarec (pomit prejšnjo sezono!), zalijem, zaprem, obrnem in pustim en dan >> klet.
Nič se mi še ni pokvarilo nikoli... |
živa je napisal/a: | nikoli v nič ne dajem sladkorja, razen v marmelade.
moj recept za kumarice:
v kozarec natlačim kumarice, dodam par poprov, lovorjev list, koperc, koriander, nekaj zrnc gorčice, sol, kisa dam manj, in sicer 1 : 2 (dajem kar jabolčni kis za vse), zalijem kumarice, zaprem. Lahko se kupi tudi mešanico začimb za kumarice, doda se samo žlička soli na velik kozarec.
potem dam vse kozarce v lonec, kjer na dno dam viledo krpo, lahko tudi serviet, zalijem z vodo, da so pokrovčki pod vodo, ko zavre, poberem kozarce ven, nič ne obračam, nič pokrivam. ko so hladni, gredo v klet. Nič se ne pokvari.
Te kumarice so čvrste. Na ta način vlagam tudi papriko. |
notranjka je napisal/a: | S temi kumarami in vlaganjem imam jaz vedno težave.
In potem greš na dopust in so težave dvojne.
Iste težave ima sestra in potem tiste velike viške deli vse naokrog. Zato sem lani prvič delala po tem receptu,vmes sem naribala tudi nekaj bučk.
https://stefkinedobrote.si/recepti/vlozena-kumaricna-solata/
Dala pa sem jih v pol litrske kozarce,da si jih mož lahko vzame tudi s seboj v službo,otroci v študentske domove ali pa si kozarček vzamemo s seboj na planinski pohod. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Apr 2024 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem.pri Cinija1 jedla super kumarice, čisto malo kisle, lepo hrustljave. Ji bom predlagala, da napiše postopek. Za tiste ki ne marajo kislega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 08 Apr 2024 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
A jih je mogoče fermentirala? Meni bi pasale zelo malo kisle. Te s kisom za vlaganje so mi sicer dobre v ustih, v želodcu pa precej manj. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 08 Apr 2024 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz za vse kisle vložnine uporabljam jaboljčni kis. Še tega redčim z vodo vsaj 1:1 do 1:2.
Nobena zadeva ni nikoli prekisla; z dovoljšnjo količino ustreznih zelišč/začimb je vse dobrega okusa.
Res pa je, da kumaric še nikoli nisem vlagal, niti jih nisem gojil. Bom pa letos poskusil, prvič.
Alkoholni kis se doma uporablja zgolj za čiščenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 09 Apr 2024 21:08 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Vložene kumarice v blagem kisu
1:5 (en del alkoholnega kisa, 5 delov vode)
sladkor
sol
koper
poper
šalotka
Kumarice zložim v kozarce, vmes dam šalotko in koper
Mešanico zavrem in vlijem na kumarice. Potem odlijem nazaj v lonec in zopet zavrem in vlijem na kumarice in to čisto do vrha. Zaprem in obrnem ter pokrijem.
Moram še povedat, da se jaz najbolj zanesem na svoj okus. Če se mi zdi, da je malček prekislo, presladko in preslano, potem bo ravno prav.
Pa še nekaj. Mešanice naredim več in višek dam v steklenico, tako da mi ni potrebno za vsak kozarček ali dva, tri delat to mešanico. Potem jo samo zavrem kolikor jo rabim.
Ja bo še kar nekaj časa preteklo, da bomo vlagale kumarice.
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 09 Apr 2024 21:22 Naslov sporočila: |
|
|
cinija1: hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 09 Apr 2024 21:52 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija, ali kozarčkeo predhodno ogreješ?
Jaz se ne bi upal vplivati vroče tekočine v hladne kozarčke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Apr 2024 23:49 Naslov sporočila: |
|
|
AB, brez skrbi, nič ne bo šlo narobe, če uporabiš hladne kozarce, saj so tudi kumarice hladne in temperatura kisa takoj pade. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 10 Apr 2024 07:35 Naslov sporočila: |
|
|
Sam zmeraj (sicer previdno in pripravljen odskočiti v primeru eksplozije) nalivam karkoli vročega v hladne kozarce. Ponavadi počijo tisti, ki so bili že prej načeti. In je daleč najmanjša škoda, če se to zgodi takrat, ko je kuhinja že itak usvinjana, ne pa nekje v shrambi recimo... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 10 Apr 2024 08:49 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz vlivam vrelo vodo v kozarce za vlaganje. Tik red vlaganjem vse tako oplaknem z namenom dodatne sterilizacije. Kot pravi aladin, poči le, če je bil napočen že prej. Nalivam pa počasi in previdno, v kuhinjskem koritu, na odcejalni mrežici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 10 Apr 2024 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
jaz pa samo pri rdeči pesi in stročjem fižolu, ko gre voda, v kateri se je kuhala zelenjava, tudi v kozarec.
marmelada se tudi vroča naliva.
imam pa slabo izkušnjo. v zelo debel vrč za vodo sem vlila vrelo vodo iz vrča za kuhanje vode. velikokorat. enkrat je bilo dovolj, da je ob dnu rob počil, vrela voda po pultu, po vratih spodnje omarice in od takrat imam deformirana vrata, kajti folija je odstopila, noben mizar pa nima take stiskalnice, ki bi postružen rob vratc lahko stisnila skupaj, kajti ni pravega kota in roba. Ko se bom dovolj razjezila, bom menjava fronte, čeprav je kuhinja po 24. letih še vedno kot nova (izvzeta ta omarica).
najhuje je, ko je tekočina tako vrela, da ne moreš brisati nastale škode in samo gledaš razdejanje. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 10 Apr 2024 14:00 Naslov sporočila: |
|
|
Kozarce predhodno ne grejem, saj vlivam vrelo mešanico po kumarah. Ko tretji kozarček nalijem, se v prvem pogreje tako kozarec kot kumare spremenijo barvo. Takoj nato odlijem, zavrem in ponovno nalijem.
Več kot dva ali tri kozarce pa tako nimam naenkrat.
lp _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Apr 2024 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija1 mi je podarila kozarček njenjih vloženih kumaric. So naravnost izvrstne. Sicer za naš okus malo premalo kisle in slane, a to sploh ni pomembno, ker bom recept malo priredila naših navadam. Kar je meni najbolj všeč je to, da so izredno hrustljave.
Letos se gotovo preizkusim v lastni pridelavi/izdelavi tega shranka.
Hvala, Cinij1. Upam, da ti bom na jesenskem srečanju lahko oddala vzorec narejene domače naloge, da boš lahko ocenila, in povedala ali imam pri predmetu "vlaganje kumaric" pozitivno oceno ali popravni izpit _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 24 Apr 2024 10:28 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Brbr. Prepričana sem, da bodo dobre. Ti le prinesi "ocenit", ampak boš odnesla tiste tvoje kumarice domov, ker meni bodo prekisle.
Okusi so različni in ja, drži se svojega okusa in bo vse ok. Kar se shrankov tiče se sploh ne držim receptov, ker to je meni vse prekislo.
lep pozdrav _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 24 Apr 2024 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Super podatek, tole o kislosti. Tudi jaz ne maram preveč kislih shrankov, zato bom letos tale recept zagotovo preizkusila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|