Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Fermentiran zeliščni pesto
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3381
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 20 Dec 2014 22:45    Naslov sporočila: Fermentiran zeliščni pesto Odgovori s citatom

Vzel sem sončnično seme in ga zmlel v pasto. Verjamem, da bi bilo še boljše, če bi dodal pinjole, golice in morda še kaj, vendar...

Primešal sem sveže timijanove listke in sol. Koliko natančno je bilo timijana se ne spominjam, toda če rečem 50/50 nisem pretirano zgrešil.
Soli za dober okus.

Še česen, ki sem ga nasekljal.

Malce limoninega soka, da mix ne postane preveč temen.

Ker je osnoven poudarek na fermentiranju, se tu ne dodaja olja. Lahko pa nekaj kapelj vode za bolj mazavo strukturo. V mojem primeru je bila pasta dokaj suha in sem dodal za tri ali štiri žlice vode.

Lepo zmešano v še lepši kozarec z najlepšim pokrovom in to je to. Plus čas ter potrpljenje.

Zadeva je bila na začetku kar hudega okusa in ne bi bilo čudno, če bi človeka preplavili dvomi. Mene niso.
Nato sem pesto, postavljenega v hladilnik predal v "pozabo". (približno 2 meseca) Med tem se je zgodila fermentacija, pri kateri ni nič vrelo ali brbotalo. Se pa je v tem času zelo očitno spremenila barva in sicer iz temno zelene (timijan) v svetlo sivo-rjavo. (zanimivo!)

Okus je poglavje za sebe. Verjetno izpadem kot agresiven prodajalec, vendar to ni moj namen.
Kot že rečeno je bilo sprva nekaj skomigovanja z rameni, vendar se je v tem času agresivnost timijana precej ublažila. Tudi priokus zmečkanega zelenja je splahnel. Vse skupaj deluje kot nekakšna timijanova pasta prijetnega okusa in brez trpkosti, ki jo povzročajo eterična olja. Vendar močna, koncentrirana.
Pri dodajanju k jedem ga je dovolj že malo, za nekatere, ki smo vajeni močnejših okusov pa je užitek tudi to, da imaš žlico in kozarec v lastnih rokah.

Meni se najbolj dopade v kislem krompirju, recimo v rižu s kurkumo, v solatah sploh, na kruhu, v toplih sendvičih, ... mah povsod.

Če sklenem, potem moram izpostaviti, da bi s suhim timijanom težko, če ne kar nemogoče dosegel takšen efekt okusa. V dovoljšnjih količinah zeliščnega fermenta bi v hladilniku brez težav dočakal sveže zeli prihodnjega leta, skratka 24/7/365.

Morebiti še to. Posajen imam kultivar "varico 2", ki vsebuje več eteričnih olj in se ga uporablja za destilacije. Kot začimba bi lahko bil problematičen, saj ima resnično močnejši vonj. Tu mislim na situacije, ko človek ni vajen začimb. Sicer pa nas ne moti, oziroma se ga pač dodaja v manjših količinah.

V prihajajočem letu definitivno razširim spekter fermentov na osnovne vrtne začimbnice.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
forest727



Pridružen/-a: 26.03. 2014, 14:22
Prispevkov: 586

PrispevekObjavljeno: 21 Dec 2014 01:39    Naslov sporočila: Re: Fermentiran zeliščni pesto Odgovori s citatom

Take stvari so v trgovini drage. Zdej mi je padlo iz glave kako se kliče ta pasta, vem pa, da ni bla poceni. Barve pa je svetlo sivo-rjava.. Smile

Z drobnjakom je dober. Smile Tudi na kruhu namazan.. :)Sicer pa tudi jaz prvič ko sem probal mi ni bilo všeč. (premočno!)..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1102
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 21 Dec 2014 11:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, tole sem čakala. Je na 'to do' listi za naslednje leto, ko bodo sveža zelišča. Komaj čakam.
Smile

Zanima me samo tisti del s hladilnikom. Bi na sobni temperaturi bil podoben rezultat ali bi vse skupaj prehitro fermentiralo in ne bi bil tako dober izdelek?

(ob priliki pa bi prosila še za recept za kimchi, enega sicer imam, ampak nekaj mi pri njem ni čisto všeč, pa bi raje kakšnega iz prve roke, preverjenega)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3381
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 21 Dec 2014 11:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja kimči in salsa prideta na vrsto zvečer.

Glede hladilnika oziroma temperature pa mislim tako. Na hladnem fermentacija poteka počasneje in se (mislim tako) okusi lepše uravnajo, povežejo, ... ne vem kako bi sploh rekel. Skratka, mislim si, da je čas dimenzija, ki igra svojo vlogo pri, recimo temu kvaliteti hrane.

Ni pa to nujno resnica.

Pač, na sobni temperaturi bi "zadeva" fermentirala hitreje.

Če pa izhajam iz številnih nasvetov, kjer svetujejo da "ferment" odstoji na hladnem za boljši okus, potem bi bilo verjetno dobro, za drugi del "priprave" posodo vseeno postaviti na hladno, da dozori. Tako nekako si mislim.
Nenazadnje enako svetujejo za kimči in salso, pa še mnogokaj drugega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1102
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 21 Dec 2014 11:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za vse recepte in odgovore. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1102
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2015 21:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans (ali kdo drug) zopet imam vprašanje glede temperature.
V hladilniku nimam dovolj prostora za vse moje eksperimente. Kako bi šlo s kletjo? Nimamo namreč čisto tipične kleti, za kakšno stopinjo je sigurno toplejša od kakšne stare kmečke. Nekaj mi pavi, da bi mogoče šlo, rada bi pa vseeno slišala še kakšno podobno izkušnjo.

Pa še to, če prav razumem, zelišč nisi narezal ali zmiksal in si jih v pasto vmešal kar cele?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3381
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2015 22:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tiana pozdravljena. Saj ne morem verjeti, (skoraj) je leto naokoli.

Zelišča sem na hitro zmiksal, vendar ne v pasto. Verjetno pa bi šlo tudi s pasto.
Glede temperature je bilo v osnovi rečeno, da naj se fermentacija odvije na sobni temperaturi (verjamem, da bi bila tudi klet uredu) nato pa naj bi se hranilo v hladilniku.
Za spremembo okoli temp. hranjenja si ne upam trditi, bi pa bilo zanimivo poizkusiti z manjšo količino. (če se ti ljubi)

Javi ko namešaš. Me zanima kako ti bo uspelo in tudi odgovarjalo v kuhinji.

Pri meni bo letos izrazito skromno. Spomladi sem generalno presajal zelišča in do sedaj kar niso "ratala" kot bi si želel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1102
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2015 22:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma saj pri meni tudi ni kar bi si želela glede zelišč, ampak toliko pa bo, da preiskusim, kako se obnese tale fermentiran shranek. Pozimi sem še sanjala, katera moram spomladi še nasaditi, predvsem ona trajna, pa me je malo čas povozil.

Najbolj me mika bazilika, da jo takole shranim, ki je letos res lepo uspela. No, za prvič bo mogoče čisto ok, da sprobam samo eno zelišče in vidim kako se obnese klet, kakšen kozarček tudi lahko vseeno dam v hladilnik. Da bom lahko primerjala.

Joj, toliko idej imam v glavi, kaj vse bi še lahko sfermentirala, pa toliko malo časa. Zaprmej da ni fer, da je sezona rasti pri nas čisto prekratka.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2015 22:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Okoli temperature in shranjevanja različnih fermentov in kimčijev in kwasov .... sem jaz v silni dilemi ob nasvetih na koncu receptov = hrani v hladilniku.

Ker če imam v mislih sorodne fermente, ki jih delamo za rastline in s sladkorjem, le-ti pri meni čisto v redu preživijo + 1 leto v omarici.

Je ferment s soljo res toliko bolj nestabilen? Ali je razlog to, da ni sestavljen iz mono-kulture, ampak je zmes različnih sestavin?
Ali stoji ta nasvet na koncu zgolj in le zaradi: za ziher, da me ne bi kdo po sodiščih vlačil?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sanjarka Ana



Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03
Prispevkov: 1203
Kraj: okolica Radovljice

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2015 06:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo.

Že sam recept. Vendar za letošnje poizkušanje s timijanom žal prepozno, ker so vsi močno sfrizirani. Poleg recepta mi je fascinantno še poznavanje (juglans) timijanov tako potanko. poklon Varico 2? Saj sem prebrala o njem, pa tudi njegovih naslednikih, ampak prepoznala pa ga ne bi nikoli.

Tudi na moji listi: Naredi.

Ps: po tvojem predlogu vsako leto shranim pehtran v sladkor in sem več kot zadovoljna. Skoraj ko pravkar nabran.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3381
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2015 08:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@Sanjarka Ana, me veseli za pehtran. Tudi mi smo ga uspeli nekaj napraviti. Se mi je pa ob branju tvojega komentarja utrnila misel - vprašanje - kako bi izpadel ferment kakšnega citronskega timijana. Hm, hm.

@figula, dejansko postavljaš vprašanje, ki je več kot le na mestu.
Verjetno tu igra vlogo več dejavnikov, vse pa se vrti okoli našega nepoznavanja ali bolje rečeno, okoli nezmožnosti našega videnja, beri otipanja, kdo in kaj vse se v takšnih fermentih razvija pod različnimi pogoji. Namreč, slednje nato uporabljamo na način, ki se nas najbolj dotika. Zaužijemo ga v večjih količinah kot hrano, neznano pa deluje strašljivo.
Če pomislim na davnoživeče korejce, ki so imeli sredi vasi, na prostem vkopane velikanske glinene posode v katerih so delali fermentirana živila vključno z ribami in iz katerih so zajemali prav vsi vaščani, potem ...
Potem meni to deluje, kot da smo sedaj že "GSO" ljudje, ki brez steriliziranega, obsevanega, podhlajenega enostavno nismo zmožni preživeti. Tu se navezujem na prej omenjene korejce, ki so preživeli, da ne rečem bili zdravi. Seveda, verjetno je bila med njimi tudi takrat kakšna izjema.

Kar želim izpostaviti je naša odmaknjenost od takšnega načina pripravljanja hrane in nato strahu ter nezaupanja ob "reakcijah" organizma, ki sedaj niso več naravne. (vetrovi, občasno črvičenje ali bognedaj kratkotrajna driska)

Kakorkoli že, osebno mislim, da bi fermentirana živila lahko nekaj časa odstala tudi na nekoliko višji temperaturi. Ne pa neskončno dolgo in vedno enako. Potrebno bi bilo nekaj spremljanja in za kanec občutka ali intuitivne presoje.
Recimo kislo zelje se eno leto naredi lepo in brez težav stoji, naslednje leto pa ne. Pač naravna nihanja.

Zagotovo pa so rastlinski fermenti veliko bolj stabilizirani zaradi obilice sladkorja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1102
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2015 08:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, razmerje timijana in paste iz semen 50/50 je mišljeno volumsko verjetno?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3381
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2015 08:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tiana je napisal/a:
Juglans, razmerje timijana in paste iz semen 50/50 je mišljeno volumsko verjetno?


Ja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2015 12:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans, samo na kratko, da ne smetim po receptih - točno to nepoznavanje me strašno jezi.
Kot da nad vsem leži pokrovka, katero si na vso moč prizadevam privzdignit, da bi vsaj malo poškilila notri. Hodim okoli in okoli in nikjer nobene špranje Sad Twisted Evil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1102
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 18 Avg 2015 22:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naredila 4 kozarčke z navadno baziliko. Zaenkrat so še pri meni v hladilniku, bosta pa 2 ob priliki šla v klet, ki sem jo omenjala. Dva ostaneta pa kjer sta, pa bom mogoče lahko primerjala, če so kakšne razlike.

Po občutku se mi zdi, da je bilo bazilike nekam manj kot paste iz semen v mojem primeru, ampak ne pretirano. Ker mi je zmanjkalo limon, sem varianto z baziliko blue spice prestavila na jutri. Pa še malo pozna ura je.

Sem si pa že med pripravo oblizovala prste.

Ta debata @figula in @juglans glede temperatur in hranjenja v hladilniku... nekako delim mnenje, da vse skupaj res premalo poznamo. No, za sebe lahko to z gotovostjo trdim. Pa mogoče v kakšni drugi debati več o tem, da se tule osredotočamo na pripravo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.