Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Štruklji na način moje mame
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 01 Jul 2020 23:28    Naslov sporočila: Štruklji na način moje mame Odgovori s citatom

Danes smo se na enem koncu mize pogovarjali, kako skuhati štruklje (skutine, orehove..), ne da bi jih bilo treba zavijati v tkanino ali kaj podobnega.

Slike povedo več od besed.

1. faza

testo naj bo malo debelejše, razvaljamo ga v obliko kroga na približno 0,5 cm debeline. Da je testo po kuhanju bolj rahlo, dodamo 0,5 vrečke pecilnega praška ali ustrezno količino suhega kvasa na 1 kg moke. Delamo iz 1 kg moke, drugače pridejo štruklji preveč drobni.



2. faza

razporedimo nadev. Na sredi kroga s prstom izvrtamo luknjico in pričnemo testo zavijati navzven. Prvih nekaj centimetrov je malo komplicirano, potem steče. Važno je, da testo ob zvijanju sproti toliko raztegujemo, da se prilega širjenju oboda.



3. faza

Zvit obroč na dolžinah, kakršne nam ustrezajo, najprej pretisnemo z robom dlani. S tem v notranjosti odrinemo nadev, da se testo na koncih štrukljev lahko sprime.
Dokončno jih prerežemo z robom krožnika. S krožnikom zato, ker s tem še malo bolj stisnemo testo skupaj. (Fazo pretiskanja z robom dlani lahko tudi preskočimo in režemo samo s krožnikom, če ima le-ta zelo debel rob. Tale na sliki je že tak)



Tako narejeni štruklji se pri kuhanju ne razpirajo. Težave bi lahko nastopile le le pri prebogatem nadevu.


Nazadnje urejal/a muha 02 Sep 2020 15:17; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2020 08:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, sem ravno g.brbru razlagala tvoj način priprave štrukljev rekoč, da sem spet izvedela nekaj novega.

Imela sem v mislih, kako lepo bi bilo, če bi organizirala kakšno delavnico na to temo (za nas mlade gospodinje Very Happy ). Zdaj si pa tako lepo vse skupaj predstavila, da delavnica ne bo potrebna Crying or Very sad

Hvala za deljenje napotkov.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2020 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, zdaj je pa vse jasno, hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2020 09:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, česa podobnega pa še nisem ne videla ne slišala! Zanimivo, bo treba poskusit. Tisto zavijanje v cunjo mi ni prav pri srcu ... pravzaprav mi je še manj opri srcu pranje te cunje.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2020 09:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Muha. Učimo se do smrti.......
Bom probala, čim dobim smetano.

Cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2020 11:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mojstrsko, muha. up
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2020 17:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav

Res čudovit prikaz postopka... hvala za učno uro. Tudi jaz tega še nikoli nisem videla, in ne slišala.

Bo potrebno poskusit. Ajdovi štruklji z orehi bi tudi lahko bili tako narejeni? ( gluten...Uf...)

Lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2020 19:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimivo!
Pričakovala sem, da se vas bo kar nekaj oglasilo, da to za vas ni ravno novost. V krajih moje mladosti so tako delale vse ženske, kjer sem imela priliko jesti štruklje, sorodnice pa itak. Je res le posebnost Polhograjskih dolomitov? Težko, da bi bila omejena le na moje sorodstvo. Ali pa se je le izgubilo v preskoku generacij?

Za ajdove štruklje ne vem reči. Testo mora obvezno biti voljno in elastično.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 02 Jul 2020 22:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za ajdove štruklje dvomim, ker se "testo" z ajdove moke pravzaprav sploh ne vleče.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Ana



Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47
Prispevkov: 514
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2020 03:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas smo zamesili v Mentrgi testo za kruh, ko se je kruh pekel smo pa nekaj testa bolj na tanko razvaljali in nadevali s skuto,ter jih nezavite v cunjo skuhali v osoljeni vodi, tej jedi se je reklo štruklji na župci. Pri kuhanju smo vedno dodali peteršilj in drobnjak.
Štruklje smo jedli skupaj z juho.
bilo je dobro. Ana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2020 08:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Podobno smo jih delali pri nas, iz kvašenega testa. Prelili smo jih s prażenimi drobtinami. To župco imam še danes rada.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2020 10:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Velikokrat so štruklji na našem meniju. Je zoprno pranje prta, ampak sedaj imam razrezano spodnjo majico, ki je zelo tanka. Obvezno preperem in prekuham na štedilniku, šele potem dam v stroj.

Delam štruklje iz pirine moke, eno jajce, sol, malo kisa, kapljica olja in vroča voda za testo. Nujno mora počivati. nadev samo moja smetana, pobrana iz prevretega mleka in cimet. Njamsi. Te štruklje kuhamo v okolici NM. Kar mi ostane, pa prekuham v vodi, kjer so se kuhali štruklji, brez blaga in vse pojem. Zame morajo biti štrukjli tako tanko razvlečeni, da se kuhani odvijejo kot zvitek papirja. To je edina hrana, ki jo jem samo mojo, ker se mi zdijo moji najboljši.

Ostali pa imajo radi orehove, te delam z brezglutensko moko in z rozinami, ne dodajam sladkorja.

tudi ajdove delam 1 x letno, kot prilogo k divjačini, vendar sedaj iz spomina mislim, da je treba moko popariti z vrelo vodo, naredi se običajno testo z jajcem, vodo, soljo in se ga tudi razvalja, tega se ne razteguje v tanko testo.

V Žireh pa prevladujejo drobnjakovi štruklji (baje), vendar je zame drobnjak najboljši na juhi.

smo enkrat na morju jedli štruklje (vedno naredim več in dam v skrinjo), sosed Ljubljančan ni mogel verjeti, kaj jemo in kje, ker je to zanj specialiteta, ki je je deležen zelo redkokdaj.


Vsaka pokrajina ali vas ima tudi pri štrukljih posebnosti.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2020 10:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem tale način zvijanja iz sredine navzven zasledila le v knjigi o poticah. Razlika pa je, da so v testo pred zvijanjem zarezali križ, ki je segal nekaj cm stran od roba. Potem pa so zvijali nastale trikotnike od sredine proti obodu.

Tole s štrukljevo župco moram enkrat poizkusiti.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2020 10:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Tole s štrukljevo župco moram enkrat poizkusiti.


Pri nas smo štruklje zakuhali v mešanico mleka in vode. S pregreto smetano, ki je pri nas dobro znana, so res krasna jed. Slana, seveda.

Tako zvijanje pa poznam iz literature, ampak za potice. Ko se "kača" potem navije v okrogel model z luknjo v sredi, pride zanimiv vzorec. Ne sme pa biti preveč namaza.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2020 00:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uau, tisti prikaz iz prvega prispevka je pa zanimiv - bo treba sprobat Smile

Sicej pa jaz za sirove štruklje uporabljam eno zanimivo recepturo, in sicer vse sestavine zmešam, zavijem v peki papir (vem, pač, spet zavijanje) in potem dam kuhat. Ena dobra stran je, da ni treba delat posebej testa in posebej nadeva, ampak je kar vse v enem. Druga dobra je pa ta, da se zadeva v peki papirju nič ne sprijema (no, tretja bi bila, da lahko zavitek v pekiju dam v skrinjo za drugič).
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.