|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Jul 2020 23:28 Naslov sporočila: Štruklji na način moje mame |
|
|
Danes smo se na enem koncu mize pogovarjali, kako skuhati štruklje (skutine, orehove..), ne da bi jih bilo treba zavijati v tkanino ali kaj podobnega.
Slike povedo več od besed.
1. faza
testo naj bo malo debelejše, razvaljamo ga v obliko kroga na približno 0,5 cm debeline. Da je testo po kuhanju bolj rahlo, dodamo 0,5 vrečke pecilnega praška ali ustrezno količino suhega kvasa na 1 kg moke. Delamo iz 1 kg moke, drugače pridejo štruklji preveč drobni.
2. faza
razporedimo nadev. Na sredi kroga s prstom izvrtamo luknjico in pričnemo testo zavijati navzven. Prvih nekaj centimetrov je malo komplicirano, potem steče. Važno je, da testo ob zvijanju sproti toliko raztegujemo, da se prilega širjenju oboda.
3. faza
Zvit obroč na dolžinah, kakršne nam ustrezajo, najprej pretisnemo z robom dlani. S tem v notranjosti odrinemo nadev, da se testo na koncih štrukljev lahko sprime.
Dokončno jih prerežemo z robom krožnika. S krožnikom zato, ker s tem še malo bolj stisnemo testo skupaj. (Fazo pretiskanja z robom dlani lahko tudi preskočimo in režemo samo s krožnikom, če ima le-ta zelo debel rob. Tale na sliki je že tak)
Tako narejeni štruklji se pri kuhanju ne razpirajo. Težave bi lahko nastopile le le pri prebogatem nadevu.
Nazadnje urejal/a muha 02 Sep 2020 15:17; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Jul 2020 08:32 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, sem ravno g.brbru razlagala tvoj način priprave štrukljev rekoč, da sem spet izvedela nekaj novega.
Imela sem v mislih, kako lepo bi bilo, če bi organizirala kakšno delavnico na to temo (za nas mlade gospodinje ). Zdaj si pa tako lepo vse skupaj predstavila, da delavnica ne bo potrebna
Hvala za deljenje napotkov. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 02 Jul 2020 09:03 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, zdaj je pa vse jasno, hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 02 Jul 2020 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
No, česa podobnega pa še nisem ne videla ne slišala! Zanimivo, bo treba poskusit. Tisto zavijanje v cunjo mi ni prav pri srcu ... pravzaprav mi je še manj opri srcu pranje te cunje. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 02 Jul 2020 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Muha. Učimo se do smrti.......
Bom probala, čim dobim smetano.
Cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 02 Jul 2020 11:52 Naslov sporočila: |
|
|
Mojstrsko, muha. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 02 Jul 2020 17:57 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Res čudovit prikaz postopka... hvala za učno uro. Tudi jaz tega še nikoli nisem videla, in ne slišala.
Bo potrebno poskusit. Ajdovi štruklji z orehi bi tudi lahko bili tako narejeni? ( gluten...Uf...)
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 02 Jul 2020 19:14 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo!
Pričakovala sem, da se vas bo kar nekaj oglasilo, da to za vas ni ravno novost. V krajih moje mladosti so tako delale vse ženske, kjer sem imela priliko jesti štruklje, sorodnice pa itak. Je res le posebnost Polhograjskih dolomitov? Težko, da bi bila omejena le na moje sorodstvo. Ali pa se je le izgubilo v preskoku generacij?
Za ajdove štruklje ne vem reči. Testo mora obvezno biti voljno in elastično. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 02 Jul 2020 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
Za ajdove štruklje dvomim, ker se "testo" z ajdove moke pravzaprav sploh ne vleče. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ana
Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47 Prispevkov: 514 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Jul 2020 03:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas smo zamesili v Mentrgi testo za kruh, ko se je kruh pekel smo pa nekaj testa bolj na tanko razvaljali in nadevali s skuto,ter jih nezavite v cunjo skuhali v osoljeni vodi, tej jedi se je reklo štruklji na župci. Pri kuhanju smo vedno dodali peteršilj in drobnjak.
Štruklje smo jedli skupaj z juho.
bilo je dobro. Ana |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 03 Jul 2020 08:14 Naslov sporočila: |
|
|
Podobno smo jih delali pri nas, iz kvašenega testa. Prelili smo jih s prażenimi drobtinami. To župco imam še danes rada. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 03 Jul 2020 10:03 Naslov sporočila: |
|
|
Velikokrat so štruklji na našem meniju. Je zoprno pranje prta, ampak sedaj imam razrezano spodnjo majico, ki je zelo tanka. Obvezno preperem in prekuham na štedilniku, šele potem dam v stroj.
Delam štruklje iz pirine moke, eno jajce, sol, malo kisa, kapljica olja in vroča voda za testo. Nujno mora počivati. nadev samo moja smetana, pobrana iz prevretega mleka in cimet. Njamsi. Te štruklje kuhamo v okolici NM. Kar mi ostane, pa prekuham v vodi, kjer so se kuhali štruklji, brez blaga in vse pojem. Zame morajo biti štrukjli tako tanko razvlečeni, da se kuhani odvijejo kot zvitek papirja. To je edina hrana, ki jo jem samo mojo, ker se mi zdijo moji najboljši.
Ostali pa imajo radi orehove, te delam z brezglutensko moko in z rozinami, ne dodajam sladkorja.
tudi ajdove delam 1 x letno, kot prilogo k divjačini, vendar sedaj iz spomina mislim, da je treba moko popariti z vrelo vodo, naredi se običajno testo z jajcem, vodo, soljo in se ga tudi razvalja, tega se ne razteguje v tanko testo.
V Žireh pa prevladujejo drobnjakovi štruklji (baje), vendar je zame drobnjak najboljši na juhi.
smo enkrat na morju jedli štruklje (vedno naredim več in dam v skrinjo), sosed Ljubljančan ni mogel verjeti, kaj jemo in kje, ker je to zanj specialiteta, ki je je deležen zelo redkokdaj.
Vsaka pokrajina ali vas ima tudi pri štrukljih posebnosti. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Jul 2020 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem tale način zvijanja iz sredine navzven zasledila le v knjigi o poticah. Razlika pa je, da so v testo pred zvijanjem zarezali križ, ki je segal nekaj cm stran od roba. Potem pa so zvijali nastale trikotnike od sredine proti obodu.
Tole s štrukljevo župco moram enkrat poizkusiti. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Jul 2020 10:19 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Tole s štrukljevo župco moram enkrat poizkusiti. |
Pri nas smo štruklje zakuhali v mešanico mleka in vode. S pregreto smetano, ki je pri nas dobro znana, so res krasna jed. Slana, seveda.
Tako zvijanje pa poznam iz literature, ampak za potice. Ko se "kača" potem navije v okrogel model z luknjo v sredi, pride zanimiv vzorec. Ne sme pa biti preveč namaza. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Jul 2020 00:01 Naslov sporočila: |
|
|
Uau, tisti prikaz iz prvega prispevka je pa zanimiv - bo treba sprobat
Sicej pa jaz za sirove štruklje uporabljam eno zanimivo recepturo, in sicer vse sestavine zmešam, zavijem v peki papir (vem, pač, spet zavijanje) in potem dam kuhat. Ena dobra stran je, da ni treba delat posebej testa in posebej nadeva, ampak je kar vse v enem. Druga dobra je pa ta, da se zadeva v peki papirju nič ne sprijema (no, tretja bi bila, da lahko zavitek v pekiju dam v skrinjo za drugič). _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|