|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 25 Maj 2016 07:27 Naslov sporočila: Gomasio |
|
|
Gre za mešanico sezamovih semen ter soli, ki jo uporabljamo za soljenje različnih jedi (juhe, solate, zelenjavo, slano pecivo ali namazi, pri peki kruha ...)
Pri nas ga delamo že dolgo. Običajno iz belega sezama.
Tokrat pa malo drugače.
V levi posodici iz črnega sezama in v desni mešanica sezamov z dodatkom črne kumine (s pridihom po popru, pikantnosti).
Recept:
Potrebujemo sezam, grobo morsko sol in terilnik.
Količine prilagodimo svojim potrebam.
Od razmerja 15:1 v prid sezama do nekje 12:1 spet v prid sezama(s tem povečujemo slanost).
Prvo v ponvi na hitro prepražimo sol in jo stresemo v terilnik.
V isti ponvi med stresanjem ponve prepražimo še sezam.
Nekje toliko časa, da zadiši oz semena postanejo hrustljava.
Le paziti moramo, da jih ne zažgemo.
Jaz potem to trem v terilniku. Manjše količine, ker običajno delamo na zalogo.
S krožnimi gibi in nekaj pritiska. Ne stremo popolnoma v prah.
Mešanico zaprem v steklene kozarčke. Hranimo ga lahko tudi pol leta in Nikoli ga ne smemo hraniti v hladilniku.
Gomasio ni priročen samo za soljenje, začinjanje.
Ker je bazičen ugodno vpliva na prebavo, pomaga pri pekoči zgagi , je pomočnik pri zakisanosti organizma, izboljšuje krvno sliko in tako naprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|