|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 27 Nov 2017 16:01 Naslov sporočila: Kakijev kis |
|
|
Oddeljeno iz teme Sušenje kakijev
adm. TwityPity
<hr>
juglans je napisal/a: | ... aja, lupine.
|
Letos iz njih delam kis. Z dodatkom nekaj jabolk fermentira "k pr norcih" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 01 Feb 2018 23:59 Naslov sporočila: kakijev kis |
|
|
figula, kako napreduje tvoj kis?
Si namočila sveže ali suhe lupine?
Jaz sem tudi pospravljal "ostanke" od sušenja kakija, suhe lupine namreč...Še vedno vsebujejo toliko grenčice da niso ravno poslastica.
27.1 sem v kozarec dal 100g suhih lupin, in zalil z 2 litri prekuhane sladke vode (100g sladkorja na 2l vode), pokril s servetom in postavil na sobno temperaturo.
Po 3 dneh se je začelo peniti, takrat je bil okus še sladkast, sedaj pa že dobiva okus po kakiju in kisu. Ampak do prave kislosti bo verjetno še trajalo nekaj mesecev..
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 02 Feb 2018 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
Dala sem sveže lupine.
Odlično je uspel ta kis . Sem kar presenečena. V cca 3 mesecih je že v redu, kisel da streseš z glavo, ko gre navzdol .
V enem kozarcu se je naredila zelo lepa, skoraj cm debela kisova mama, v drugem kozarcu pa bolj suhcena.
Kis je lepe rumenkaste barve, lahko kasneje prilepim slikico.
Razmišljam, da je k hitri dozorelosti prispeval dodatek nekaj koščkov praženega hrastovega lubja. Možno, da je to vpliv taninov v njem ....
Me veseli, da si se lotil kisa kar s suhimi lupinami - bravo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 02 Feb 2018 14:29 Naslov sporočila: |
|
|
Torej si uporabila sveže lupine še trpkih kakijev ali že omedenih?
Me veseli da ti je uspelo, sicer pa če je premočan, ga pa lahko redčiš, vsaj tako delamo mi pri jabolčnem kisu. Po navodilih babice naj bi se kis redčilo prvi petek po mlaju, s tolikšno količino prekuhane, rahlo sladkane vode, kolikor kisa si pač odvzel.
Meni so svetovali naj dodam kisovo gobo oz. klobuk iz jabolčnika, ampak bom kar počakal da naredi svoj klobuk, mu nočem "kvariti" arome z jabolki
Saj če nebi lupine vsebovale še toliko tanina oz. trpkosti, bi se jih verjetno že nekako "predelalo"... Tako pa še vseeno zagrenijo.. In so šle za kis, po tvoji zaslugi
No, jaz sem ga danes še malo razredčil, prelil vse skupaj v večjo posodo, in dodal še 5litrov prekuhane, sladkane vode. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 02 Feb 2018 18:10 Naslov sporočila: |
|
|
Kakiji so bili nezreli. Kot je pisal bataggelli, nezreli kakiji med sušenjem zorijo in res je tako (komaj sem ubranila nekaj kosov pred domačimi kradljivimi sračkami )
Nekaj lupin sem tudi jaz posušila - ampak niso trpke. So tako sladkaste, da jih zmlete v prah uporabljam v posipu za ingverjeve bombončke.
Mrožek ima rad močen kis, zato ga ne bom redčila, vseeno hvala za navodila. Lahko še pridejo prav.
Sama za pitje malo razredčim z vodo in je OK.
Držim pesti, da ti kis lepo naredi!! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 03 Feb 2018 12:49 Naslov sporočila: |
|
|
Če se vrnemo na kaki kis, takole so se polnile steklenice lepe rumene barve
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 25 Feb 2018 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
figula, pa še zelo lepe barve je!
Moj je sedaj po dobrih 3 tednih že rahlo kisel, klobuka pa še ni opaziti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Feb 2018 15:39 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče zato, ker si ti uporabil suhe olupke, pa ni bilo prisotnih veliko živih bakterij?
Sem res vesela, da si se lotil kisa s suho snovjo .... to je sedaj še ena dodatna možnost. Ker v zadnjem času pojeva precej avokada, se poigravam z idejo, da iz njegovih naribanih in posušenih pešk poskusim pričarati kis |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 25 Feb 2018 15:59 Naslov sporočila: |
|
|
koliko teh lupin svežih kakijev daš v recimo 2 litra sladkane vode? lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Feb 2018 16:13 Naslov sporočila: |
|
|
Moj osnovni recept je:
- 4 skodelice vode (1 liter)
- 1,5 skodelice sladkorja (cca 337 gramov)
- 1-3 skodelice sadja, olupkov
(skodelica = 225 g ali 237 ml)
Ampak saj veš kako je z nami gospodinjami, ko enkrat obvladamo recept .... vse postane približno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 26 Feb 2018 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
figulin hvala in lpvoda.
PS: zelo dobro poznam "približno", pri nas je še ena : "koliko pita - prevod koliko rabi že neka sestavina" (npr vode, moke itd) _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 07 Mar 2018 22:47 Naslov sporočila: |
|
|
TwityPity, si kar pustil lupine namakat ali si jih precedil po določenem času?
Po mojem receptu sadje precedim po cca 1 tednu oz. ko se tekočina lepo obarva. Mogoče bi bilo dobro suho snov dlje namakat? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 08 Mar 2018 01:35 Naslov sporočila: |
|
|
Prejšnji teden sem ga precedil. V navadi imamo da kis precedimo takrat ko postane kisel, no na tega sem malce pozabil, in je bil verjetno že kaj prej kisel kot po enem mesecu.
Zagotovo pa ne bo imel tako lepe rumene barve kot tvoj, saj sem ga v začetku že kar precej razredčil, in mogoče ga bom še malo..
Tole je bil ostanek, ko se je oželo, je bilo vsega skupaj za eno skodelico
Sedaj pa čakam da bo začel delati klobuk. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 08 Mar 2018 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | Moj osnovni recept je:
- 4 skodelice vode (1 liter)
- 1,5 skodelice sladkorja (cca 337 gramov)
- 1-3 skodelice sadja, olupkov
(skodelica = 225 g ali 237 ml)
Ampak saj veš kako je z nami gospodinjami, ko enkrat obvladamo recept .... vse postane približno |
Če bi hoteli biti natačni, gre tule v bistvu za "sladkorni kis", saj je pripravljen iz 25% raztopine sladkorja (saharoze) z dodatkom sadja/olupkov za barvo in aromo.
Nekaj sličnega je nekdo razlagal, da dela slavčkovo pašteto; v receptu je namreč polovica slavčka in polovica konja, torej 1 slavček in 1 konj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 05 Jul 2018 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
TwityPity, je kaj kislo?
Sem nastavila precej novih kozarcev z različnimi vsebinami za nove okuse. Sva velika potrošnika kisa.
Danes se lotim rabarbare menda naj bi bil kis gotov v 3 - 4 tednih ?? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|