Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 20 Maj 2014 13:46 Naslov sporočila: Ohrovt - Brassica oleracea var. sabauda |
|
|
No pri meni raste petglavi ohrovt, pravzaprav celo šestglavi. In je trajnica. Pred tremi leti sem posadila ohrovt špičasti ruska sorta. Ker sem imela zgleda slabo zemljo se ni izoblikoval, lani ko sem ga spomladi pognojila ni šel v cvet in je lepo začel z rastjo. Pokončala ga je srna, ostalo je le nekaj listja, to čez zimo nisem odstranjevala in zdaj je tak. Sem pa naredila napako, saj sem poganjek, ki pa je cvetel odstranila. Zdaj mi je žal.
Poganja šesta glava , malo slabo se vidi a poganja iz stebla.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26 Prispevkov: 863 Kraj: Hrastje-Golo
|
Objavljeno: 24 Avg 2016 12:22 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima če lahko ohrovtove glave ravno tako vlagaš kot zelje ,nevem kam z njim ga imam preveč pa bi rada to nekak viška po skladiščila _________________ Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 24 Avg 2016 14:30 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je tudi primeren. Enako kot rdeče zelje. Le ni tako zelo razširjeno to. Drugače pa ohrovtove glavice postanejo veliko boljše, če jih ujame zmrzal. Kjer ni večjih količin za predelavo, pa ga dodajajo približno 10-15% pri kisanju zelja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 24 Avg 2016 17:17 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, marsikje sploh priporočajo, da med zelje zamešamo kakšno 1/3 ohrovta. Nisem pa tega nikoli delala, niti jedla.
Tukaj celo na vrečki s semeni piše. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26 Prispevkov: 863 Kraj: Hrastje-Golo
|
Objavljeno: 24 Avg 2016 17:51 Naslov sporočila: |
|
|
Najlepša hvala ,grem v akcijo _________________ Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 28 Avg 2016 08:53 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem eno manjšo glavico, ki ni kazala prave volje po tem, da bi postala večja debeluška dodala zadnji rundi srbske solate.
Sem pa premišljevala ... (glede na to, da pri nas ohrovt veliko uporabljamo za razne zavitke iz pečice) .... da bi večje liste na hitro blanširala, jih nalagala drug preko drugega in zamrznila. A bo šlo? Mislim potem pri odmrzovanju, da se mi ne bi vse potrgalo? Ima kdo izkušnje? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 28 Avg 2016 13:20 Naslov sporočila: |
|
|
če boš blanširala, potem ne več kot 1,5 min in med vsakim listom celofan oz narezane najelon vrečke, ker se drugače vse sprime. lažje bo če jih narežeš in enako tako blanširaš, ter daš v vrečke ali posodice, a potem so za v juhice in med krompir itd. lpvoda
PS: probaj nekaj listov dati v zmrzovalnik surovih.
jaz npr surovo zamrznem za zelenjevne župice: narezan na koščke stročji fižol, zeleni grah, enako na koščke korenje (rdeče in rumeno), gomoljno zeleno, pastenjak (lahko posamezo lahko že v kompletu). izkazalo se je dobro. _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26 Prispevkov: 863 Kraj: Hrastje-Golo
|
Objavljeno: 01 Sep 2016 15:25 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga eno tretjino naribala v srbsko solato eno tretjino pa zelja uf okus nekaj res nekaj posebnega ,bom še vajo ponovilo zdaj je prednost solate sejati _________________ Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Dec 2018 15:32 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem zakaj, a imela sem v spominu, da ohrovt slabo prenaša zmrzal, oziroma slabše kot zelje.
Letos je zrasel na vrtu krasen ohrovt (hvala Tajana za seme). ker ga je kar nekaj, sem ga pustila na vrtu za sprotno zimsko rabo.
Pred dnevi, ko je bilo pod ničlo, sem odrezala eno glavo. Bila je popolnoma zmrznjena, steklena. Pustila sem jo na kuhinjskem pultu. ko se je odtajala, so bili listi čvrsti, sveži, hrustljavi. Torej ohrovtu malo (-4st) minusa ne škodi. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Dec 2018 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda ne, saj je po izvoru iz naših krajev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 03 Dec 2018 16:57 Naslov sporočila: |
|
|
Po mojih izkusnjah ohrov bolje prenasa nizke temperature kot zelje. Jaz ga vsako leto pustim na gredi in sproti pobiram tam do marca, ce ga prej ne pojemo. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ana
Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47 Prispevkov: 514 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2020 12:59 Naslov sporočila: |
|
|
Vprašanje: ali za sprotno uporabo uporabljate tudi ohrovtove vehe? Tako mi rečemo zelje ali ohrovtu. ki ne naredi glave.
Hvala za odgovor.
Ana |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 09 Okt 2020 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ana je napisal/a: | Vprašanje: ali za sprotno uporabo uporabljate tudi ohrovtove vehe? Tako mi rečemo zelje ali ohrovtu. ki ne naredi glave.
Hvala za odgovor.
Ana |
Jaz ja, za "opresn zele" kot rečete, če se ne motim, v vaših krajih je prav super, recimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ana
Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47 Prispevkov: 514 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2020 14:10 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|