Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Peka rženega kruha z drožmi
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 03 Maj 2016 22:48    Naslov sporočila: Peka rženega kruha z drožmi Odgovori s citatom

Že nekaj let pečem ržen kruh z drožmi. Recept za pripravo je skoraj vsako leto objavljen v Setvenem priročniku M.Thun.
Gre pa takole:
1. Zvečer zvrhano kavno žličko cvetličnega medu zmešamo v kozarcu tople vode, dodamo 25g fino mlete ržene moke. To naj stoji čez noč na 26-30st. Naslednje jutro dodamo enako količino bolj grobo mlete ržene moke (čeprav jaz tu ne kompliciram - dodam enako mleto kot prej) in tople vode, vse premešamo in damo na toplo. Zvečer je testo že kislo. Pregnetemo ga z 60% moke, ki jo želimo pri peki uporabiti, dodamo ustrezno količino tople vode in testo spet postavimo na toplo. Naslednje jutro dodamo preostanek moke in želeno količino soli. Lahko dodamo tudi dišavnice po okusu (laneno seme, kumino, koprc, ... jaz vedno dodam semena zelene). Počakamo, da testo vzhaja (jaz ga ponavadi pečem isti dan okoli poldne - ko začnem kuhati kosilo, pečem tudi kruh). Nato od testa odščipnemo košček testa, ga damo v lončeno skodelo, kjer ga pustimo, da malo vzhaja, nato posujemo s ščepcem soli, prekrijemo s peki papirjem in hranimo v hladilniku do naslednje peke. Iz preostalega testa spečemo kruh.

Naslednjo peko kruha začnemo zjutraj tako, da shranjene droži (nastavek) zmešamo z malo tople vode, v kateri smo razpustili žličko medu (naj bo gosto kot puding). Damo na toplo (jaz puščam kar na sobni temperaturi in se testo ravno tako zbudi). Zvečer je testo ponavadi že kislo (mehurčkasto).. Dodamo mu cca 60% vse moke, dobro premešamo (to testo je zelo lepljivo, zato ga jaz gnetem/mešam s kuhinjsko lopatko) pustimo čez noč, zjutraj dodamo preostalo moko. Dobro pregnetemo/premešamo, oddelimo del testa za naslednjo peko, preostalemu testu dodamo dodatke po okusu in ponovno vzhajamo. Ker testo slabo drži obiko (se razleze), ga jaz drugič vzhajam v modelu, v katerem ga kasneje tudi spečem). Drugič naj testo vzhaja nekaj ur, da lepo naraste. Pečem ga eno uro.


stare droži


droži pomešane z vodo in medom - nastavek


kisel nastavek zvečer


mesenje/mešanje


testo pripravljeno za 1.vzhajanje


končano 1.vzhajanje


testo pripravljeno za 2.vzhajanje


končano 2.vzhajanje



konec peke


droži za naslednjo peko, posute s soljo
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2018 09:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obujam tale moj prispevek, ker se pri kefirju menimo o peki kruha z drožmi.

Zadnjič je gospod Brbr zamesil svoj (bel) kruh iz vsega pripravljenega testa (pozabil je shraniti košček za prihodnjo peko). Pa sem nastavila nove droži. Nič nisem komplicirala: v steklen kozarec sem vsula žlico ali dve bele pšenične moke, dodala žličko medu raztopljeno v malo tople vode, tako, da je nastala "pudingasta" zmes, kozarec pokrila s pokrovčkom (ne zaprla) in postavila na toplo - pod radiator. Trajalo je kar nekaj dni, mislim, da ene štiri, da je zmes postala mehurčkasta. Potem sem ji dodala še malo moke in vode, ker se mi je zdelo, da je mase malo premalo za peko. naslednji dan, pa je gospod Brbr zamesil svoj običajni hlebček.

Z rženo moko gre vse hitreje, a je tudi kruh bolj kisel kot iz bele. No, to so moje izkušnje.
Kar se tiče hranjenja koščka testa za naslednjo peko - v hladilniku sem ga hranila tudi že en mesec, pa je potem, ko sem dodala vodo in med hitro oživel...

Zagotovo pa bom moji nalednji peki za pokušino dodala tudi kefir.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MijaLan



Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04
Prispevkov: 736
Kraj: Ljubljana/Vipavska

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2018 10:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej, Brbr, pred kratkim sem lektorirala knjigo Drožomanija https://siol.net/trendi/kulinarika/specite-kruh-kot-slovenska-pekovska-zvezda-455126 https://www.citylife.si/gourmet/drozomanija-knjiga-o-peki-kruha-in-peciva-z-drozmi. In ja, seveda sem se tudi sama lotila peke z drožmi.

Žal za bolj poglobljeno ukvarjanje z njimi za zdaj nimam časa, je pa tak kruh zelo okusen (in ni treba, da je kisel), pa še lažje prebavljiv. Zahteva pa svoj čas: treba je načrtovati, kdaj narediti nastavek, vzhajanje poteka dalj časa ...
Mojstrice Anite Šumer, piske knjige, še dolgo ne bom dosegla - tako dobrega kruha kot na predstavitvi knjige pa še nisem jedla. Koruzni, ržen (nič kisel), pšenični, pa buhtlji, pecivo z gozdnimi sadeži, vs eje bilo zelo slastno.

Je pa knjiga zelo nazoren priročnik, posebno za tiste, ki so zelo malo pekli z vzhajanim testom.


Nazadnje urejal/a MijaLan 06 Apr 2020 10:36; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2018 18:02    Naslov sporočila: kruh Odgovori s citatom

Pozdrav Mijalan

Torej, ti si lektorirala to knjigo? Super knjiga in super rezultati

Jaz po navodilih iz te knjige že nekaj časa pečem...kruh, bagete, žemljice, pico, potico in tudi krofe.

Imam v hladilniku shranjene matične droži, ki so bile res narejene po dolgem postopku, sedaj pa samo zvečer vzamem žlico teh matičnih, zmešam z moko in mlačno vodu, zjutraj pa zamesim. Uporabim mešanico mok- bela, polnozrnata, ržena...včasih pa ajdova...Zvečer nato pečem- torej v 24 urah je kruh gotov.

Na FB sta dve zaprti skupini. Drožemanija in Peka z naravnim kvasom. V teh skupinah je ogromno receptov... Le prošnjo za sprejem oddate...

In kot so raziskave potrdile, te mlečnokislinske bakterije naredijo sestavine raznih žitaric precej lažje prebavljive. Zato je z drožmi narejen kruh manj redilen in telesu bolj koristi.

Nocoj bom nastavila droži, jutri jih bom prinesla s seboj. Če jih želite ( eno žlico,) prinesite s seboj steklen kozarec s pokrovom. ( morda manjšega, pa vseenio velikost ni pomembna)

Lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2018 18:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Še to, avtorica knjige Drožemanija je Anita Šumer
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2018 18:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mil, ali imaš to knjigo doma? Bi jo lahko prinesla na klepetalnico, da si jo ogledam?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MijaLan



Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04
Prispevkov: 736
Kraj: Ljubljana/Vipavska

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2018 18:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mil, jaz sem bila ta, da! ;)

Res je, na FB je več skupin, v katerih se zbirajo peki z drožmi in kvasnimi vodami.
In prav si napisala, Mil: Drožemanija, saj za ž-jem kot mehkim soglasnikom - tako kot za c, č, š, j - nastane preglas, namesto vokala o nastane e. Žal pa je Anita Šumer skupino in početje že prej poimenovala Drožomanija in ni privolila v popravek z mehčanjem. Krute lektorske! ;)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2018 19:23    Naslov sporočila: Re: kruh Odgovori s citatom

mil je napisal/a:

Nocoj bom nastavila droži, jutri jih bom prinesla s seboj. Če jih želite ( eno žlico,) prinesite s seboj steklen kozarec s pokrovom. ( morda manjšega, pa vseenio velikost ni pomembna)

Lepo bodimo, Mil


Se priporočam.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mil



Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04
Prispevkov: 1433
Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2018 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav

Na žalost, knjiga Anite Šumar ni moja, sem si jo le ogledala.

Lepo bodimo, Mil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2018 21:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mil tudi jaz se priporocam za malo drozi in kaksen nasvet.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dobra misel



Pridružen/-a: 27.04. 2017, 00:14
Prispevkov: 143
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2018 22:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mil, jaz pridem tudi s kozarčkom Very Happy

Spremljam prispevke o peki kruha z drožmi na fb, pa se mi zdi postopek cela znanost. Mogoče se skorajžim s tvojimi drožmi in informacijami iz prve roke in zadrožim prvi kruhek.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 05 Feb 2018 22:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mil, če imaš še žlico zame, bi jo bila vesela.................. Mislim, vsebine, ne žlice. Embarassed Prosim/hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2018 07:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če kaj pomaga, lahko tudi jaz prinesem ščepec mojih. Vendar jih ni veliko, ker jih shranim samo majhen kupček. Je pa samo iz ržene moke.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MijaLan



Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04
Prispevkov: 736
Kraj: Ljubljana/Vipavska

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2018 09:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žal imam knjigo na Vipavskem - jo bom pa na marčevsko srečanje prinesla, da si jo pogledate.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 06 Feb 2018 09:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pridem s kozarčkom - bom hvaležna, če bo kaj noter padlo Smile
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3 ... 10, 11, 12  Naslednja
Stran 1 od 12

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.