|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Maj 2016 22:48 Naslov sporočila: Peka rženega kruha z drožmi |
|
|
Že nekaj let pečem ržen kruh z drožmi. Recept za pripravo je skoraj vsako leto objavljen v Setvenem priročniku M.Thun.
Gre pa takole:
1. Zvečer zvrhano kavno žličko cvetličnega medu zmešamo v kozarcu tople vode, dodamo 25g fino mlete ržene moke. To naj stoji čez noč na 26-30st. Naslednje jutro dodamo enako količino bolj grobo mlete ržene moke (čeprav jaz tu ne kompliciram - dodam enako mleto kot prej) in tople vode, vse premešamo in damo na toplo. Zvečer je testo že kislo. Pregnetemo ga z 60% moke, ki jo želimo pri peki uporabiti, dodamo ustrezno količino tople vode in testo spet postavimo na toplo. Naslednje jutro dodamo preostanek moke in želeno količino soli. Lahko dodamo tudi dišavnice po okusu (laneno seme, kumino, koprc, ... jaz vedno dodam semena zelene). Počakamo, da testo vzhaja (jaz ga ponavadi pečem isti dan okoli poldne - ko začnem kuhati kosilo, pečem tudi kruh). Nato od testa odščipnemo košček testa, ga damo v lončeno skodelo, kjer ga pustimo, da malo vzhaja, nato posujemo s ščepcem soli, prekrijemo s peki papirjem in hranimo v hladilniku do naslednje peke. Iz preostalega testa spečemo kruh.
Naslednjo peko kruha začnemo zjutraj tako, da shranjene droži (nastavek) zmešamo z malo tople vode, v kateri smo razpustili žličko medu (naj bo gosto kot puding). Damo na toplo (jaz puščam kar na sobni temperaturi in se testo ravno tako zbudi). Zvečer je testo ponavadi že kislo (mehurčkasto).. Dodamo mu cca 60% vse moke, dobro premešamo (to testo je zelo lepljivo, zato ga jaz gnetem/mešam s kuhinjsko lopatko) pustimo čez noč, zjutraj dodamo preostalo moko. Dobro pregnetemo/premešamo, oddelimo del testa za naslednjo peko, preostalemu testu dodamo dodatke po okusu in ponovno vzhajamo. Ker testo slabo drži obiko (se razleze), ga jaz drugič vzhajam v modelu, v katerem ga kasneje tudi spečem). Drugič naj testo vzhaja nekaj ur, da lepo naraste. Pečem ga eno uro.
stare droži
droži pomešane z vodo in medom - nastavek
kisel nastavek zvečer
mesenje/mešanje
testo pripravljeno za 1.vzhajanje
končano 1.vzhajanje
testo pripravljeno za 2.vzhajanje
končano 2.vzhajanje
konec peke
droži za naslednjo peko, posute s soljo _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Feb 2018 09:57 Naslov sporočila: |
|
|
Obujam tale moj prispevek, ker se pri kefirju menimo o peki kruha z drožmi.
Zadnjič je gospod Brbr zamesil svoj (bel) kruh iz vsega pripravljenega testa (pozabil je shraniti košček za prihodnjo peko). Pa sem nastavila nove droži. Nič nisem komplicirala: v steklen kozarec sem vsula žlico ali dve bele pšenične moke, dodala žličko medu raztopljeno v malo tople vode, tako, da je nastala "pudingasta" zmes, kozarec pokrila s pokrovčkom (ne zaprla) in postavila na toplo - pod radiator. Trajalo je kar nekaj dni, mislim, da ene štiri, da je zmes postala mehurčkasta. Potem sem ji dodala še malo moke in vode, ker se mi je zdelo, da je mase malo premalo za peko. naslednji dan, pa je gospod Brbr zamesil svoj običajni hlebček.
Z rženo moko gre vse hitreje, a je tudi kruh bolj kisel kot iz bele. No, to so moje izkušnje.
Kar se tiče hranjenja koščka testa za naslednjo peko - v hladilniku sem ga hranila tudi že en mesec, pa je potem, ko sem dodala vodo in med hitro oživel...
Zagotovo pa bom moji nalednji peki za pokušino dodala tudi kefir. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 05 Feb 2018 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
Hej, Brbr, pred kratkim sem lektorirala knjigo Drožomanija https://siol.net/trendi/kulinarika/specite-kruh-kot-slovenska-pekovska-zvezda-455126 https://www.citylife.si/gourmet/drozomanija-knjiga-o-peki-kruha-in-peciva-z-drozmi. In ja, seveda sem se tudi sama lotila peke z drožmi.
Žal za bolj poglobljeno ukvarjanje z njimi za zdaj nimam časa, je pa tak kruh zelo okusen (in ni treba, da je kisel), pa še lažje prebavljiv. Zahteva pa svoj čas: treba je načrtovati, kdaj narediti nastavek, vzhajanje poteka dalj časa ...
Mojstrice Anite Šumer, piske knjige, še dolgo ne bom dosegla - tako dobrega kruha kot na predstavitvi knjige pa še nisem jedla. Koruzni, ržen (nič kisel), pšenični, pa buhtlji, pecivo z gozdnimi sadeži, vs eje bilo zelo slastno.
Je pa knjiga zelo nazoren priročnik, posebno za tiste, ki so zelo malo pekli z vzhajanim testom.
Nazadnje urejal/a MijaLan 06 Apr 2020 10:36; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 05 Feb 2018 18:02 Naslov sporočila: kruh |
|
|
Pozdrav Mijalan
Torej, ti si lektorirala to knjigo? Super knjiga in super rezultati
Jaz po navodilih iz te knjige že nekaj časa pečem...kruh, bagete, žemljice, pico, potico in tudi krofe.
Imam v hladilniku shranjene matične droži, ki so bile res narejene po dolgem postopku, sedaj pa samo zvečer vzamem žlico teh matičnih, zmešam z moko in mlačno vodu, zjutraj pa zamesim. Uporabim mešanico mok- bela, polnozrnata, ržena...včasih pa ajdova...Zvečer nato pečem- torej v 24 urah je kruh gotov.
Na FB sta dve zaprti skupini. Drožemanija in Peka z naravnim kvasom. V teh skupinah je ogromno receptov... Le prošnjo za sprejem oddate...
In kot so raziskave potrdile, te mlečnokislinske bakterije naredijo sestavine raznih žitaric precej lažje prebavljive. Zato je z drožmi narejen kruh manj redilen in telesu bolj koristi.
Nocoj bom nastavila droži, jutri jih bom prinesla s seboj. Če jih želite ( eno žlico,) prinesite s seboj steklen kozarec s pokrovom. ( morda manjšega, pa vseenio velikost ni pomembna)
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 05 Feb 2018 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
Še to, avtorica knjige Drožemanija je Anita Šumer |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Feb 2018 18:31 Naslov sporočila: |
|
|
Mil, ali imaš to knjigo doma? Bi jo lahko prinesla na klepetalnico, da si jo ogledam? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 05 Feb 2018 18:32 Naslov sporočila: |
|
|
Mil, jaz sem bila ta, da! ;)
Res je, na FB je več skupin, v katerih se zbirajo peki z drožmi in kvasnimi vodami.
In prav si napisala, Mil: Drožemanija, saj za ž-jem kot mehkim soglasnikom - tako kot za c, č, š, j - nastane preglas, namesto vokala o nastane e. Žal pa je Anita Šumer skupino in početje že prej poimenovala Drožomanija in ni privolila v popravek z mehčanjem. Krute lektorske! ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 05 Feb 2018 19:23 Naslov sporočila: Re: kruh |
|
|
mil je napisal/a: |
Nocoj bom nastavila droži, jutri jih bom prinesla s seboj. Če jih želite ( eno žlico,) prinesite s seboj steklen kozarec s pokrovom. ( morda manjšega, pa vseenio velikost ni pomembna)
Lepo bodimo, Mil |
Se priporočam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 05 Feb 2018 21:37 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Na žalost, knjiga Anite Šumar ni moja, sem si jo le ogledala.
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 05 Feb 2018 21:48 Naslov sporočila: |
|
|
Mil tudi jaz se priporocam za malo drozi in kaksen nasvet. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dobra misel
Pridružen/-a: 27.04. 2017, 00:14 Prispevkov: 143 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Feb 2018 22:27 Naslov sporočila: |
|
|
Mil, jaz pridem tudi s kozarčkom
Spremljam prispevke o peki kruha z drožmi na fb, pa se mi zdi postopek cela znanost. Mogoče se skorajžim s tvojimi drožmi in informacijami iz prve roke in zadrožim prvi kruhek. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Feb 2018 22:28 Naslov sporočila: |
|
|
Mil, če imaš še žlico zame, bi jo bila vesela.................. Mislim, vsebine, ne žlice. Prosim/hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Feb 2018 07:46 Naslov sporočila: |
|
|
Če kaj pomaga, lahko tudi jaz prinesem ščepec mojih. Vendar jih ni veliko, ker jih shranim samo majhen kupček. Je pa samo iz ržene moke. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 06 Feb 2018 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Žal imam knjigo na Vipavskem - jo bom pa na marčevsko srečanje prinesla, da si jo pogledate. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 06 Feb 2018 09:38 Naslov sporočila: |
|
|
Pridem s kozarčkom - bom hvaležna, če bo kaj noter padlo _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|