|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 03 Jun 2016 16:34 Naslov sporočila: Sirupi |
|
|
skozi balkonska vrata se je znova prikazalo močno sonce. od zunaj dobesedno kuha in nedaleč stran je videti temen, težak oblak. dežni krešendo se bo ponovil. kakor hoče. še eden recept za sirupe in se z vremenom ne bom več parirala. torej sirupi katere delaš "na hladno"- brez kuhanja.
lahko uporabiš, cvetove bezga in akacije (cca 20-30 kom), ter cca 25 cm vejice s cvetovi (ali brez njih) mete, melise, žajbelja in podobnih mirodij (od 15-25 vejic). melisa pomirja skoraj te uspava in zato v katerikoli obliki jo piješ zvečer.
postopek je pri vseh mirodijah enak. najboljše jih je nabirati dopoldne ko ni več rose in ko so na stebelcih cvetovi. jaz sm nekatere sirupe naredila tudi brez cvetov in so dobri a imajo blažji okus.
za en sirup : v 3 litre vode potopiš nabrano, dodaš rezine ene limone (jaz jih celo malo stisnem) in namakaš 24 ur (ne več, ker lahko pride do vretja). namočeno po 24-tih urah precediš skozi gazo in dodaš 2,5kg do 3kg sladkorja. mešaš dokler se sladkor ne raztopi in zliješ v čiste flaše, ter shraniš v shrambo na hladno mesto. dobiš do 5 litrov sirupa (odvisno od količine sladkorja in medenosti cvetov). sirup je sladek, saj se meša z vodo in v vročih dneh bodo taki osvežilni napitki zadovoljili marsikoga. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 05 Jun 2016 13:27 Naslov sporočila: |
|
|
Pa tak sirup ne zavre (glede na to, da ni nič toplotno obdelan)?
Ker jaz delam po enakem receptu, le da potem precejeno tekočino skupaj s sladkorjem zavrem in še vrelo natočim v steklenice.
Vakuum lepo potegne pokrovčke na notri in sirup ostane dober zelo dolgo... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 05 Jun 2016 14:09 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz delam isto kot Voda, samo da dam bezga (če delam samo bezgovega) kar nekaj več. Sedaj delam eno rundo na dve leti. Ko so bili pa otroci majhni sem pa naredila tega sirupa iz 4 ali 5 rund.
Nikoli se mi ni pokvaril. Vsaj do sedaj ne, ne vem pa kaj še bo. Letos ga nisem delala, ker ga imam še od lani, sinova pa sta rekla, da jima letos ni potrebno dajat. Že vedo.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 05 Jun 2016 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, enako kot pri Ciniji se ne zgodi popolnoma nič. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Jun 2016 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
Če je v tekočini zadosti sladkorja in še kislina, se ni bati, da bi se sirup pokvaril. Tudi pri nas ga delamo tako. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 05 Jun 2016 20:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, hvala vsem, bom še sama probala brez kuhanja, da vsaj nekaj več koristnih zadev obdržim v sirupu... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 06 Jun 2016 12:43 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem če že kje piše .... en predlog sestavin za izdelavo sirupov so jagode in rabarbara. Noro pašejo skupaj!
V parnem sokovniku sem jih sočila z nekaj vejicami melise in malo sladkorja.
V soku se najprej začutijo jagode, na koncu rabarbara. Zelo dobro |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jun 2016 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz delam bezgov sirup po tem receptu (10velikih cvetov, 1lvode, 1kg sladkorja, limonin sok - po okusu). Sta mi pa lani dve steklenici (od 6) zavreli. Tako jih imam letos zaenkrat še postavljene na pultu in jih dnevno opazujem. Od polnjenja je minilo dober teden in zaenkrat še ne vidim kakšnih sumljivih mehurčkov...
Figula, tole mora biti pa dobro. Škoda, da sem vso rabarbaro že porabila. Si bom zapomnila za naslednje leto. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 07 Jun 2016 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
Meni pa je uspel noro dober zeliščno-sadni sirup, vsi ki so ga poskusili, so bili več kot navdušeni.
V bistvu je narejen po istem receptu kot zgoraj opisan bezgov sirup, le da so namesto bezga notri druge zadeve in sicer:
-velik šop maroške mete
-velik šop melise
-trije poganjki (vršički) žajblja
-pest žajbljevih cvetov
-pest sivkinih socvetij (cvetki so sicer bili še zaprti, a dišali so že zelo lepo)
-pest listov ameriškega slamnika
-pest gozdnih jagod
-dve pesti vrtnih jagod
-dve bio limoni z lupino
Vse našteto sem natrgala ali razrezala na manjše dele in prelila s tremi litri vode ter pustila stati 24 ur, nakar sem tekočino precedila (in z rokami močno stisnila vso tekočino iz rastlinsko/sadne mase) skozi gazo.
Tekočini sem dodala tri kiograme sladkorja in vse skupaj zavrela ter mešala dokler se sladkor ni popolnoma raztopil in je tekočina postala bistra.
Še vrelo sem prelila v steklenice in zaprla.
Ven sem dobila točno 5 litrov sirupa lepe rožnate barve, ki čudovito diši in ima zelo raznolik in spreminjajoč se osvežujoč okus.
Vsakič, ko si natočim nov kozarec, okusim drugo noto, enkrat žajbelj, drugič meto, tretjič sivko, mmmm.... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Jun 2016 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
Tile sirupi so res odlična pijača za čez celo leto. Edino kar mi ni všeč je, da z njimi pojemo tudi veliko sladkorja. Zato mi zadnja leta pripravljamo iz zelišč, dišavnic (meta, melisa, citronka, pehrtan,...) zeliščne blazinice (izbrana zelišča sesekljamo ali stolčemo z zelo malo vode, nastalo kašo pa zapakiramo v vrečice za ledene kocke), ki jih zamrznemo. Za pripravo napitka potem stalimo zeliščno kocko v vodi in po želji dodamo limonin sok in morda malo sladkorja.
Moj letošnji bezgov sirup je pa spet zelo čuden. mehurčkov sicer ni, a v tekočini so se pojavili nekakšni kosmički, kot da bi se sirup sesiril _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 07 Jun 2016 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
Namesto rezanja limone predlagam, da v lonec z limon postrgate skorjo z nožkom za krompir, bo bolj prišla do izraza aroma, sok pa se lahko še vedo iztisne (ali pač dodate kristalno citronko). Pri nas to dela lepo.
Pri tem načeloma želimo imeti bio limone, ker je večina "dodatkov" v skorji... Zdaj pa - kakor pač verjamemo temu, kar piše na vrečki... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 07 Jun 2016 12:20 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Moj letošnji bezgov sirup je pa spet zelo čuden. mehurčkov sicer ni, a v tekočini so se pojavili nekakšni kosmički, kot da bi se sirup sesiril |
Brbr, to je lahko od limone, sploh, če sok ni bil precejen. Ponavadi se to potem nabere na vrhu sirupa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 07 Jun 2016 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
Oooo Ivčk, to bom pa jaz tudi naredila. Hvala ti
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 07 Jun 2016 14:19 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, podoben potpuri kot si ga ti naredila mi se je motal po glavi že lep čas. saj pozabim kaj še naj naredim poleg ostalega vrtnega početja. ko sem te prebrala sem stopila takoj v akcijo.
in sem naredila mirodijski (začinski) potpori h kateremu sem dodala veliko pest lipovih cvetov, poleg teh so nabrani timijani, rožmarin, poprova meta, druge mete in melise, zeleno vejico koromača, žajbelj (cvetov je bolj malo saj so odcveteli) in večjo cvetočo vejo zelene ter 2 limona. vse vejice sem narezala na 2cm. koliko česa? ko sem ugotovila, da začinski šopek prijetno (a zelo močno) diši je bilo dosta. v 3-eh litrih vode je popolna gneča. ko bom jutri precedila in dodala sladkor bomo videli kakšen je okus. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 09 Jun 2016 16:34 Naslov sporočila: |
|
|
začinski potpori sirup je odličen, zaradi močnejšnejših aromatičnih žajbljovih vej (tudi nekaj cvetov) in vejic divjega timijana, poprove mete rahlo zagreni in prav zaradi tega je izredno zanimiv (dodala sem še 2 žlički citronke). v ustih ostane kar nekaj časa svež okus. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|