|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 10 Jun 2016 12:30 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno to je tudi meni všeč, da tak sirup lepo osveži in okus dolgo ostane v ustih. Naslednji bo pri meni sirup iz rdečega ribeza. Katero zelišče mi predlagate, da dam zraven, da bodo okusi kompatibilni?
Na voljo imam meto, meliso, žajbelj, nekj malega še bezga, limonino travo in citronko pa baziliko... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 10 Jun 2016 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, ribez je nekako kiselkast in zelo specifičan. kako razbremeniti ta okus ti ne znam svetovat. mogoče probaš tako, da ko bo zrel uvaljaš grozd ribeza v mleti sladkor daš v usta poleg drugih zeli. dobro prežvačeš, malo posesaš in prežvekano izpljuneš. približen koncentrat boš zagotovo občutila. če ti moj predlog pomaga...lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 24.08. 2013, 20:27 Prispevkov: 633 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jun 2016 15:43 Naslov sporočila: |
|
|
Meni se zdi da bo bolj problem, ker ima ribez blag okus. Kislina ni problem, če imaš močno aromo. Ki pa je ribez nima. Jaz bi verjetno pustil sam ribez ali pa ga kombiniral z zelo majhnimi količinami drugih sestavin. _________________ Iščem zanimive sadne vrste... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Jun 2016 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
Rdeči ribez se izjemno dobro kombinira s črnim, lahko v majhnih količinah, pa z malinami (ločeno od črnega ribeza). Če dodaš cimetovo skorjico naredi malo bolj globok okus. Vsaj jaz kaj drugega ne bi dodajala.
Sem pa zadnjič naredila malo jagodne marmelade in dodala na 1 dl2 mala listka bazilike Magic Blue, pokuhala minuto, dve in listka odstranila. Izjemen okus, bi bil uporaben tudi za sok, enako maline ali jagode z bezgom, recimo.
Malo bolj trpek in zanimiv okus dobiš, če skuhaš ribez s peclji vred, dodaš vode na ribez, da je pokrit, skuhaš. Odcediš, iztisneš sok, na cedilu ostanejo lupinice, peške in peclji. Sok potem kombiniraš s čimerkoli, pa počasi prideš do, zate, dobre kombinacije. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Jun 2016 20:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk je napisal/a: | Ravno to je tudi meni všeč, da tak sirup lepo osveži in okus dolgo ostane v ustih. Naslednji bo pri meni sirup iz rdečega ribeza. Katero zelišče mi predlagate, da dam zraven, da bodo okusi kompatibilni?
Na voljo imam meto, meliso, žajbelj, nekj malega še bezga, limonino travo in citronko pa baziliko... |
Na oko po skladnosti vsekakor meliso in bezeg, za ljudi, ki radi kaj posebnega poskusijo, pa še različica z baziliko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 10 Jun 2016 21:50 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem dokoncala sirup na hladno kombinacijo bezga, jagod in limone. Sladkorja sem dodala pol kg na 1 liter soka. Na ta nacin ima razredcen sirup mocnejsi okus in je manj sladek. Naslednjic bom dodala se meto. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Jun 2016 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
tajana, ob tako majhni koncentraciji se sirup, po moje, ne bo obdržal, razen, če ga boš hranila v hladilniku, pa tudi tam bo sčasoma zavrel. Če ga ne boste kmalu spili, seveda. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 10 Jun 2016 22:29 Naslov sporočila: |
|
|
Na hladnem do enega meseca sigurno. Sicer pa ga je samo dva litra in vedno ga zapiram v male dva dcl kozarce.
Sem pa pred dvemi meseci nasla zalozen lanski bezgov sirup in je bil se vedno v redu. Jaz vecino sokov in sirupov zapiram hladne in vedno dodajam zelo malo sladkorja. Vcasih res kaksen zavre in tako dobim prav prijetnega okusa kis. Tudi tega velikokrat porabim razredcenega z vodo enako kot sirup. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 11 Jun 2016 09:28 Naslov sporočila: |
|
|
to je potem nekaj podobnega kot šabesa. včasih je v vsaki slastičarnici v mestu, kjer je bilo veliko vojske (JNA) bilo skoraj obvezno spiti kozarec šabese. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 11 Jun 2016 17:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno uničujem staro zalogo bezgovega sirupa (težko delo, ampak nekdo mora), pa pripravil 15 l letošnjega.
Naslednji bo najbrž melisa + malina, če bo vse lepo šlo. Verjetno bi tu zraven dobro šel ingver. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 11 Jun 2016 22:24 Naslov sporočila: |
|
|
o ja, na igver sem popolnoma pozabila, ker ko kaj podobnega delam hodim naokoli po vrtu in nabiram, ingverja pa nimam. ja je izredno hvaležen. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 12 Jun 2016 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za koristne predloge!
Po možnosti bom probala samo s sadjem (ribez, gozdne jagode, maline in šmarna hrušica) ter meto za svežino. Poročam, kako mi bo ratalo! _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|