|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Avg 2017 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
Veš kaj bi jaz naredil v tej situaciji... Ne se zdaj smejat... Vrgel bi zraven v sod s hruškami, da doda svoje note masi. Mogoče ne ravno 50:50, ampak nek lep del te hude trgatve bi pa najbrž le porabil s tem.
Ideja je tudi vino, najdeš recepte na Googlu, nisem pa probal.
Ti si res prav na Goričkem? Kako je bilo z vodo? So plodovi sočni? Tu v dolini je bilo glede vlage prav kriza (in je še vedno). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 16 Avg 2017 21:55 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, iz plodov delajo tudi aronijino vino (juglans, oprosti ;) in ga hvalijo. Kako, pa tudi jaz ne bi vedel. Mislim, da bi se pa pri taki kolicini plodov to ze dalo poizkusiti. Me ze ima firbec... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
iBojan
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 20:50 Prispevkov: 23 Kraj: Goričko
|
Objavljeno: 17 Avg 2017 05:02 Naslov sporočila: |
|
|
Ja sem direkt z Goričkega ,) Celotni nasad imam pod mrežami ter urejen namakalni sistem. Drugače od tega prinas ni nič, kar ti ne uničijo ptice in suša ti uniči divjad. Ja aronija je precej sočna. Tole bom ziher pobral za vikend ter sprešal, edino ne ven ali naj samo ogrejem do vretja ter v steklenice ali pa je potrebno kaj dodati. Večino bom itaq razdelil med prijatelje, znance samo pač nebi rad da bi bil sok za 2 tedna pokvarjen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 17 Avg 2017 05:50 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, torej samo za sok gre.
Ponavadi delam v parnem sokovniku sok iz izabele. Parni sokovnik je nekako soroden temu, da zadevo pustiš vreti, ker pač - para. Tisto potem polnim v steklenice in drži po dve leti.
Glede na to izkušnjo bi sklepal, da če ti stisneš, potem pa prevreš in tudi napolniš v flaše, ki si jih na primer v pečici "prekuhal" (ali pač v vodi) - bi moralo dolgo držati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 17 Avg 2017 08:06 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, pa polniti je treba vrelo v vroče/tople steklenice, pa takoj zamašiti z zamaški, ki bi jih bilo dobro prevreti v okisani vodi in jih jemati iz te vode in takoj priviti na steklenice.
Klasično pasteriziranje, torej, kot so to počele naše babice.
Če ostanek osladkaš in zaliješ z vodo, bi se iz njega dal narediti kis, bi znal biti zanimivega okusa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
iBojan
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 20:50 Prispevkov: 23 Kraj: Goričko
|
Objavljeno: 17 Avg 2017 19:53 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Vam na pomoči, bomo samo sok delali, ker pač nihče ne pije vina, tistih 5l v šnopsu pa je tudi več kot dovolj ,) Sok s sokovnika smo naredili, je dober samo je pač za mešat z vodo ampak je proces dolgotrajen ,) Sem nabavil steklenice pa bom poskusil ,) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 17 Avg 2017 21:51 Naslov sporočila: |
|
|
One v šnopsu pusti 2 leti odležat, če gre. (Se pravi, nekam jih spravi in pozabi Not lahko dodaš malo klinčkov, če ti niso zoprni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Avg 2017 10:21 Naslov sporočila: |
|
|
V tem tednu predvidoma eksperiment: v parni sokovnik damo skupaj aronijo in grozdje regent (ki letos prehiteva in je že uporabno).
Prvotno sem nameraval mešati z bezgom, vendar vidim, da je bolj švoh bera v okolici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 21 Avg 2017 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Crtj,bere se vabljivo. Boš dal kaj na pokušino enkrat jeseni? (Samo ne reci, da mora odležat ) _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 21 Avg 2017 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
Kako bulo na jesenskem srečanju. Pa iBojan tud lahk... _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Avg 2017 20:35 Naslov sporočila: |
|
|
Jah, v bistvu res mora sicer ne tolko kot v šnopsu, ampak ponavadi smo začeli uporabljat po novem letu, ko se fino okus sestavi in kislina usede. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 21 Avg 2017 20:48 Naslov sporočila: |
|
|
To pa ne bo v redu Potem dolgo ni nobenega vseslovenskega srečanja in lahko že zmanjka
Saj lahko na srečanje ob kavici prinese, a ne? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Avg 2017 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Nič bat... Pri nas so vsi razen mene iz plemena "dunajc pa krompir", tako da... Te dni praznim zadnje kose iz 2015 (našel en akacijev sirup, mmm). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55 Prispevkov: 524 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 08 Sep 2017 23:05 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem obral 3 litre aronije ( pred ptiči) in jo zamrznil.
Zdej bo pa treba nekaj narediti iz nje. _________________ LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vinkoz
Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27 Prispevkov: 637 Kraj: goriška
|
Objavljeno: 09 Sep 2017 08:24 Naslov sporočila: |
|
|
Igy je napisal/a: | Letos sem obral 3 litre aronije ( pred ptiči) in jo zamrznil.
Zdej bo pa treba nekaj narediti iz nje. |
Igy.
Pri nas smo naredili marmelado iz aronije in robidnic, katere sem shranjeval v zamrzovalniku zaradi dolžine obiranja. To je marmelada(pasirana),katere ne odtehta nobena domača salama,pa še bolj zdrava je za telo.Salame pridigarjem v poklon.
lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 21, 22, 23 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 21, 22, 23 Naslednja
|
Stran 15 od 23 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|