Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Aronija - Aronia melanocarpa
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 21, 22, 23  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2017 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veš kaj bi jaz naredil v tej situaciji... Ne se zdaj smejat... Vrgel bi zraven v sod s hruškami, da doda svoje note masi. Mogoče ne ravno 50:50, ampak nek lep del te hude trgatve bi pa najbrž le porabil s tem.

Ideja je tudi vino, najdeš recepte na Googlu, nisem pa probal.

Ti si res prav na Goričkem? Kako je bilo z vodo? So plodovi sočni? Tu v dolini je bilo glede vlage prav kriza (in je še vedno).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4276
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2017 21:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, iz plodov delajo tudi aronijino vino (juglans, oprosti ;) in ga hvalijo. Kako, pa tudi jaz ne bi vedel. Mislim, da bi se pa pri taki kolicini plodov to ze dalo poizkusiti. Me ze ima firbec... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iBojan



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 20:50
Prispevkov: 23
Kraj: Goričko

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2017 05:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja sem direkt z Goričkega ,) Celotni nasad imam pod mrežami ter urejen namakalni sistem. Drugače od tega prinas ni nič, kar ti ne uničijo ptice in suša ti uniči divjad. Ja aronija je precej sočna. Tole bom ziher pobral za vikend ter sprešal, edino ne ven ali naj samo ogrejem do vretja ter v steklenice ali pa je potrebno kaj dodati. Večino bom itaq razdelil med prijatelje, znance samo pač nebi rad da bi bil sok za 2 tedna pokvarjen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2017 05:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha, torej samo za sok gre.

Ponavadi delam v parnem sokovniku sok iz izabele. Parni sokovnik je nekako soroden temu, da zadevo pustiš vreti, ker pač - para. Tisto potem polnim v steklenice in drži po dve leti.

Glede na to izkušnjo bi sklepal, da če ti stisneš, potem pa prevreš in tudi napolniš v flaše, ki si jih na primer v pečici "prekuhal" (ali pač v vodi) - bi moralo dolgo držati.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9498
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2017 08:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, pa polniti je treba vrelo v vroče/tople steklenice, pa takoj zamašiti z zamaški, ki bi jih bilo dobro prevreti v okisani vodi in jih jemati iz te vode in takoj priviti na steklenice.
Klasično pasteriziranje, torej, kot so to počele naše babice.
Če ostanek osladkaš in zaliješ z vodo, bi se iz njega dal narediti kis, bi znal biti zanimivega okusa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iBojan



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 20:50
Prispevkov: 23
Kraj: Goričko

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2017 19:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Vam na pomoči, bomo samo sok delali, ker pač nihče ne pije vina, tistih 5l v šnopsu pa je tudi več kot dovolj ,) Sok s sokovnika smo naredili, je dober samo je pač za mešat z vodo ampak je proces dolgotrajen ,) Sem nabavil steklenice pa bom poskusil ,)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2017 21:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

One v šnopsu pusti 2 leti odležat, če gre. (Se pravi, nekam jih spravi in pozabi Smile Not lahko dodaš malo klinčkov, če ti niso zoprni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2017 10:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V tem tednu predvidoma eksperiment: v parni sokovnik damo skupaj aronijo in grozdje regent (ki letos prehiteva in je že uporabno).

Prvotno sem nameraval mešati z bezgom, vendar vidim, da je bolj švoh bera v okolici.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8276
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2017 20:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Crtj,bere se vabljivo. Boš dal kaj na pokušino enkrat jeseni? (Samo ne reci, da mora odležat Wink )
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1273
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2017 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako bulo na jesenskem srečanju. Pa iBojan tud lahk...
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2017 20:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jah, v bistvu res mora Smile sicer ne tolko kot v šnopsu, ampak ponavadi smo začeli uporabljat po novem letu, ko se fino okus sestavi in kislina usede.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8276
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2017 20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To pa ne bo v redu Sad Potem dolgo ni nobenega vseslovenskega srečanja in lahko že zmanjka Wink
Saj lahko na srečanje ob kavici prinese, a ne? Cool
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5476
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 21 Avg 2017 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nič bat... Pri nas so vsi razen mene iz plemena "dunajc pa krompir", tako da... Te dni praznim zadnje kose iz 2015 (našel en akacijev sirup, mmm).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Igy



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55
Prispevkov: 523
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 08 Sep 2017 23:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos sem obral 3 litre aronije ( pred ptiči) in jo zamrznil.
Zdej bo pa treba nekaj narediti iz nje.
_________________
LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27
Prispevkov: 637
Kraj: goriška

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2017 08:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Igy je napisal/a:
Letos sem obral 3 litre aronije ( pred ptiči) in jo zamrznil.
Zdej bo pa treba nekaj narediti iz nje.


Igy.
Pri nas smo naredili marmelado iz aronije in robidnic, katere sem shranjeval v zamrzovalniku zaradi dolžine obiranja. To je marmelada(pasirana),katere ne odtehta nobena domača salama,pa še bolj zdrava je za telo.Salame pridigarjem v poklon. Question Laughing
lp. Vinkoz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 21, 22, 23  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 21, 22, 23  Naslednja
Stran 15 od 23

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.