Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kutina - Cydonia oblonga
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2022 06:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne še, ko so res rumene, dišeče in ko jih primeš in ti z minimalnim zasukom ostanejo v toki, so zrele.
Potem pa, pečene, v viskiju, marmeladi, džemu,.....na Kulinarika.net je kar nekaj receptov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
noam



Pridružen/-a: 11.12. 2020, 09:24
Prispevkov: 133
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2022 08:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni so skoraj vse zgnile. Verjetno jim je septembrsko deževje škodilo. Z res močno obloženega drevesa sem dobil mogoče dobre pol košare lepih in še kaki dve košari že malo nagnitih, ki se jih je dalo še obrezat in dobre dele takoj porabit. Vse ostalo (vsaj 3/4) je propadlo. Če ne gnijejo, bi jih jaz pustil še kak teden ali dva, da čim bolj dozorijo. So pa take rahlo manj zrele (no, še vedno morajo biti rumene) celo boljše za nekatere recepte, ker vsebujejo še zelo veliko pektina. Jaz sem jih skuhal kot marmelado s sladkorjem v razmerju približno 700g na kilo kutin (in nobenih drugih sestavin) in je prišel čisto trd žele kot kaki gumi bonboni. Kasneje ko so zelo zrele, nimajo več toliko pektina in pride bolj mazava marmelada. Vsaj take so moje (omejene) izkušnje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2022 13:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno v nedeljo sem pobrala vse po tleh, prezrelo, nekaj jih je bilo še na drevesu, ampak gredo takoj dol.
Včeraj sem prvič v življenju obrezovala malo gnile in črvive plodove, dobila skoraj poškodbe kazalca, ker so res trde. zmlela sem na strojčku, ker so za lesen mlin pretrde oz. jaz s premalo moči/mišic. mukotrpno delo. prvič smo tudi pili sok. Svojevrsten okus, meni všeč, ker ni zelo sladek. Je bister, svetlorumene barve. Vprašanje je, ali bomo vse spili ali pustili za kis. Če bom seveda še imela voljo, da obrezujem in meljem.
Meni marmelada ni všeč, čeprav je zelooo zdravilna. Mogoče zato, ker ni skoraj nič sladkorja v njej.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2022 09:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za navodila in deljenje izkušenj. Kaj bom z njimi, še ne vem.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Okt 2022 10:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr je napisal/a:
Hvala za navodila in deljenje izkušenj. Kaj bom z njimi, še ne vem.


Varianta z viskijem je nujna, verjemi, ker to je pa en tolk dobro........
Da ti bo lažje: https://www.kulinarika.net/recepti/ozimnica/sladki-shranki/kutine-v-viskiju/11871/
Tudi brez brusnic je izborno
(saj za degustacijo se javimo, verjemi)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2022 09:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr, če so zdrave, jih lahko spečeš nadevane z zmletimi orehi (kot jabolka), dodaš štrudlu za poseben okus. Jaz bom poskusila s svojimi parimi plodovi, ki so lepi in še na drevesu.
Sadiko sem dobila tako, da sem odkopala vejo od matičnega drevesa. Prvo sadiko je vzel voluhar, druga lepo raste in spodaj že poganjajo novi.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Okt 2022 09:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za nasvete.
Pri nas je težava v tem, da nismo sladkosnedi. Razen če bi naredila shranke za darilca.
Ko bom prihodnjič na njivi, jih bom pogledala čisto pd blizu. lahko slph niso (več) uporabne.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2022 10:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kutine še vedno (p)obiramo...

Zanima me, kakšne so vaše izkušnje s situacijo, ko je meso pretežno ali v celoti rjavkasto in spužvasto. Ni videti kot gniloba, je še vedno užitno, ni pa ravno v veselje in za kompot definitivno ne gre.

Ni stvar sorte (naša Aromatnaya), ker je bilo letos enako pri ogromni sosedovi kutini (Bereczki), kjer v prejšnjih letih tega nismo opazili.

Z Googlom sem prišel do dveh konkretnih strani (kutine pac niso tako zelo pogosto gojene) ...

https://chefreader.com/quince-has-brown-flesh/ (od tod je tudi fotka

https://en.garden-landscape.com/quince-tips-against-brown-fruits-9517

... ki v seštevku pravita tako:

- to je metabolična motnja, do katere pride zaradi slabih rastnih pogojev; vpliva nihanje vlažnosti tokom leta; bolj pogosto je problem v mokrih kot suhih letih

- do tega lahko pripelje tudi prepozno obiranje ali prehladno skladiščenje

Težko bi rekel, da ima v našem primeru druga alineja kaj pomena, ker jih obiramo od prvega dela oktobra do zdaj in je problem prisoten ves čas. Hkrati se mi nihanje vlažnosti na pamet ne zdi nekaj, kar bi imelo velik pomen za sosedovo veliko drevo, ki je gotovo staro več desetletij in ima korenine tam nekje v globini.

Ali je kdo imel konkretno srečanje s tem pojavom in ali ste uspeli nekako uspešno ukrepati, da se ni več ponovilo? (Ali pa je o tem težko govoriti, ker so leta tako različna med sabo.)

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
noam



Pridružen/-a: 11.12. 2020, 09:24
Prispevkov: 133
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: 21 Nov 2022 07:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Podobne so bile tudi moje, tiste, ki niso zgnile. Drobne in v velikem procentu znotraj deloma rjave. Čeprav spužvasto pa to večinoma ni bilo, ampak čisto čvrsto. Kolikor sem lahko, sem rjave dele obrezal (večinoma niso bili celi sadeži rjavi), nekaj pa je tudi takega šlo v lonec.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Daniel R



Pridružen/-a: 24.08. 2013, 20:27
Prispevkov: 633
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2022 10:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A te imeli drugi kaj težav s črvivostjo kutin, ker pri meni so bile vse zelo črvive, tako da je po obrezovanju ostalo le malo, večino plodov je šlo na kompostni kup.
_________________
Iščem zanimive sadne vrste...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2022 10:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V preteklih letih kar precej težav tako s črvivostjo kot gnilobo, letos pa samo ono zgoraj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2022 12:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se težave kaj razlikujejo od sorte do sorte?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2022 13:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tele z rjavenjem so bile letos precej splošne po mojem vtisu.

Za zelo grobo primerjavo mi zadoščata celo že samo naša in sosedova sorta, ker sta zelo različni - pri nas Aromatnaya, užitna surova, se ne obarva, njihova Bereczki, klasična trda, skuha se v rdečo barvo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matica



Pridružen/-a: 24.11. 2013, 14:32
Prispevkov: 53
Kraj: litija

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2022 15:47    Naslov sporočila: Sorte kutin in problemi z njimi. Odgovori s citatom

Prebiram forum in opažam da kutine zelo malo poznamo. Prvi in največji problem kutin je hrušev ožig, ki se počasi širi tudi po Sloveniji. Ko opazite sušečo vejico podobno škofovski palici je to lahko znak za osico kar ni problem, lahko pa je znak za hrušev ožig. To je potrebno kar daleč stran odrezati in zažgati. (ne v vrečko in kanto za smeti) Orodje razkužimo. Tudi varekina je dobra. Rano zamažemo.
Bolje je nabaviti sorte ki so odporne na hrušev ožig. Na forumu sem le v zadnjih datumih zasledil eno ime. ROBUSTA. To je nemška sorta odporna na ožig. Na ožig so odporne še HEMUS, TRIUMPH,ASENICA, CHAMPION.
Problem je, ker jih v naših trgovinah ni. Itailjanske so pravilno označene. Zasledil sem, da ste prebrali etiketo: PERA Cotogna. To je ime za hruškasta oblika kutine. Ko pa omenjate Nenadoviča pa pomeni da je to Vranjska kutina, ki je odličen opraševalec Leskovačke, ki pa je jabolčaste oblike in ima po italijansko zapisano MELA cotogna.MELA je jabolko.
Opozarjam obe sta neodporni na hrušev ožig .
Raziskoval sem trg s sadikami in če bo vse po načrtih se bo dalo dobiti kutine Hemus, Triumph in Robusta v Agrolitovih prodajalnah.Hemus oprašuje sorta Triumph. Robusta pa je samooprašna.
Lep pozdrav vsem,
Matica
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 09 Dec 2022 16:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

matica, vse sadje postaja bolno.
naša kutina je od "pamtiveka" in sem samo poganjek od matičnega debla skopala, presadila in je letos imela pridelek. Žal pa škodljivci napadajo in so bile črvive. Mogoče je odporna, mogoče pa imamo zgolj srečo, da nima še hruševega ožiga.
čer bom v prihodnje želela sadje, bom morala škropiti zoper škodljivce.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... , 10, 11, 12  Naslednja
Stran 11 od 12

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.