|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 11 Okt 2022 06:45 Naslov sporočila: |
|
|
Ne še, ko so res rumene, dišeče in ko jih primeš in ti z minimalnim zasukom ostanejo v toki, so zrele.
Potem pa, pečene, v viskiju, marmeladi, džemu,.....na Kulinarika.net je kar nekaj receptov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
noam
Pridružen/-a: 11.12. 2020, 09:24 Prispevkov: 133 Kraj: Krško
|
Objavljeno: 11 Okt 2022 08:06 Naslov sporočila: |
|
|
Meni so skoraj vse zgnile. Verjetno jim je septembrsko deževje škodilo. Z res močno obloženega drevesa sem dobil mogoče dobre pol košare lepih in še kaki dve košari že malo nagnitih, ki se jih je dalo še obrezat in dobre dele takoj porabit. Vse ostalo (vsaj 3/4) je propadlo. Če ne gnijejo, bi jih jaz pustil še kak teden ali dva, da čim bolj dozorijo. So pa take rahlo manj zrele (no, še vedno morajo biti rumene) celo boljše za nekatere recepte, ker vsebujejo še zelo veliko pektina. Jaz sem jih skuhal kot marmelado s sladkorjem v razmerju približno 700g na kilo kutin (in nobenih drugih sestavin) in je prišel čisto trd žele kot kaki gumi bonboni. Kasneje ko so zelo zrele, nimajo več toliko pektina in pride bolj mazava marmelada. Vsaj take so moje (omejene) izkušnje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 11 Okt 2022 13:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno v nedeljo sem pobrala vse po tleh, prezrelo, nekaj jih je bilo še na drevesu, ampak gredo takoj dol.
Včeraj sem prvič v življenju obrezovala malo gnile in črvive plodove, dobila skoraj poškodbe kazalca, ker so res trde. zmlela sem na strojčku, ker so za lesen mlin pretrde oz. jaz s premalo moči/mišic. mukotrpno delo. prvič smo tudi pili sok. Svojevrsten okus, meni všeč, ker ni zelo sladek. Je bister, svetlorumene barve. Vprašanje je, ali bomo vse spili ali pustili za kis. Če bom seveda še imela voljo, da obrezujem in meljem.
Meni marmelada ni všeč, čeprav je zelooo zdravilna. Mogoče zato, ker ni skoraj nič sladkorja v njej. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Okt 2022 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za navodila in deljenje izkušenj. Kaj bom z njimi, še ne vem. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 13 Okt 2022 09:08 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, če so zdrave, jih lahko spečeš nadevane z zmletimi orehi (kot jabolka), dodaš štrudlu za poseben okus. Jaz bom poskusila s svojimi parimi plodovi, ki so lepi in še na drevesu.
Sadiko sem dobila tako, da sem odkopala vejo od matičnega drevesa. Prvo sadiko je vzel voluhar, druga lepo raste in spodaj že poganjajo novi. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Okt 2022 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete.
Pri nas je težava v tem, da nismo sladkosnedi. Razen če bi naredila shranke za darilca.
Ko bom prihodnjič na njivi, jih bom pogledala čisto pd blizu. lahko slph niso (več) uporabne. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Nov 2022 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
Kutine še vedno (p)obiramo...
Zanima me, kakšne so vaše izkušnje s situacijo, ko je meso pretežno ali v celoti rjavkasto in spužvasto. Ni videti kot gniloba, je še vedno užitno, ni pa ravno v veselje in za kompot definitivno ne gre.
Ni stvar sorte (naša Aromatnaya), ker je bilo letos enako pri ogromni sosedovi kutini (Bereczki), kjer v prejšnjih letih tega nismo opazili.
Z Googlom sem prišel do dveh konkretnih strani (kutine pac niso tako zelo pogosto gojene) ...
https://chefreader.com/quince-has-brown-flesh/ (od tod je tudi fotka
https://en.garden-landscape.com/quince-tips-against-brown-fruits-9517
... ki v seštevku pravita tako:
- to je metabolična motnja, do katere pride zaradi slabih rastnih pogojev; vpliva nihanje vlažnosti tokom leta; bolj pogosto je problem v mokrih kot suhih letih
- do tega lahko pripelje tudi prepozno obiranje ali prehladno skladiščenje
Težko bi rekel, da ima v našem primeru druga alineja kaj pomena, ker jih obiramo od prvega dela oktobra do zdaj in je problem prisoten ves čas. Hkrati se mi nihanje vlažnosti na pamet ne zdi nekaj, kar bi imelo velik pomen za sosedovo veliko drevo, ki je gotovo staro več desetletij in ima korenine tam nekje v globini.
Ali je kdo imel konkretno srečanje s tem pojavom in ali ste uspeli nekako uspešno ukrepati, da se ni več ponovilo? (Ali pa je o tem težko govoriti, ker so leta tako različna med sabo.)
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
noam
Pridružen/-a: 11.12. 2020, 09:24 Prispevkov: 133 Kraj: Krško
|
Objavljeno: 21 Nov 2022 07:59 Naslov sporočila: |
|
|
Podobne so bile tudi moje, tiste, ki niso zgnile. Drobne in v velikem procentu znotraj deloma rjave. Čeprav spužvasto pa to večinoma ni bilo, ampak čisto čvrsto. Kolikor sem lahko, sem rjave dele obrezal (večinoma niso bili celi sadeži rjavi), nekaj pa je tudi takega šlo v lonec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 24.08. 2013, 20:27 Prispevkov: 633 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Nov 2022 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
A te imeli drugi kaj težav s črvivostjo kutin, ker pri meni so bile vse zelo črvive, tako da je po obrezovanju ostalo le malo, večino plodov je šlo na kompostni kup. _________________ Iščem zanimive sadne vrste... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Nov 2022 10:44 Naslov sporočila: |
|
|
V preteklih letih kar precej težav tako s črvivostjo kot gnilobo, letos pa samo ono zgoraj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 22 Nov 2022 12:22 Naslov sporočila: |
|
|
Se težave kaj razlikujejo od sorte do sorte? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 22 Nov 2022 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
Tele z rjavenjem so bile letos precej splošne po mojem vtisu.
Za zelo grobo primerjavo mi zadoščata celo že samo naša in sosedova sorta, ker sta zelo različni - pri nas Aromatnaya, užitna surova, se ne obarva, njihova Bereczki, klasična trda, skuha se v rdečo barvo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matica
Pridružen/-a: 24.11. 2013, 14:32 Prispevkov: 53 Kraj: litija
|
Objavljeno: 06 Dec 2022 15:47 Naslov sporočila: Sorte kutin in problemi z njimi. |
|
|
Prebiram forum in opažam da kutine zelo malo poznamo. Prvi in največji problem kutin je hrušev ožig, ki se počasi širi tudi po Sloveniji. Ko opazite sušečo vejico podobno škofovski palici je to lahko znak za osico kar ni problem, lahko pa je znak za hrušev ožig. To je potrebno kar daleč stran odrezati in zažgati. (ne v vrečko in kanto za smeti) Orodje razkužimo. Tudi varekina je dobra. Rano zamažemo.
Bolje je nabaviti sorte ki so odporne na hrušev ožig. Na forumu sem le v zadnjih datumih zasledil eno ime. ROBUSTA. To je nemška sorta odporna na ožig. Na ožig so odporne še HEMUS, TRIUMPH,ASENICA, CHAMPION.
Problem je, ker jih v naših trgovinah ni. Itailjanske so pravilno označene. Zasledil sem, da ste prebrali etiketo: PERA Cotogna. To je ime za hruškasta oblika kutine. Ko pa omenjate Nenadoviča pa pomeni da je to Vranjska kutina, ki je odličen opraševalec Leskovačke, ki pa je jabolčaste oblike in ima po italijansko zapisano MELA cotogna.MELA je jabolko.
Opozarjam obe sta neodporni na hrušev ožig .
Raziskoval sem trg s sadikami in če bo vse po načrtih se bo dalo dobiti kutine Hemus, Triumph in Robusta v Agrolitovih prodajalnah.Hemus oprašuje sorta Triumph. Robusta pa je samooprašna.
Lep pozdrav vsem,
Matica |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 09 Dec 2022 16:56 Naslov sporočila: |
|
|
matica, vse sadje postaja bolno.
naša kutina je od "pamtiveka" in sem samo poganjek od matičnega debla skopala, presadila in je letos imela pridelek. Žal pa škodljivci napadajo in so bile črvive. Mogoče je odporna, mogoče pa imamo zgolj srečo, da nima še hruševega ožiga.
čer bom v prihodnje želela sadje, bom morala škropiti zoper škodljivce. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 10, 11, 12 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 11 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|