Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zeleni paradižniki - vložena zimska solata
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2013 04:22    Naslov sporočila: Zeleni paradižniki - vložena zimska solata Odgovori s citatom

Glej tudi


Izvor recepta mi ni znan, dobila sem ga od prijateljice.

1 kg rdečih paprik
1 kg zelenih paprik
1 kg zrelega paradižnika
1 kg zelenega paradižnika
1 kg čebule
3-4 dl kisa za vlaganje (ja res samo toliko, je čisto dovolj), lahko tudi vinski kis, shranek je enako obstojen in manj kisel
1 žlica soli
1 žlica sladkorja

Zelenjavo operemo
na drobno narežemo
stresemo v posodo
dodamo sol in sladkor
dolijemo kis

zavremo in pustimo vreti 15 minut.

Še vroče napolnimo v ogrete kozarce in neprodušno zapremo ter počasi ohladimo (damo v ogreto ugasnjeno pečico ali zavijemo v odejo).

Iz teh sestavin pride 6 kozarcev po 0,75 dl.

PS: eksperiment: k gornjim sestavinam sem dodala še 3 naribane kumarice, a šele v zadnjih 3 minutah vrenja. Poskusno sem 9 % kis za vlaganje nadomestila s 6 % (italijanskim) belim vinskim kisom, ker nam je bil shranek preveč kisel.
-------

To je osnovni recept, izpeljanke z različnim razmerjem lahko preizkusite sami.

Na podoben način vlagajo nekateri samo zeleni paradižnik.

Če v Google vtipkate "marmelada iz zelenih paradižnikov" je tudi kar precej zadetkov.


Nazadnje urejal/a muha 01 Nov 2023 10:07; skupaj popravljeno 4 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2013 04:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

doli je napisal/a:
Paradižnik na tanko nalistaš, naribaš na širokem rezilu, kar dobro posoliš, na gostem cedilu obtežiš, pustiš24h, naslednji dan na hitro prevreš v kisu, odtisneš, zložiš v kozarčke, vmes cel poper, zaliješ z olivnim oljem. Paradižnik malo pridvigneš z vilicami, da pride olje med vse plasti, na vrh daš lahko na križ dve paličici za ražnjiče ali plastična držalca, da držijo paradižnik v olju.
Mi smo ponavadi pojedli zadnjega 31.12.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
greeny



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48
Prispevkov: 795
Kraj: MS - LJ

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2013 15:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lani sem gledal marmelado na Kulinariki. Kaj smo pa rekli glede solanina? Da ga je premalo verjetno za kakšne simptome? Ker mimogrede, prebral sem, da se s kuhanjem ne uniči. Ampak v tem receptu je res le četrtina zelenega, tako da ne bi smelo biti problema Smile . Je za probat.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2013 16:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da se solanin v paradižnikih tik pred dozorelostjo že kar precej izgubi. Sicer pa majhne doze strupa so "homeopatsko gledano" zdravilo Wink .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2013 19:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

greeny je napisal/a:
Lani sem gledal marmelado na Kulinariki. Kaj smo pa rekli glede solanina? Da ga je premalo verjetno za kakšne simptome? Ker mimogrede, prebral sem, da se s kuhanjem ne uniči. Ampak v tem receptu je res le četrtina zelenega, tako da ne bi smelo biti problema Smile . Je za probat.

Takole mimogrede, greeny, se ti zdim zelo mrtva ali zastrupljena? Shocked V svojem življenju sem pojedla (in upam, da ga še bom) veliko ajvarja iz zelenega paradižnika in rdečih paprik. Vedno se je ves nedozorel, ampak že razvit paradižnik porabilo zanj. Pa nekja marmelade iz zelenega paradižnika po različnih receptih, pa ocvrte zelene paradižnike (sploh potem, ko smo film enakega naslpova gledali).
Sama brez vsakih predsodkov uporabljam zelene paradižnike, ki so dorasli in me solanin v njih ne skrbi. To bo najbrž od tega, da so mi med študijem in sem si potem še ves čas službe vcepila tak pogled na svet, da nje tako ali tako vse lahko strupeno, saj sta tudi kisik in voda, če ju zlorabimo, pa ju življenjsko nujno potrebujemo.
Zaenkrat mi kar gre. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2013 20:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če pa strakovnaki pravjo tako pol pa veselo na delo ,jutri gredo v lonec. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
originalnilist



Pridružen/-a: 30.06. 2013, 19:21
Prispevkov: 939
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2013 10:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi sama vse zelene paradajze jeseni uložim kot kumare in celo zimo uporabljam brez predsodkov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
greeny



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48
Prispevkov: 795
Kraj: MS - LJ

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2013 14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma ja no, saj se zavedam, da je bil malce smešen pomislek. Če bi bilo toliko nevarno, bi bila zadeva bolj znana oz. bi več ljudi se tega ˝balo˝. No, letos bomo imeli dovolj zelenih paradajzov in jih bomo shranjevali, samo še za recept se je za odločiti Smile .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2013 10:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, jaz sem pa včeraj skuhala pikantno sladko kislo omako - kar tako, "na uč", po svoje.
Skuhala sem zelene paradižnike, en precej pekoč čili, nekaj kutin, 2 čebuli, sol, poper, baziliko, klinčke, ingver v prahu pa cimet in vse skupaj zmiksala. Dodala sem želirni sladkor, rozine in na koščke narezane suhe slive. Pokuhala še 4 minute in zaprla v kozarčke. Po okusu zelo podobno zelenemu tabasku. Nam je všeč in bom danes ponovila vajo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33
Prispevkov: 1170
Kraj: blizu Ptuja

PrispevekObjavljeno: 11 Okt 2013 11:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa v otroštvu nisem prenesla zrelega paradižnika. Sem pa vsakodnevno jedla zelen (res strupeno zelen) paradižnik, narezan in posut s soljo. Še danes sem živa, nikakršnih resnih okvar zdravja ne zaznam, razen mehanske obrabe (n.pr. kolena), ampak saj se še stroj obrabi.Tako da solanin le ni tak bav-bav.
_________________
zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tjesih



Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36
Prispevkov: 553
Kraj: Planina pri Postojni

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2013 00:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



fotografija - avtor neznan

Takole pa lahko vložimo še zadnjo vrtno serijo.


Nazadnje urejal/a tjesih 10 Nov 2013 22:57; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2013 07:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Paša za oči in verjamem, da bo tudi okusno.

Iz česa si naredila "smrečice". Bi še mislila, da iz kumar, ampak zelenje seže nekam pregloboko Confused . Zvezdice so pa iz bučk in korenja, kajne?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1553
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2013 08:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Razz Razz Razz Razz čudovita ozimnica Smile

A si jo delala sama,ali si samo slikco nalimala??
Naslednje leto bo tudi moja Turšija takšna Laughing
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
orhy



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09
Prispevkov: 2523
Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2013 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tjesih zelo lepo in upam, da bo tudi enako dobro.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 07 Nov 2013 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tjesih, tole je pa škoda odpret, je samo za v vitrino Very Happy lepo!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.