|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 05 Jun 2013 04:22 Naslov sporočila: Zeleni paradižniki - vložena zimska solata |
|
|
Glej tudi
Izvor recepta mi ni znan, dobila sem ga od prijateljice.
1 kg rdečih paprik
1 kg zelenih paprik
1 kg zrelega paradižnika
1 kg zelenega paradižnika
1 kg čebule
3-4 dl kisa za vlaganje (ja res samo toliko, je čisto dovolj), lahko tudi vinski kis, shranek je enako obstojen in manj kisel
1 žlica soli
1 žlica sladkorja
Zelenjavo operemo
na drobno narežemo
stresemo v posodo
dodamo sol in sladkor
dolijemo kis
zavremo in pustimo vreti 15 minut.
Še vroče napolnimo v ogrete kozarce in neprodušno zapremo ter počasi ohladimo (damo v ogreto ugasnjeno pečico ali zavijemo v odejo).
Iz teh sestavin pride 6 kozarcev po 0,75 dl.
PS: eksperiment: k gornjim sestavinam sem dodala še 3 naribane kumarice, a šele v zadnjih 3 minutah vrenja. Poskusno sem 9 % kis za vlaganje nadomestila s 6 % (italijanskim) belim vinskim kisom, ker nam je bil shranek preveč kisel.
-------
To je osnovni recept, izpeljanke z različnim razmerjem lahko preizkusite sami.
Na podoben način vlagajo nekateri samo zeleni paradižnik.
Če v Google vtipkate "marmelada iz zelenih paradižnikov" je tudi kar precej zadetkov.
Nazadnje urejal/a muha 01 Nov 2023 10:07; skupaj popravljeno 4 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 05 Jun 2013 04:22 Naslov sporočila: |
|
|
doli je napisal/a: | Paradižnik na tanko nalistaš, naribaš na širokem rezilu, kar dobro posoliš, na gostem cedilu obtežiš, pustiš24h, naslednji dan na hitro prevreš v kisu, odtisneš, zložiš v kozarčke, vmes cel poper, zaliješ z olivnim oljem. Paradižnik malo pridvigneš z vilicami, da pride olje med vse plasti, na vrh daš lahko na križ dve paličici za ražnjiče ali plastična držalca, da držijo paradižnik v olju.
Mi smo ponavadi pojedli zadnjega 31.12. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 06 Sep 2013 15:25 Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem gledal marmelado na Kulinariki. Kaj smo pa rekli glede solanina? Da ga je premalo verjetno za kakšne simptome? Ker mimogrede, prebral sem, da se s kuhanjem ne uniči. Ampak v tem receptu je res le četrtina zelenega, tako da ne bi smelo biti problema . Je za probat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 06 Sep 2013 16:08 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da se solanin v paradižnikih tik pred dozorelostjo že kar precej izgubi. Sicer pa majhne doze strupa so "homeopatsko gledano" zdravilo . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 06 Sep 2013 19:22 Naslov sporočila: |
|
|
greeny je napisal/a: | Lani sem gledal marmelado na Kulinariki. Kaj smo pa rekli glede solanina? Da ga je premalo verjetno za kakšne simptome? Ker mimogrede, prebral sem, da se s kuhanjem ne uniči. Ampak v tem receptu je res le četrtina zelenega, tako da ne bi smelo biti problema . Je za probat. |
Takole mimogrede, greeny, se ti zdim zelo mrtva ali zastrupljena? V svojem življenju sem pojedla (in upam, da ga še bom) veliko ajvarja iz zelenega paradižnika in rdečih paprik. Vedno se je ves nedozorel, ampak že razvit paradižnik porabilo zanj. Pa nekja marmelade iz zelenega paradižnika po različnih receptih, pa ocvrte zelene paradižnike (sploh potem, ko smo film enakega naslpova gledali).
Sama brez vsakih predsodkov uporabljam zelene paradižnike, ki so dorasli in me solanin v njih ne skrbi. To bo najbrž od tega, da so mi med študijem in sem si potem še ves čas službe vcepila tak pogled na svet, da nje tako ali tako vse lahko strupeno, saj sta tudi kisik in voda, če ju zlorabimo, pa ju življenjsko nujno potrebujemo.
Zaenkrat mi kar gre. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26 Prispevkov: 863 Kraj: Hrastje-Golo
|
Objavljeno: 06 Sep 2013 20:39 Naslov sporočila: |
|
|
Če pa strakovnaki pravjo tako pol pa veselo na delo ,jutri gredo v lonec. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
originalnilist
Pridružen/-a: 30.06. 2013, 19:21 Prispevkov: 939 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 07 Sep 2013 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sama vse zelene paradajze jeseni uložim kot kumare in celo zimo uporabljam brez predsodkov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 07 Sep 2013 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ma ja no, saj se zavedam, da je bil malce smešen pomislek. Če bi bilo toliko nevarno, bi bila zadeva bolj znana oz. bi več ljudi se tega ˝balo˝. No, letos bomo imeli dovolj zelenih paradajzov in jih bomo shranjevali, samo še za recept se je za odločiti . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 10:51 Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz sem pa včeraj skuhala pikantno sladko kislo omako - kar tako, "na uč", po svoje.
Skuhala sem zelene paradižnike, en precej pekoč čili, nekaj kutin, 2 čebuli, sol, poper, baziliko, klinčke, ingver v prahu pa cimet in vse skupaj zmiksala. Dodala sem želirni sladkor, rozine in na koščke narezane suhe slive. Pokuhala še 4 minute in zaprla v kozarčke. Po okusu zelo podobno zelenemu tabasku. Nam je všeč in bom danes ponovila vajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 11 Okt 2013 11:01 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa v otroštvu nisem prenesla zrelega paradižnika. Sem pa vsakodnevno jedla zelen (res strupeno zelen) paradižnik, narezan in posut s soljo. Še danes sem živa, nikakršnih resnih okvar zdravja ne zaznam, razen mehanske obrabe (n.pr. kolena), ampak saj se še stroj obrabi.Tako da solanin le ni tak bav-bav. _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 07 Nov 2013 00:50 Naslov sporočila: |
|
|
fotografija - avtor neznan
Takole pa lahko vložimo še zadnjo vrtno serijo.
Nazadnje urejal/a tjesih 10 Nov 2013 22:57; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Nov 2013 07:12 Naslov sporočila: |
|
|
Paša za oči in verjamem, da bo tudi okusno.
Iz česa si naredila "smrečice". Bi še mislila, da iz kumar, ampak zelenje seže nekam pregloboko . Zvezdice so pa iz bučk in korenja, kajne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 07 Nov 2013 08:03 Naslov sporočila: |
|
|
čudovita ozimnica
A si jo delala sama,ali si samo slikco nalimala??
Naslednje leto bo tudi moja Turšija takšna _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 07 Nov 2013 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
tjesih zelo lepo in upam, da bo tudi enako dobro. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 07 Nov 2013 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
tjesih, tole je pa škoda odpret, je samo za v vitrino lepo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|