Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Jajčevci, melancani

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 14:58    Naslov sporočila: Jajčevci, melancani Odgovori s citatom

Danes je bila prva bera jajčevcev iz loncev. 1 Aswad in 2 Rositi Round.


Jajčevci v marinadi
Jajčevce operemo, narežemo na cca. 1cm debele rezine, nasolimo in pustimo stati kake pol ure, da se odteče odvečna voda.
Nato jih popečemo (na olivnem olju, giju ...), ravno toliko da se "pobelijo" in rahlo porjavijo.
Medtem pripravimo marinado - nasekljamo česen in petršilj ter zalijemo z olivnim oljem.
Ko se jajčevci ohladijo, jih zlagamo enega na drugega ter mažemo z marinado.

Vse skupaj postavimo v hladilnik da se dodobra prepojij. V hladilniku smo jih imeli tudi že 5dni, pa so bili še vedno OK, vendar jih ponavadi zmažemo veliko prej.
Uporabljamo jih kot hladno prilogo raznim jedem, za v sendviče ipd...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 16:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hej, jajčevci so, če jih ne olupiš rahlo grenkasti, a prav v tem je njihov čar okusa. zaradi te grenkosti so nekoč gospodinje nasolile rezine in jih potem rahlo ožele in nato pripravljale.
jaz rezine nič ne solim. pečem jih -na suho- na rebrasti ponvi in jima kasneje dodajam olje itd.
izredno dobro in okusno so se obnesli pečeni in zmešani skupaj z rezinami pečene paprike in čilijev, dodam čisto malo olja, da so rahlo napojeni . vse napečeno shranim skupaj v frižiderju tudi več kot 10 dni zdrži in potem začinim s česnom oliv oljem in domačim kisom in peteršiljem. zelo dobra hladna jed.
pravkar sem očistila celo vedro čilijev in paprik, ter nekaj malencana in bučk, katere bom po peki - zeo na hitro- spravila v olje v kazarce za zimo. lahko jih daš tudi v zmrzovalnik. odlična solata. čilije bom kasneje nafilala-količinsko po potrebi za sproti, ker več kot 15 dni ta marinada ne zdrži- s slanim ičunom, slanim sirom, peteršiljem in česnom in drobcem rdeče mlete paprike. lahko si domisliš kakšno drugo filo. izredno okusno in dosti močno seveda je vse skupaj. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2016 11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Je kdo jajčevce že sušil? Se obnese?

Nekaj viška mi hodi, s katerim ne vem kam, pa sem si zamislila, da bi jih posušila v sušilniku .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 10 Avg 2016 12:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če imaš viška, jih nareži na rezine, posoli, premaži z olivnim oljem in speci na žaru. Potem pa ohladi, naloži v vrečke in v skrinjo z njimi. Pozimi zelo pašejo, ker spominjajo na poletje. Vrečko ven, da se delno odtajajo, narežeš na kockice in brž v omako ali rižoto z njimi, njami...
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2016 16:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha, ali imaš tolko rastlin, da imaš viška, ali so tvoji totalno plodni, ker ena klasičena rastlina naredi največ 3-4 plodov? pri nas ni nikoli viška malencanov. če jih 2-3 kom spaniraš v masi za zelo goste palačinke jih lahko ješ 3 dni in ti niso odveč. sendvič njih enako kot cuket je odličen. drugače jih lahko shraniš v obliki sataraša, prepražena čebulam paprika, bučke, malancani in te z oljem naložiš v kozarčke. daš na hladno in zdržijo celo leto. tu in tam ko imaš, dodaš tudi paradižnik (lahko tudi kasneje) a za shranjevanje ni nujno. lpvoda

PS: če jih paniraš po sistemu z drobtinami imaš obkus kot bi jedel ribo.
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2016 16:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja, voda, tako zeloo so polni - dokazni material. Imam jih v samo 4 loncih, na sadiki je pa tudi po 12 plodov, takih manjših, velikosti srednje kumare. Slabe 3 kg se jih je nabralo tokrat in sem iz njih že naredila ratatouille, potem mi je pa zmanjkalo paprik in paradižnikov čeprav sem dajala v mešanico nekaj več jajčevcev, kot jih je po receptu. Vložiti se mase zaenkrat nisem upala, čeprav pravijo, da lepo uspe, je šla po porcijah v zamrzovalnik.

Preostanek je v sušilcu. Nekaj je že suhih in so prav prijetni za grizljanje. Na koncu malček pogreni, pa ne preveč. Sedaj imam že polno idej: da jih pojemo kot čips, da jih zmeljem v prah ali sproti pozimi namakam kot gobe in dodajam jedem.

Še pred tem sem eno rundo po nasvetu znanke najprej popekla na suho, brez olja, natlačila v kozarec in čez nalila oljčno olje (2 polna litrska kozarca) in pustila v hladilniku. Te smo vmes že pojedli. Za daljši čas nič kaj rada ne konzerviram v olju, ker se bojim, da bi sčasoma postalo žarko. Če bo vreme kolikor toliko toplo, se bom kar še en čas "zabavala" s shranjevanjem jajčevcev Very Happy .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tajana



Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35
Prispevkov: 1379
Kraj: Črnomelj

PrispevekObjavljeno: 11 Avg 2016 18:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam dve sadike jajcevcev, katere mi je podarila Muha (podarila mi je tri sadike vendar z eno se je posladkal voluhar). Te dve sadiki sta tako oblozeni, da veje komaj drzijo plodove. Vsaka sadika bo dala vec kot 15 plodov, ker toliko jih je ze, pa se vedno cveti. Res se ne spomnim, da bi ze kgaj imela tako roden jajcevec. Ponavadi 5 do 10 plodov. Muha, se enkrat hvala za sadike.
_________________
CARPE DIEM
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2016 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha, ti so res množični. če boš spravljala semena te prosim za 2 semenčka. hvala in naj ti naprej lepo rastejo. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 12 Avg 2016 13:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Voda, odgovorila sem ti tukaj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.