|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
nimam pojma
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 16:56 Prispevkov: 186 Kraj: Lj. Metlika okolica
|
Objavljeno: 13 Nov 2016 12:50 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pa lani sušila Idared, ker je bila pri sadjarju ta sorta po dostopni ceni, da se še splača sušit.Jabolka sem sušila narezana na rezine čez cel plod, kakšne 3mm debele.Prej peške izrežem s tistim pripomočkom prav za razpčekanje.Bila so okusna, ampak s kosmači, ki sem jih letos dobila od brata se pa težko primerjajo.Barva je pri obeh ostala lepa,bela, ampak mogoče je to odvisno tudi od sorte, saj ko pečemo peciva iz jabolk, nekatera že kar takoj po lupljenju močno porjavijo.
Tudi jaz jih vakumiram, ampak samo zato, ker se bojim, da bodo splesnila in in bo šel ves trud v nič.
Naj dodam še to, da je letos kljub pozebi ta kosmač enormno rodil!!Edini od vseh ostalih sort, ki jih ima brat. _________________ Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 13 Nov 2016 13:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, je odvisno od sorte, ali porjavijo ali ne, ker je povezano s pri/odsotnostjo enega encima. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 13 Nov 2016 13:51 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz dajem jabolka sušit v sušilnico, narežem jih pa z rezalnikom za jabolka. Tako so vsi koščki enako debeli in se tudi enakomerno posušijo.
Krhlji so vedno kar zelo suhi in so v štartu tako trdi, da so nevarni za zobe, vendar s časom malenkost odnehajo. Pri shranjevanju se mi niso še nikoli pokvarili, čeprav so najdlje stali dve leti in ni bilo opazne spremembe zaradi tega.
Shranjene imam v vreči iz blaga, to pa v plastičnem zaboju s pokrovom, (tipa prozorna plastika iz bau-ša-usa) ki ne tesni. Tudi zaboj ima neke luknjice. Vse skupaj stoji v suhem prostoru.
Morda še to, okoli njihove trdote. Za zobem prijazno uporabo jih na hitro zblendam (zmeljem v blenderju) na dimenzijo +/- 0,5cm in šele nato konzumiram. (smutiji, mlečne kaše, s skuto, 123 kompoti, kar tako z žlico, sadni kruhi in peciva, itd)
Pri meni so krhlji vedno prilično rjavi, oksidirani.
Pa fino je, če jabolka uspem pobrati čimkasneje in da še potem odstojijo 2-3 tedne nekje na toplem. Takrat so resnično dobri.
Sreča je to, da sem jih lansko leto dal sušiti kar zajetno količino, ker letos ne vem, če sem opazil 10 piškavčkev. Tudi na starih bobovcih ne, ki sicer do sedaj nikoli niso zatajili. #bejž pozeba stran
Kaki, hruške se pa obvezno "pokvarijo" v prvem ali drugem tednu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 19 Nov 2016 21:31 Naslov sporočila: |
|
|
Tako se letos sušijo kakiji _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 19 Nov 2016 21:37 Naslov sporočila: |
|
|
... nekaj ne štima, klik na sliko pokaže tretjo sliko
Ampak vseeno. Vidim da nekatere sušiš cele, le da jih olupiš.
Kako pa to funkcionira? Koliko časa traja, da se posušijo, ali so tudi ti potem beli od kristalov? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 19 Nov 2016 21:58 Naslov sporočila: |
|
|
Nimam pojma kaj je šlo narobe pri nalaganju slik
Sušim cele ali pa na polovičke ,sušijo se približno tri dni .Moraš pa upoštevati da je tukaj kar konkretno kg v sušenju.
Začnem prvi dan z drugo stopnjo temperature(tretje sploh ne uporabljam) drugi dan dam na najnižjo.Vmes premešam pladnje.
Potem pustim da odležijo dva meseca,v tem času pridobijo na aromi in začnejo izločat sladkorni poprh. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Nov 2016 21:59 Naslov sporočila: |
|
|
Prikazovanje slik popravljeno . Ob kopiranju in prenašanju se je izgubilo nekaj zaklepajčkov na koncu dveh linkov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 19 Nov 2016 22:07 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Muha. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 11 Sep 2017 09:56 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj malega sliv nam bo ostalo in ker so suhe zelo dobre, sem jih pisušil v sušilcu. Najprej 12h na srednjo moč, kjer je tempetatura cca 50°C, zadnjo uro na 3, kjer gre tudi prek 70C, do kamor mi nese termometer. Upošteval sem ta navodila
Dobil sem zelo suhe slive, predvsem lupina, ki je zelo trda, v sredini niti ne. Slive imajo malenkost okusa po pregretem, skorajda zažganem.
Našel sem še tale zelo drugačen recept prav v izogib trdi lupini.
Mi suho sadje shranjujemo v papirnatih vrečkah, zasledil sem pa tudi polivinilaste in vakkuumiziranje. Mar ni nevarno, da pride do plesni. Predvsem bi probal s polivinilom pri mojih slivah, da se vlaga is sredine prenese na lupino in jih zmehča.
Kake so vaše izkušnje?
Nazadnje urejal/a Oldi 11 Sep 2017 10:49; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mrmracka
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 60 Kraj: Tam, kjer Mura šumi
|
Objavljeno: 11 Sep 2017 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko tudi v steklene kozarce.
Če je dovolj suho, ni nevarnosti za plesen. _________________ mrmracka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 11 Sep 2017 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
... mislim, da si jih daleč preveč izsušil, če so tako trde. Za jesti jih bo potrebno namakati, ali pa po ustah vrteti toliko časa, da "odnehajo". Mislim, da za plesni ni take bojazni, saj je itak koncentriran sladkor, ... čeprav ga pri tebi spet ni, ker je karameliziral. 70°C je zopet daleč previsoka temperatura. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 11 Sep 2017 15:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kadar sušim sadje, imam v začetku, ko je vsebovano veliko vode, še veliko vode, sušim pri 60 st.C, potem pa pri 40-50 st. C. Odvisno od sadja itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 26.06. 2013, 21:04 Prispevkov: 313 Kraj: dolina vipavska
|
Objavljeno: 11 Sep 2017 21:30 Naslov sporočila: |
|
|
Sušimo pri čim manjši možni temperaturi nikakor ne prek 45 stopin Bolje je da podalšate čas sušenja in sproti odbirate že suhe sadeže kateri morajo biti na otip podobne kosistence kot plastelin.
Za res dober produkt sušenje ni tako enostavno,a se izplača potruditi. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|