Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Šipek
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 29 Maj 2016 11:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, najin šipek cveti belo in bi rekla, da je mnogocveten ?

sicer se na daleč ne vidi, a če bi odprl vse cvetove naenkrat, bi bil kot kup snega, toliko je še popkov Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 29 Maj 2016 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pred dnevi sem šel mimo ene hiše, ki ima na vrtu bor, ob njem pa raste šipek sigurno 10m visoko, nenavaden, čudovit pogled, cvetoči bor.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 29 Maj 2016 13:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

figula:
zanimivo! "Mama" ima rožnate cvetove. Mogoče tudi zemlja vpliva na barvo cvetov? Cvetov imajo vsi šipki tule naokoli obilo, lahko da so mnogocvetni, se ne spoznam na to. Obilo tudi šipkov Very Happy - in trnja Crying or Very sad .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2016 12:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na vikendu mi raste šipek, ki sem ga vsako leto porezal do tal, bil mi je napoti, zadnji dve leti tega nisem napravil, ker je malo drugačen od klasičnih, je debelejši, 2cm in jabolčne oblike, ni japonski.Letos je bil zelo pozen, verjetno zaradi zmrzali, ravno zdaj kuham marmelado v kombinaciji z hokaido in jabolki.Če kdo rabi semena lahko pošljem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kravzlj



Pridružen/-a: 18.02. 2014, 11:59
Prispevkov: 762
Kraj: Dol pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2016 15:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako se ga pa obrezuje za čimbojšo rodnost?
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2016 08:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Končno od končnega sem uspel nabrati nekaj šipka, ki bo za čaj. Količina mega velika, cca 1-2l.
Se je tudi že posušil, polovičke v ABC-ju in sedaj ne vem kako je s semeni in tistimi dlačicami, če bo za čaj. Moram to dvoje odstranjevati ali ne?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2016 08:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Semen ne odstranjujem, tudi v kupljenem so. Dlačice pa in sicer tako, da ga, ko je pošteno presušen, presejem čez večje cedilo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2016 09:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lani sem delala iz šipka marmelado, zato sem odstranila vse pečke in dlačice. Letos pa ga uporabljam samo za čaj. Tako sem ga samo prerezala na pol in posušila s pečkami in dlačicam vred. Za čaj ni moteče, ker ga tako in tako pred pitjem precedim. Saj niti pečke niti dlačice niso škodljive, ali pač?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2016 09:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hm, po spominu se mi vrti, da so te dlačice nekako nevarne, ker da so tako drobne in lahko prodrejo .... ne vem kam, ... nekam po telesu verjetno.

Ali ga pred sejanjem še kaj zmencaš - zdrobiš, da izpade seme? Verjetno, ker če ne, potem sejanje nima nekega smisla. No, bom kar tako storil, ker škoditi nima kaj.

Sicer pa še, ker je šipkova marmelada tudi meni specialiteta in nestrpno čakam svoje grme, da se razrastejo. Zanima me kako pa potem odstranjujete semena iz plodov. Šipki naj bi bili za marmelado že mehki, in če so, potem je to delo pri svežem kar zoprno. Kar je že itak, ampak v tem primeru pa ekstra pocasto.
Ali tisti, ki kuhate dejansko čakate, da resnično vsi plodovi omehčajo?
Namreč. Do sedaj je bilo že kar precej noči s slano, nekajkrat celo precej pod ničlo, pa je bilo mehkih plodov recimo za dve tretjine. Če bi obiral prej, bi bilo razmerje verjetno še nekoliko bolj izenačeno. Kako pa potem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2016 09:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sicer nimam nobenih kilogramov ali litrov šipka, sem pa trem predšolskim vnučkom prejšnji teden pokazala, da je to nekaj užitnega. Da je dobro za jest, ko je mehko, pocasto, trdo pa ne. Pa še, kako je treba grizljati in potem izpljuniti semena.
Zanimivo, dva sta "prijela", eden se pa nikakor ni navdušil.
In sem zraven razmišljala, kako je dobro, da živijo v bližini gozda in imajo možnost mimogrede spoznavati tudi to ponudbo narave.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2016 10:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, jaz sem lani čistila sveže, na pol prerezane plodičke, ki pa so bili še trdi. Tako delo ni bilo pocasto, zamudno pa.
Je pa Voda na drugi strani napisala zelo primeren način (se mi zdi) za pripravo marmelade.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2016 19:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole je. Na koncu se je suhega nabralo za en steklen kozarec in diši prav lepo. Sem ga pa kar na drobno strl. Trl sem ga z zajemalko v pososdi za solato, nato pa sem ga še pretresal zunaj na sapi. Kar lepo se je kadilo od vseh teh dlačic. Seme bom pač kuhal skupaj z osemenjem, čeprav sem nekje zasledil, da bi naj bilo pretirano (koliko je to ???) uživanje nevarno za hrbtenjačo in Co.
No ...

Za marmelado pa, tako nekateri, kuhajo kar celega, ki ga nato zmiksajo s paličnim mešalnikom. Nato ga pasirajo, kar v končni fazi pomeni prestrezanje dlačic skozi pletenino hlačnih nogavic, ki da se lepo ločijo od marmelade.
Šele proti koncu sladijo.
Kot je bilo razbrati, je sestavni del priprave takšne marmelade tudi skrivanje v shrambi, češ da nepojasnjeno rada izhlapi.

A za to realizacijo bo vsaj pri meni peteklo še kakšno leto, dve, če ne tri...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2016 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moram priznat, d mi lani marmelada ni uspela Embarassed . Bila je tekoča in zelo spominjala na paradižnikovo mezgo. Porabili smo jo tako, da smo jo dodajali v čaje in sokove - skratka bila je za popit in ne za pojest.

Letos sem imela manj šipka na voljo. Tako sem ga samo posušila za čaj.

... Se tudi jaz nekaj medlega spomnim, da je potrebno pečke odstranit, ker so škodljive... Moram še enkrat pogledat v "svete knjige"
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2016 10:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poskusil sem kuhati tudi celega in ga nato pasirati, toda na dlačicah in koščicah ostane veliko mezge. Zdaj ga prerežem, očistim,dodam kakšno drugo sadje,skuham na hitro, zmiksam, dodam tretjino sladkorja,še enkrat zavrem in v vroče kozarčke. Danes smo ravno pojedli kozarček marmelade šipek, kutina, čili.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 06 Dec 2016 20:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hojla, šipkova marmelada je ena od najokusnejših in pri hedonistih na vrhu marmeladne lestvice. prepričana sem, da je za šipkovo marmelado čiščenje plodovod od dlačic totalno odveč. saj prav te (pravilno obdelane) poleg okusa dajo razburljivost brbončicam v ustnih in zadovoljstvo centralnem ž.s. da se te nekam zapičijo? lepo prosim, saj niso trnovite ali jajčne lupine. pravilno obdelan šipek, oz skuhana marmelada je sladka očaravajoča mojstrovina za vse ki jo prvič poskusijo.

"problem pri šipkovih dlačicah je", da ni enostavno narediti dobro šipkovo marmelado.
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 3 od 6

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.