Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kaj s peno od marmelade?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Peter



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52
Prispevkov: 697
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 03 Jun 2017 23:31    Naslov sporočila: Kaj s peno od marmelade? Odgovori s citatom

Pozdravljeni.
Ravno končali z nalaganjem jagodne marmelade v kozarčke.
Pri kuhanju nam je nastajalo precej pene, ki smo jo sproti pobirali v drugo posodo.
Zanima me kaj vi naredite s to peno? Po okusu je odlična in se mi zdi škoda z njo na kompost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9498
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2017 07:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz je niti ne pobiram z marmelade, saj se s časom povre in je ni več.
Sicer se pa večina, če jo pobiraš, utekočini in pač porabiš bodisi kot sok ali posebej, če je imaš veliko, skuhaš kak kozarček želeja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52
Prispevkov: 697
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2017 11:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem mislil, da je kaj narobe s peno, ker pišejo po receptih, da jo zavržejo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2017 11:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekje sem prebrala razlago, da naj bi pena pripomogla k nestabilnosti shranka. Mogoče zaradi ujetih zračnih mehurčkov. Ma, neka logika je.

Se jo vseeno da porabit ločeno. Kot piše metuljc, lahko jo tudi spijemo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8276
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2017 13:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Peter je napisal/a:
Sem mislil, da je kaj narobe s peno, ker pišejo po receptih, da jo zavržejo.
Mislim, da je bil sladkor manj prečiščen in se je s peno dvignila tudi "umazanija", zato navodilo, da se zavrže.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mrmracka



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 60
Kraj: Tam, kjer Mura šumi

PrispevekObjavljeno: 04 Jun 2017 15:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz dam vse skupaj s peno vred v kozarčke, pa se mi marmelada nikoli ne pokvari.
Vedno delam z želirnim sladkorjem.
_________________
mrmracka
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 10 Jul 2017 14:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pena je v resnici sadna kiselina katera se pri obdelavi sadeža zgodi. da se jo zavrže mislim, da ni prav, ker so jo lahko porabi za polivko čez sladoled kolač ipd. jaz jo pobiram in dam v višji kozarec (tudi dodajm od drugih sadežev kiselino in jo konzumiramo v različni obliki). v hladilniku lahko počaka tudi celo leto. če jo pustiš pri kuhi marmelade se ta mora dalj časa kuhati, da se kiselina izgubi, ker se drugače marmelada lahko pokvari. lpvoda

PS: ni potreben želirni sladkor za marmelade, seveda je hitreje pripravljena a ni po receptih našh mam i babic, kjer so marmelade nekaj štele.
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.