|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 06 Feb 2018 12:51 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Droži so tako pridno zrasle, da jih bo za celo vas pa še malo.
Torej, korajžno prinesite lončke...
Se vidimo, lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 06 Feb 2018 14:26 Naslov sporočila: |
|
|
Oo, tudi jaz pridem s kozarčkom. Super. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Feb 2018 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
mil, hvala za droži. Danes sem jih dohranila z 1 žlico moke in 1 žlico vode in pustila na sobni temperaturi.
mil je napisal/a: |
Imam v hladilniku shranjene matične droži, ki so bile res narejene po dolgem postopku, sedaj pa samo zvečer vzamem žlico teh matičnih, zmešam z moko in mlačno vodu, zjutraj pa zamesim. Uporabim mešanico mok- bela, polnozrnata, ržena...včasih pa ajdova...Zvečer nato pečem- torej v 24 urah je kruh gotov.
|
A te v hladilniku tudi občasno dohraniš? Domnevam, da ja, drugače bi ti jih zmanjkalo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 07 Feb 2018 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Stanje droži v hladilniku ob vsaki peki preverim. Zame imajo lahko malo kiselkast vonj, ne pa alkoholnega.
Matične droži v hladilniku ob odvzemu za novo peko nahranim z eno žlico moke in malo vode, na vsake toliko časa ( okoli 14 dni) pa čisto obnovim-vzamem recimo dve žlici matičnih in naredim na sobni temperaturi nove droži v novem lončku, potem pospravim v hladilnik in uporabljam vsake 3 dni za novi kruhek. Iz 500 g mešanice raznih mok imava z možem dovolj kruha za 3 do 4 dni. Takrat pa spečem novega. Tak kruh se ne drobi in se v tem času v platneni vrečki in na hladnem tudi dobro drži. Kadar pričakujem obisk, pa ga spečem po dva ali tri hlebčke in si ga otroci in vnuki vzamejo s seboj.
Preostanek starih že kislih in alkoholiziranih matičnih droži pa dam na kompost. Sedaj ko je sneg jih dam med ostale odpadke zelenjave kar v večjo vedro v drvarnici. Lahko pa se jih da tudi v posodo za bokaši kompostiranje, saj so to živi in zdravi mikroorganizmi.
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Feb 2018 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
mil je napisal/a: | na vsake toliko časa ( okoli 14 dni) pa čisto obnovim-vzamem recimo dve žlici matičnih in naredim na sobni temperaturi nove droži v novem lončku, potem pospravim v hladilnik
|
Točno to me je zanimalo, hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 07 Feb 2018 14:47 Naslov sporočila: |
|
|
jutri probam narediti kruh. Mil hvala ti. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 07 Feb 2018 14:54 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Sem ravnokar prebrala na FB....zrele droži namažeš na folijo ali povoščen papir, (peki papir, kaj podobnega pergamentu....ha, paus papirju...) dobro posušiš, malo zdrobiš in shraniš. lahko v steklen kozarec in v omaro ali celo v zamrzovalnik. Ko jih potrebuješ, daš v mlačno vodo, da se zmehčajo, dodaš moko in droži spet oživijo.
Jože Senegačnik zagotavlja, da ta postopek dobro deluje.
S tem se izogneš odmetavanju prekislih ali alkoholiziranih neuporabnih droži na komposti.
Bom uporabila ta postopek
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Feb 2018 15:44 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri mojem postopku, ko pred peko odščipnem kos testa, ga dam v lončeno latvico, po površini malo posujem s soljo in potem s peki papirjem pokrito posodico shranim v hladilnik, se droži med shranjevanjem posušijo. Kruh pečem enkrat na teden. Včasih še bolj na redko, pa se droži vedno zbudijo, ko jih dam na toplo in dodam mešanico tople vode in žličke medu.
Danes zvečer bom pekla iz testa, ki sem ga zameslila z drožmi in kefirjem. Zaenkrat ne vidim kakšne bistvene razlike v vzhajanju testa... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 07 Feb 2018 16:56 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za droži. Bova z možem pekla po novem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 07 Feb 2018 17:52 Naslov sporočila: |
|
|
Moj kruh z drožmi že vzhaja. Sinoči sem nastavila droži, danes dopoldne zamesila testo, zvečer bom verjetno pekla.
Zaenkrat lepo diši mmm _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Furman
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 19:08 Prispevkov: 535 Kraj: Kot pod Travno Goro, 500m nm
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Feb 2018 20:39 Naslov sporočila: |
|
|
Furman je napisal/a: | Kaj mislite strokovno bolj podkovani o tem. Je vse skupaj nateg in marketing? Ali je kaj na tem dejstev o škodljivosti industrijskega kvasa. |
Moje mnenje. Tudi na ruskih spletnih straneh o tem akademiku (če je res bil), ni najti kaj pametnega, nasploh pa je, za moje znanje, v članku obilo nakladanja. Kdorkoli je to pisal, se vidi, da je pobral iz različnih virov, posamezni deli so korektni, očitno vzeti iz drugega vira kot drugi, kjer piše neumnosti.
Konec koncev, kaj pa je vzhajalno sredstvo pri pripravkih, ki jih navaja na koncu (mimogrede, krvavi mlečnik je strupena rastlina)? Kvasovke, ki so naravno prisotne povsod naokoli in se v vodi z rozinami, recimo, namnožijo, saj jim sladko, toplo okolje z vsemi ostalimi potrebnimi snovmi zelo ustreza.
In, ko kruh spečemo, so kvasovke seveda mrtve, kako bi torej v našem prebavilu tvorile alkohol?
O avtorici članka Google ne ve nič drugega kot to, s čim se ukvarja, nobenih informacij o izobrazbi, .....
Menim torej, da gre za to, kar sem zgoraj poudarila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Furman
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 19:08 Prispevkov: 535 Kraj: Kot pod Travno Goro, 500m nm
|
Objavljeno: 09 Feb 2018 20:19 Naslov sporočila: |
|
|
Se mi je kar zdelo. Tale klepet ob kavi je postal obična trafika. Vse za denar.
Škoda, včasih sem kako njihovo idejo sprejel z odprtimi rokami, sedaj pa EPP na vsakem koraku.
_________________ Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 13 Feb 2018 21:23 Naslov sporočila: |
|
|
v nedeljo sem naredila kruhek z drožmi (po receptu iz neta s 460g moke itd). najprej sem rekla, ah ko že delam bom naredila s semeni, pa ajdovega z orehi pa navadnega. čez noč sem se razsvetlila, da ja ko prvič delaš z drožmi narediš nekaj manjšega a ne da takoj odpreš pekarno.
namreč v času ko je testo vzhajalo (vse po receptu) sem zrezala 1 kg suhega sadja. veliko vrst. ena so bila zelo suha. dobila sem čudoviti žulj. peka sadnega kruha (pekla nekaj manj kot 4 ure - spet vse po receptu od Tajane) je ispadel tako božansko da ga je danes še tretjina. naj bi počival lepo shranjen en teden do treh tednov in šele nato zaužit piše v receptu. čakati? ne! je bil odgovor. moj sadni kruh je bil malo bolj suh in se je pri rezanju bolj drobil a to ni bilo moteče. vsa družba je vestno pobirala vsako drobtinico.
hvala bogu, da sem dan prej spekla tri protvana, seveda spet po receptu od Mil, odlične paličice s katerimi nas obdari ob torkovih srečanj. namreč prvotno je to bilo v načrtu tudi za nedeljo, a ko pomislim se zagotovo nebi izšlo. verjetno zaradi žulja ne. še tople smo grickali, pa malo kasneje malo manj tople, pa še kasneje že ohlajene, pa čisto hladne, pa drugi dan se je grickanje večkrat ponovilo. dva dni smo bili zaprti, tudi juha nas ni odprla. do danes. splačalo se je.
malo sem zašla od mojega prvega kruhka z drožmi. uspel je. edino skorja, hja ta je bila trdo hrustljava, v kratkem bom morala peko ponoviti. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 13 Feb 2018 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
Sem vesela da vam je bil dober sadni kolac, saj je bolj kolac kot kruh. Ja prve dni se drobi pri rezanju, po enem tednu se ze lepo reze. Ampak kot pravis Voda, toliko truda in potem tako dolgo cakati. Te razumem. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 10, 11, 12 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 2 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|