|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Mar 2018 22:41 Naslov sporočila: NAVADNA KISLICA - RUMEX ACETOSA |
|
|
Zanima me, ali lahko pri nabiranju in uživanju te rastline kako mimo udarim? Npr., da jo zamenjam za kako drugo divjerastočo rastlino, ki ni užitna. Oz., da je ta rastlina užitna le pogojno.
Hvala za pomoč in nasvet! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 31 Mar 2018 08:47 Naslov sporočila: |
|
|
Kate, na tako vprašanje je zelo težko, pravzaprav nemogoče, odgovoriti. Odgovor je odvisen od tega, kako dobro spraševalec pozna rastline.
Moj odgovor na prvo žogo bi bil, da ni nevarno, ampak, odkar mi je pred leti muha (ja, naša muha) odprla oči v tem smislu, da vsi ljudje ne vidijo razlik med rastlinami tako, kot jih, recimo, vidim jaz. Takrat je tekla beseda o čemažu, čmeriki, laškem kačniku, šmarnici in še kateri rastlini.
Meni se je zdelo nemogoče, da bi te rastline zamešali med sabo. In, hm, ja, ko sem si jih dobro ogledala, nekako z očmi nepoznavalca, sem spremenila mnenje. Nepoznavalci jih lahko zamenjajo, sploh, če so na istem rastišču.
Tako da, nekako takole: zdaj kislica hitro raste, šopki pecljatih listov izstopajo iz okolice, rahlo so kiselkasti.
Bo treba enkrat na teren skupaj, pa ti pokažem. Tako bi bilo še najlažje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 31 Mar 2018 09:02 Naslov sporočila: |
|
|
Glede zamenjave nisem merodajen, saj rastline opazujem z vesemi čutili in nisem primerljiv z nekom, ki se osredotoča na vizualen aspekt zaznavanja okolice - rastlin. O tem bo več povedal nekdo, ki je "dober" preko oči.
Opozoril bi morda le na dejstvo, da vsebuje precej oksalne kisline in ta je lahko v nekaterih primerih tudi destruktivna za organizem. Tu je mišljeno predvsem pri stanjih težav s prebavili in nasploh presnovnimi motnjami, verjetno pa presežek o.k. ni koristen tudi za kosti,morda tudi zobe, ... ne vem.
Jaz je ne uporabljam, ker mi kislo nasplošno ne prija, nekaterim pa. Vseeno pa nebi z njo pretiraval. (verjetno je za pretiravanje mišljeno v stilu vsakodnevne kisličine solate in ne nekaj listkov skupaj z ostalim zelenjem)
Moje mnenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 31 Mar 2018 09:23 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, kislica in špinača sta si sorodni in največ oksalne kisline je v pecljih, teh se lahko izognemo. Vsekakor pa je juglansovo opozorilo na mestu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kate
Pridružen/-a: 04.05. 2014, 11:19 Prispevkov: 986 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 31 Mar 2018 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
Ooo, hvala. Sama menim, da imam kar dobro oko (vedno mi vsi povedo, da opazim vse detajle - pa naj bo to dobro ali slabo). Samo izkušenj nimam. Sem mestna srajca, ki ni imela priložnosti, da bi s kakšnim sorodnikom nabirala divjerastoče rastline in se tako naučila. Vendar jih kar prepoznavam (samo nisem prepričana vase, ker nimam od kje biti). Zato sem bila vesela, ko se je pojavila (in zamrla) forumska pobuda, da skupaj naredimo kak poučen izlet. Ampak, bom počasi prišla do znanja.
Tudi meni ni jasno, kako ljudje lahko zamenjajo čemaž za šmarnico, ampak očitno se lahko zgodi.
Na spletu sem našla recept za moldavski kruh/ pogačo, polnjen z navadno kislico, Allium fistulosum in kopercom. Pa sem se spomnila, da stalno videvam tole navadno kislico na travniku (in v vrtu, kjer mi gre na živce) in, da bi jo uporabila (namesto, da se jezim). Morda tudi kot dodatek vodi (voda z okusom, kot npr. melisa, bazilika, meta ipd.).
Hvala za opozorilo glede o. kisline - sem tudi sama pomislila na to. Vem za njeno prisotnost v rabarbari (mljask!), ne pa tudi špinači. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 31 Mar 2018 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
kate, lahko ti kislica neha iti na živce tudi zato, ker je njena korenina pomembna sestavina pomembnega čaja. Išči: essiac tea. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 31 Mar 2018 14:01 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav
Figula, če slučajno utegneš, napiši kaj o tem čaju.
Hvala
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 31 Mar 2018 18:35 Naslov sporočila: |
|
|
Še enkrat pozdrav
Figula, sem o tem čaju prebrala kar nekaj strani. Zelo interesantno. Si ti ta čaj kaj uporabljala? Si ga morda celo sama sestavila?
Ker me že mesec in pol muči nevzdržen kašelj in me pošteno bolijo rebra...
( morda "mišice" na njih, rentgen ni pokazal nič posebnega.... zdravnica pa me samo naroča na kontrolo)
pač razmišljam, kaj še lahko naredim...
Lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 31 Mar 2018 19:48 Naslov sporočila: |
|
|
Mil, nisem uporabljala. Pred precej časa sem imela idejo pridobit sestavine, pa so jo povozili drugi pripravki.
Meni za dražeč kašelj najbolj pomaga namočena korenina sleza. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Pohorc
Pridružen/-a: 05.06. 2014, 09:24 Prispevkov: 19 Kraj: Hočko Pohorje
|
Objavljeno: 30 Apr 2018 09:36 Naslov sporočila: |
|
|
Čaj za izkašljevanje
Eno do dve čajni žlički posušene zeli bršljanaste grenkuljice prelijemo s ¼ l vrele vode, po 5 minutah čaj odcedimo. Po potrebi spijemo po eno skodelico na dan. Pijemo ga zjutraj in zvečer.
Slezove korenine in kašelj
Priprava:
1 čajno žličko slezovih korenin namočimo v skodelici mlačne vode od 8 do 12 ur. Precedimo, segrejemo na sobno temperaturo, dodamo 3 čajne žličke hojinega medu. Čaja spijemo vsaj 5 skodelic na dan.
Sok za izkašljevanje
črna redkev in med.
Črno redkev prerežemo na pol, izdolbemo malo sredice, dodamo 3 jedilne žlice akacijenega medu in pustimo stati 24 ur.
Po žlička uživamo dobljen sirup. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo36
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 20:07 Prispevkov: 1244 Kraj: Blizu Vrhnike 290m nm
|
Objavljeno: 30 Apr 2018 13:55 Naslov sporočila: Kislica |
|
|
Kot otrok sem pojedel veliko kislice, vendar nikoli stebel. Vem, da smo komaj čakali, da zraste! Nikoli nismo imeli težav. _________________ Narava vse povrne! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 30 Apr 2018 18:49 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav, dragi prijatelji,
kako sem vesela, ker mi dajete tako polno krasnih nasvetov. Slezove korenine nimam ( še), sem pa poparila liste in cvetove...sprememb na bolje še ni...
To, za grenkulico, je pa zame novica....kot da bi vedela, se je izredno razrasla po vrtu....očitno mi hoče pomagat...
Še enkrat hvala, bom še to uporabila.
lepo bodimo, Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 01 Maj 2018 08:17 Naslov sporočila: |
|
|
Kot otroci se tudi jaz spomnim, da smo grizljali kislico, tudi stebla. Seveda pa te kislice nismo pomlatili za kompleten obrok, le toliko, da smo se na pot domov iz šole odžejali. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|