|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 12:19 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel je napisal/a: | Muha, kako je bilo s trajnostjo tega miksanega pripravka? |
Jaz jih nisem zmiksala, ampak samo na drobno zrezala. Obdržali so se odlično, vendar so nekako oleseneli in se celo v golažu niso zmehčali. Posledično so se čutili trdi koščki.
Naslednjič jih bom obvezno sesekljala z multipraktikom in seveda pobirala čimbolj mlade. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 14:58 Naslov sporočila: |
|
|
"Jaz jih nisem zmiksala, ampak samo na drobno zrezala. Obdržali so se odlično" - približno koliko časa?
Če se prav spomnim, mehkobo pskov lahko stestiraš enako kot šparglje - z upogibanjem res sveže pobranih in, če poči, potem tisti del ni olesenel. Med pobiranjem sem opazil, da so lahko precej različne trdote in je potrebno zadeti pravi čas pobiranja. To, da so v olju kasneje oleseneli, me čudi. Je pa verjetno možno, če se razvojni proces ni prekinil. Metuljc, teorija ? ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih bom letos nabirala, ko bodo veliki nekaj centimetrov in dosti prej preden se bodo začeli zavijati. Tako bodo še posebno slastni. Ja, pa probala bom nabirat na dan za cvet ali plod, ker imajo takrat v sebi rastline najmanj vode in se zato shranki bolje držijo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 16:15 Naslov sporočila: |
|
|
Pojma nimam, Bicikel. Skratka, pobrati dovolj mlade, pa tako, kot predlagaš, da se lepo zlomijo in - čimprej v predelavo, če jih pustimo nabrane, tudi počasi "lesenijo". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 28 Mar 2017 17:15 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel je napisal/a: | "Jaz jih nisem zmiksala, ampak samo na drobno zrezala. Obdržali so se odlično" - približno koliko časa?
|
Imela sem jih v hladilniku, odprte tam nekje do konca februarja. Mislim, da so bili malce trdi že ob rezanju, da pa so v olju še nekoliko "dozoreli" . Ali pa v začetku zaradi silnega navdušenja nad njimi trdote nisem niti zaznala. So pa od pobiranja do sekljanja gotovo čakali kak dan preveč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Jun 2017 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ste ali niste v akciji?
Kaj pa pesto iz pskov z bučnim oljem? ne more biti slabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jun 2017 15:44 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni se akcija približuje koncu. Ravno danes bo zadnja večja količina končala kot pesto - z oljčnim oljem. Posamezni pozabljeni popki pa bodo še nekaj dni služili za sprotno rabo.
Ponovno se ni izteklo, kot sem napovedala. Ta zadnji pobrani so že kar konkretno veliki. Po sem jih rezala, sem tako odrezala samo zakrivljeni del. Spodnji del, ki je bil že zravnan (po preteklih izkušnjah precej trd) pa sem pustila na rastlini. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Jun 2017 15:58 Naslov sporočila: |
|
|
Moji pski so že vsi sesekljani v namazu z oljčnim oljem. Brez soli. kako paše namaz za zajtrk. Kot podlaga na kruhu na tanko namazano maslo, margarina, skuta ali kisla smetana. Čez pa žlička ali dve sesekljanih pskov . Tudi v sendvičih bi ne bilo slabo. . Zapakirane v male steklene kozarčke hranim do odprtja v hladni in temi kleti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 19 Jun 2017 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
Pske od Brbr sem obrisala,ker so se v vrečki v hladilniku orosili, zmiksala, naložila v kozarčke, prelila z oljem in zaprla. Na sobni temperaturi, ki je trenutno precej visoka, so začeli nekako fermentirati. V enem kozarčku se je masa tako dvignila, da je pogledala ven iz olja in začela plesneti, najprej belo, nato zeleno, in sem ga morala zavreči. V ostalih kozarčkih sem jih ponovno potlačila, da so izhajali mehurčki, zaprla in postavila v hladilnik.
Če se ne motim, Brbr, si svetovala, da morajo biti absolutno suhi. Moji so bili tako sočni, da so pri prerezu rosili, pri kakšnem kar močno. Po moje je to vzrok slabe obstojnosti. Bi lahko bilo še kaj drugega?
P.S. En kozarček, še čisto sveže pripravljen, je "svečano otvoril" prvi zet in kar ni mogel prehvaliti . _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Jun 2017 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, vzrok fermentacije je v tem, da nisi dodala niti soli niti olja, s tem je ostalo zadosti kisika, da so na plan stopile bakterije in se živahno razmnoževale. Vode je zanje seveda v sočnih stebelcih zadosti, ne glede na to, da si jih obrisala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Jun 2017 21:27 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih miksam s kar dosti olja. Za 3/4 kg pskov sem porabila pol litra olja, da je namaz dovolj mazav in da upam, da se ne bo pokvaril. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 19 Jun 2017 23:37 Naslov sporočila: |
|
|
jaz pske narežem na izredno majhne koščke, jih dam v kozarček, zaprem ter v hladilnik. uporabljam jih sproti, še bolj sesekljane v namazih, solatah ali te koščke v ostalo hrano pri kuhi namesto česna. nič ne spravljam za kasneje v olje, saj je za to česen. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 15 Jun 2018 16:05 Naslov sporočila: |
|
|
Že kaj delate namaz iz pskov? Moji so obrani in predelani. In pohvaljeni s strani tistih, ki so jih imeli priliko pokusiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 15 Jun 2018 16:35 Naslov sporočila: |
|
|
Mojih je le za sproti, za shranke jih ne bo.
Se je pa ena od prejemnic lanskega namaza spomnila, kako dober je bil. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 15 Jun 2018 16:36 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, si jih pripravila, kot je opisano zgoraj? Na, saj mojih ducat in kaj bom brez težav zmogla v kaki frtalji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 Naslednja
|
Stran 3 od 7 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|