Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Kakijev kis
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2018 23:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... kako ga pa trošita, če že omenjaš, da ga? Ker razen v solati, pa še tisto ne preveč nimam idej kje in kako. Menda ne čistiš ali kaj podobnega s kakijevim kisom. ("Jaaa, to je pa rabarbarin kis, ki krasno odstrani kamen iz kopalničnih ploščic" .... recimo, ali pa "kakijev je super za fuge pucat" Laughing Laughing Laughing )

No, sprašujem resno. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2018 23:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za solate raznorazne takole 2x dnevno, mrožek ga vmes kar malo "nagne", pa zjutraj paše takole razredčen v kozarcu vode, mrožek z njim "zabeli" zelenjavne juhe .... ma nimam pojma kam gre .... enostavno kar izginja Shocked

(čistim s kupljenim kisom, tistim, ki je verjetno narejen iz nafte .... )
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 05 Jul 2018 23:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

he he, iz nafte. Zmagovalna.
A ni delan z neko destilacijo lesa ali nekaj takšnega?

Drugače pa hvala, verjamem da izginja.
Ko bom velik bom imel hišo s kletjo in notri kakšen lesen sodček s staranim kisom.
Boh ve kakšen bi bil iz jakona ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2018 06:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans, ne hecam se .... kolega gartlčan je naredil expertizo o kisu in pravi, da ga je veliko narejenega (po ne vem kakšnem postopku) iz nafte.
Cenejši in hitrejši postopek od tradicionalnega postopka fermentacije in staranja.

Laughing jakon ? topinambur ? pastinak ? pesa ? jicama ? kitajska artičoka ? oca ? kurkuma ? ingver ? sladki krompir ? repinec ? skiret ? tiger nut ? suhe kumare ? Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2018 19:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro da si me spomnila Smile Je kislo, vendar bi bilo lahko malce bolj za moj okus. Klobuka še vedno ni, se pa nekaj "dogaja" na površini, opažam pa tudi da kar izhlapeva na sobni temperaturi.

Če ga sedaj prelijem v neko zaprto posodo in gor dam vrelno veho, bo ok?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2018 20:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sigurno bo OK, kar pogumno Smile
Med procesom si precej razredčil, mogoče zato počasneje kisa in ni klobuka ... ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Yu-Ra



Pridružen/-a: 23.02. 2018, 17:41
Prispevkov: 3
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2018 17:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

figula je napisal/a:
juglans, ne hecam se .... kolega gartlčan je naredil expertizo o kisu in pravi, da ga je veliko narejenega (po ne vem kakšnem postopku) iz nafte.
Cenejši in hitrejši postopek od tradicionalnega postopka fermentacije in staranja.

Dvomim, da gre za nafto. Vsekakor pa gre za ogljikove hidrate, ki se lahko pretvorijo v enostavne sladkorje. Sladkorji se pretvorijo v alkohole, ti pa v kisline. Če se reakcija ne ustavi, sledi pretvorba v estre.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2018 18:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ocetna kislina nastaja tudi ob suhi destilaciji premoga, to je bil pomemben vir za alkoholni kis. No, ne vem, morda je še vedno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Yu-Ra



Pridružen/-a: 23.02. 2018, 17:41
Prispevkov: 3
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Jul 2018 18:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Industrijska proizvodnja kisa ponavadi poteka z uporabo celuloze in škroba, ki ga je mogoče predelati v sladkorje. Kotli v manj kot enem dnevu sproducirajo kis. Takšen kis je smiseln za industrijsko uporabo v živilsko-predelovalni industriji.

Normalni industrijski vinski in sadni kisi se delajo drugače. Vstopna surovina je naravna, problem je hitrost postopka in zviševanje temperature med reakcijo. Poceni kisi zato nimajo prav veliko okusa in vonja.

Za boljše industrijske kise se uporablja metoda hladne fermentacije, kjer temperatura v reaktorjih ne sme preseči 25 stopinj. Na ta način kis zadrži okus in vonj. Takšen postopek traja od enega do treh dni.

Klasična metoda aka "Orleans" je dolgotrajna. Kis je ustvarjen v obdobju od parih mesecev do leta, odvisno od temperature.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.