|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 16 Jul 2018 10:17 Naslov sporočila: Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave |
|
|
Ob iskanju informacij o fermentiranju različne zelenjave sem tu in tam na Gartlcu našla kakšen stavek o tem. Figula mi je predlagala, da začnem novo temo - voila!
Za fermentirano zelenjavo me je navdušila ena restavracija, kjer jo servirajo dnevno, nekakšna slovenska verzija kimčija - več kot odlično!
Še največ izkušenj ima očitno Juglans (http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about1903-0-asc-15.html), zgleda, da se s tem ukvarja tudi Aye-Aye (http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about4229.html).
Super bi bilo, če bi tudi drugi delili svoje izkušnje .
Moj prvi poizkus (poleg zelja v kozarcih, ki ga pripravljam že dve sezoni) je tole, kako bo ratalo in kako dolgo bo zdržalo, pa še ne vem .
_________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Jul 2018 11:42 Naslov sporočila: |
|
|
Bravo, copatka, odlično izgleda!
Je tole lakto fermentacija, ko imaš zaprto s pokrovčki?
Pisano, njami, dobra papica za mikrobioto. Hecno je tole s fermenirano hrano - tudi če ti gre najprej steška po goltancu (primer moj mrožek) postane sčasoma dnevna doza vsaj nekaj viličk želja in potreba. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 16 Jul 2018 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
Figula, ja, je lakto fermentacija, čeprav so pokrovčki trenutno gor samo provizorično. Zdaj so se mehurčki v glavnem nehali in jih bom privila do konca. Tako ponavadi naredim s kislim zeljem in se mi kar obnese.
V bistvu pa ne vem, kdaj tole do konca fermentira. Za zelje pravijo, da po treh tednih. En kozarec bom odnesla v klet in ga pustila pri miru, enega bom pa najbrž imela v hladilniku in sproti malo poizkušala . Predvsem upam, da se kaj ne pokvari ...
Če bo s tema kozarcema vse v redu, bom z veseljem eksperimentirala tudi v bodoče.
Kaj in kako pa ti fermentiraš? _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Jul 2018 21:11 Naslov sporočila: |
|
|
V OK berem, da je pri založbi PIPIN pravkar izšla knjiga Fermentirajmo!. In v reviji, ki je priloga NeDelu sta 2 članka na temo fermentiranja. Priporočam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Jul 2018 23:31 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, fermentacija v bistvu nima roka trajanja - kar poglej japonski miso. Lahko šteje več let. Starejši kot je, boljši je . Samo pomisli koliko rodov bakterij vsebuje
Okušanje bo kar zaleglo. Ko se ti bo zdelo dobro, lahko začneš jest. Če boš imela več kozarcev, te bodo zlahka počakali v hladilniku. Vseeno jih "imej na očeh", da bodo lepo počasi naprej fermentirali.
V bistvu delam kot ti. Samo da je pri meni "divja" fermentacija = kozarec pokrit s krpico. Dostikrat malo nosim kozarce naokoli, da nalovim različne mikroorganizme.
Isto skušam napolniti kozarce z različnimi sestavinami, predvsem gomolji in korenovkami. Da lahko hranim različne bakterije. Dodatki so tudi različni: od posušenih rezin pomaranč, limon, potem ingver, kurkuma, brinove jagode, poper, koriander semena .....
In ja, tudi pokvarilo se mi je že. Ne gre drugače.
Sem pa že nekajkrat z ingverjevo kulturo fermentirala čaj, da je nastala soda. Zelo dobro. Malo ublaži tudi najbolj grenka zelišča in zdravilne rastline kot je na primer deljenolistna srčnica. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 17 Jul 2018 00:04 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Metuljc, sem jo takoj rezervirala v knjižnici.
Marička, Figula, ti si pa že prava profesionalka! Jaz sem še totalni neznalček . Ampak me za zelenjavo res zanima, ker mi vsako jesen zmanjka prostora v zmrzovalni skrinji. Mogoče te bom še kdaj vprašala za kakšen nasvet - saj lahko, a ne?
Ravnokar sem šla prvič probat svoje čudo, ki je zdaj staro ene tri ali štiri dni - prav super je! Ni pa še skoraj nič kislo, verjetno s časom postane bolj? _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dobra misel
Pridružen/-a: 27.04. 2017, 00:14 Prispevkov: 143 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Jul 2018 00:33 Naslov sporočila: |
|
|
Figula, Copatka, prosim za nasvet, kako naj se tega loti začetnik.
Hvala in naj dobro fermentira. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 17 Jul 2018 07:53 Naslov sporočila: |
|
|
Nekajkrat sem na obisku pri naši pokojni članici Sanjarki Ani zobala fermentirane koščke različne zelenjave - nekaj hrustljavega in rahlo kislega. Poglej še po njenih zapisih, kaj je pisala o tem. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 17 Jul 2018 09:02 Naslov sporočila: |
|
|
jebela, sedajle sem dokončala moj expoze z natančnimi navodili in hočem poslat - me vrže ven iz prijave in moj spisek izgine jao, jao |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 17 Jul 2018 09:09 Naslov sporočila: |
|
|
Mene je že naučilo, da vse, kar je več od par stavkov, napišem v Word in potem skopiram semle. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dobra misel
Pridružen/-a: 27.04. 2017, 00:14 Prispevkov: 143 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Jul 2018 14:09 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za trud, bom prečitala, potem se pa lotim... Tudi jaz sem želela rezervirati knjigo Fermentirajmo, pa je v Knjižnici Šiška še v pripravi. Bo pa kakšna druga, sicer pa internet...
Naredite si lep dan. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 17 Jul 2018 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
Dobra misel, ne obupat, saj se popoldne/zvečer še enkrat spravim spisat navodila |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dobra misel
Pridružen/-a: 27.04. 2017, 00:14 Prispevkov: 143 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 17 Jul 2018 16:35 Naslov sporočila: |
|
|
Figula, nikakor ne bom obupala, zdaj me je šele zagrabilo . Imam precej linkov za začetek, potem pa probe in "na napakah se učimo" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 1 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|