|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 02 Avg 2018 22:48 Naslov sporočila: Vliti ajdov kruh brez glutena |
|
|
Zadnje čase si pečem kruh iz ajdove moke. Recept je s Kulinarika.net, seveda malo prilagojen po moje.
Zelo me je presenetilo, da tu se pa ajdova moka nič ne prelije s kropom, kar so me učili in sem delala vse svoje gospodinjsko življenje. In to, da ni čisto nič pšenične moke, pa vseeno zelo lepo vzhaja. Pa še, da je testo gosto tekoče, kruh pa rahel in nič pocast.
Ker je danes pač poletno vroče, mi je testo vzhajalo hitreje, kot sem pričakovala in sem se bala, da mi bo šlo čez.
No, ni šlo
Kruh se zdaj hladi zavit v kuhinjsko krpo in še dodatno pokrit. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Avg 2018 09:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, Lpmami, a recepta nam pa ne boš zaupala? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 03 Avg 2018 14:05 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, seveda .. a sem mislila, da je dovolj, če navedem, da izhaja s Kulinarike.
Tam piše takole:
Vliti ajdov kruh
SESTAVINE
500 g ajdove moke
1 vrečka suhega kvasa
3/4 čajne žličke soli
350-450 ml mlačne vode
1 jedilna žlica kisa
2 jedilni žlici olja
2 jajci
200-300 g prepraženih, nasekljanih orehov
POSTOPEK
Iz navedenih sestavin zmešamo gosto tekoče testo, ki ga vlijemo v pomaščen pekač dimenzije ca. 20 x 10 cm. Po površini testo pomokamo, pokrijemo s plastično vrečko in vzhajamo na ca. dvojni volumen.
Postavimo v predogreto pečico in pečemo brez ventilacije pri 220 st. 30 minut.
Moje modifikacije:
- ne dam orehov, ampak sončnična semena, nič pražena
- ne potresemz moko in ne pokrijem s plastično vrečko pri vzhajanju
- če nimam jajc, dam dve žlici indijskega trpotca
- vlijem v pekač, nekaj večji od navedenega in je kruh primerno nižji, kar mi ustreza
Tako pripravljen kruh je primeren ne samo za "brezglutence", ampak tudi za vegane. Pa za ljubitelje ajde in za ljubitelje preskušanja novih receptov
_________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Avg 2018 17:05 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala ta trud. Ga bom enkrat probala. Količine bom ustrezno zmanjšala, ker je pol kile za našo porabo preveč. A je prav, da je toliko orehov - polovica moke ? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Avg 2018 17:13 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, tako ali tako so opcijski, je pa to v originalnem receptu, katerega avtorica je marta: Tukaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 03 Avg 2018 20:25 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz dam ene tri pesti sončničnih semen. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|