|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jun 2018 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
Uff, hvala za te informacije! _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 28 Jun 2018 23:38 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Hja, strokovne utemeljitve nimam, po lastni kmečki pameti si pa takole predstavljam:
- doma pripravljen posip ima drobnoživke iz okolja, nesortirane, take, ki uspešno predelujejo odpadni material v naravi okoli nas.
- kupljen je pa narejen iz izbranih drobnoživk, namenjenih tudi za predelavo kuhinjskih odpadkov v stanju brez zraka (oziroma minimalno zraka, saj čisto ga tudi v organku ne moremo iztisniti).
...
|
E, to (odebeljeno). Ne morete si misliti, koliko mi pomenijo ti odzivi izkušenejših "vrtičkarjev" (pa če je kdo mogoče konkreten vrtnar, naj mi ne zameri izraza pod narekovaji).
V navezavi z odebeljenim tiskom v citatu opažam, da je očitno vse res
Namreč, tiste bele koprene na ferm. tekočini je vse manj oziroma je že skoraj popolnoma izginila (le še kaka pikica je kje), kar najbrž pomeni, da so se moje drobnoživke "navadile" na kanto in vejo, kako je treba predelati ostanke, da bom zaadovoljen, . Vse zaenkrat izgleda normalno - vonj, ko odprem kanto, je ok, vonj ferm. tekočine je ok, ni da ni _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Jul 2018 19:17 Naslov sporočila: |
|
|
Še ena zmaga "domačih". Namreč, danes sem odprl prvo zorjeno bokaši kanto na domač način (Skazina kanta sicer, ampak v celoti uporaba domačega posipa). Ugotovitve? Po odprtju previdno "nosljanje" za ta pravim vonjem (=kiselkast). Bil vesel kot petleten otrok, ko dobi novo igračo v roke (jaz pa "zdravo" bokaši kanto). Je prec romala na domač kompostnik
Naslednja logična poteza je raziskava glede količine vsakodnevno dodanega domačega posipa. Za prvo kanto namreč nisem nič šparal in sem dodajal eno celo merico posipa na dan. Uradna navodila za uraden posip pravijo, da se dodaja 20 ml dnevo (tista merica ima cca 50 ml). Bom testiral in poročal; pa najbrž se letos lotim še ene serije izdelave domačega posipa, da bo za zihr, da bom imel zalogo do naslednje pomladi.
Sicer pa glede vpliva bokaši kompostiranja in MO na moj kompostnik: opažam, da vse skupaj deluje "strašno" - ljudje, mikroorganizmi so požrešni! PO-ŽREŠ-NI!!! Kup se je od prejšnjega dodajanja bokaši vsebine znižal za vsaj 30 cm! Tole je res čist divje! Upam na bombastično poročanje glede komposta v jesenskem terminu _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 21 Jul 2018 19:39 Naslov sporočila: |
|
|
bravo!! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 21 Jul 2018 20:19 Naslov sporočila: |
|
|
Žlehtnoba, a ni super tale domači bokaši posip! Jaz se takole po otroško veselim, ko iz odpadkov v kuhinji in od mojega barvanja z rastlinami na balkonu v hoboku, kjer vse to zmešam z vrtno zemljo, dobim krasen, sipek, lepo dišeč kompost. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Jul 2018 03:22 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami, jaz sem totalno navdušen nad temi rezultati
Glede sipkosti bom pa lažje poročal jeseni, ko bom prvič razgrebel kompost kot plod tega domačega bokaširanja (lansko jesen je bilo to še stvar XY kompostiranja brez pomoči domačih MO).
Menim, da bi v tem momentu tudi zuf trkal s kozarcem _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Avg 2018 07:48 Naslov sporočila: |
|
|
Nekje v kotu imam "v paci" nov hobok, katerega vsebina naj bi bila zrela čez dva tedna. Tako bom preskrbljen čez zimo. Sprva sem namreč kar bogato posipaval po organkotu in posledično se je zaloga posipa iz prve serije občutno zmanjšala. Sedaj eksperimentiram glede količine, ki še zadostuje, da ne grejo odpadki v maloro. Trenutno sem na slabi polovici merice (~50ml), kar je še vedno več kot dvakratna priporočena količina uradnega posipa. Takole na oko bi rekel, da s polovico merice ravno dobro ošinem celotno površino organko kante (tu moram poudariti, da je moj domač posip bolj grobe granulacije od uradnega, posledično ga tudi porabim več, da vsaj približno pokrijem celoto).
Žlehtnoba je napisal/a: |
...da se dodaja 20 ml dnevo (tista merica ima cca 50 ml).
...
|
Sem bil preskromen - merica ima celih 100ml, tako da imate predstavo, kako razsipen sem bil _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Sep 2018 07:45 Naslov sporočila: |
|
|
Danes pred šihtom sem dal na plano še drugi lot posipa. Rezultat podoben kot prvič (glej sliko na prejšnji strani); vonj prijetno kiselkast, razlika je bila le v številu belih gobic (tokrat več). Predvidevam, da zaradi tega, ker je bila tudi masa morda za kanec bolj vlažna kot prvič (ni pa teklo od nje). Tako sem z varjenjem mase za posip - mislim da - dober do naslednjega leta _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Sep 2018 10:59 Naslov sporočila: |
|
|
Vaja dela mojstra. No ja, ena malenkostna optimizacija v primerjavi s prejšnjim posipom: po prvem dnevu sem si vzel čas in pobral posip z rokavicami ter ga res dobro zdrobil med prsti. Tako sem se znebil grudic in sedaj je res nastal tak prah kot pri "komerc" varianti (s tem, da tista je vseeno rahlo vlažna). _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 09 Sep 2018 11:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem posip še kupovala, je vlažnost zelo variirala. Sama ga dodobra osušim. Tudi grudice zmanem, da je čim bolj sipek. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Žlehtnoba
Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22 Prispevkov: 866 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Apr 2019 10:18 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim - pa naj me kdo popravi, če se motim - da bo naslednjo soboto prvo "okno" za izdelavo posipa (polna luna v petek, cvet pa v soboto). Gremo "kuhat" _________________ go with your instinct to live as you want |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 19 Apr 2019 07:22 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa suh bokashi v primerjavi z vlažnim? Res drži, da bi naj bil vlažen bolj učinkovit? Kako so mikroorganizmi zadovoljni v posipu, kjer ni vlage? Ali samo "spijo" in čakaj na vlago? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 19 Apr 2019 07:55 Naslov sporočila: |
|
|
Fedex je napisal/a: | Kaj pa suh bokashi v primerjavi z vlažnim? Res drži, da bi naj bil vlažen bolj učinkovit? Kako so mikroorganizmi zadovoljni v posipu, kjer ni vlage? Ali samo "spijo" in čakaj na vlago? |
Ja, seveda "spijo", so v anabiozi. Ko jih navlažijo, pa hitro oživijo in postanejo aktivni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Apr 2019 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
Fedex: iz praktičnih izkušenj lahko potrdim, da ima metuljc prav. Vse tisto, kar ne mislim porabiti v dobrem mesecu po odprtju posode, za vsak slučaj posušim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Fedex
Pridružen/-a: 19.03. 2015, 14:37 Prispevkov: 52
|
Objavljeno: 19 Apr 2019 11:29 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Fedex: iz praktičnih izkušenj lahko potrdim, da ima metuljc prav. Vse tisto, kar ne mislim porabiti v dobrem mesecu po odprtju posode, za vsak slučaj posušim. |
Hvala, me veseli, daje tako, saj sam delam s suhim in mislim, da lepo deluje. Sprašujem zato, ker se je nekdo pohvalil, da dela samo z mokrim, češ da je suša smrt za mikroorganizme. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15 Naslednja
|
Stran 13 od 15 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|