|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Sep 2018 18:04 Naslov sporočila: |
|
|
Veslam po spletu in ne najdem temperature sušenja gob. V el. sušilcu. Prav hecno, "puno se priča" na WWW-ju o sušenju gob, tega podatka pa ne najdem ..... .
Je bilo tule že kaj rečeno? _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 13 Sep 2018 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
V enem od navodil proizvajalca navajajo 50 °C, v drugem pa od 50 - 63 °C splošno za zelenjavo, kamor štejejo tudi gobe. Tam nekje torej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 13 Sep 2018 18:22 Naslov sporočila: |
|
|
Bi se strinjala, pri tej temperaturi še ne pride do bistvenih sprememb v beljakovinah, voda pa izpareva. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Sep 2018 19:04 Naslov sporočila: |
|
|
Nekje sem zasledil, da ne več kot 60 °C, nekje so modrovali, da naj bo nizka kot za zelišča. Dal sem na 50 °C, nato sem znižal na 40 °C. Grem dat nazaj na 50 °C .
Danes sem na enem relativno malem gobarskem terenu na dolenjskem za dva dni kiksnil najmanj dve gajbi jurčkov . Skoraj vsi so bili črvivi od glave do pet .
Dovoljena količina pa je tudi šla večina na sušenje .... _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 13 Sep 2018 19:45 Naslov sporočila: |
|
|
Saj se lahko vključim v temo o gobarjenju, čeprav gob ne nabiram? Jih pa zato sinova tašča (bravo, taščice!) in mi je danes prinesla s Pokljuke lepe gobane. Prva porcija na krožniku je bila slastna, jutri bodo šli pa še na sušenje. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Danilo
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37 Prispevkov: 746 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 13 Sep 2018 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
Dokler vreme omogoča, jih sušim zunaj zaščiteno pred direktnim soncem na pladnjih iz fine tkanine, s katero so tudi zaščitene pred mrčesom. Zvečer prestavim noter in po kakih treh dneh je suho. Kadar (največkrat) pa sušim v sušilniku na 50 kake 4 ure, za mletje v prah pa še malo dalj. Splača se biti pozoren, da režeš na tanko in enkrat dvakrat obrneš. Sušene gobe vsako leto preverjeno precej bolje ohranijo aromo od zamrznjenih.
Lep pozdrav
Danilo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 13 Sep 2018 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
V bistvu je gobe bolje sušit na soncu, ker se v njih "naredi" vitamin D2, ki ga mi pretvorimo v D3 (povedano preprosto po domače).
Za zimsko pomanjkanje D-ja je fino imet "zalogo" v suhih gobah |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Sep 2018 00:06 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas jih sušimo na soncu. Ampak da skratim, napovedano je slabo vreme, jurčki pa "naliti ko gobe" ..... _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 14 Sep 2018 08:33 Naslov sporočila: |
|
|
mravlja je napisal/a: | ... Je to kraljevi goban? |
Rad bi še enkrat vprašal - kakšne vrste goba je to?
Lahko bi bil kraljevi goban, pa se mi zdi premalo "rdečkast", lahko pa da je jamičasti goban ( http://www.gobe.si/forum/index.php?topic=828.255 ) - tega do teh dni še nisem srečal. Lahko je tudi kaj tretjega...
Peče ne - meni se zdi užitna goba. Šefica pred nadaljno "obdelavo" zahteva mojo pisno izjavo, ( ), tako da je usoda tele gobice še negotova.
Vnaprej hvala za odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 14 Sep 2018 14:09 Naslov sporočila: |
|
|
mravlja je napisal/a: |
Rad bi še enkrat vprašal - kakšne vrste goba je to?
|
Črvive! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Sep 2018 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
Preveč si ga "obtesal" za pravilen odgovor . Jaz sem ga morda kdaj kje videl, hudo znan mi ni. Tudi moja zelo debela knjiga o gobah ga nima, ali pa je v drobnem tisku. Google pokaže večinoma slike gob z rdečim, ali roza klobukom, isto z rdečimi čevlji .... _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 14 Sep 2018 14:42 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Črvive! |
Hja, pa še petek je !
mfranc je napisal/a: | Preveč si ga "obtesal" za pravilen odgovor .... |
Prejšnjo stran je še cel - a če ga v knjigi ni, ga ni, vseeno hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
platar
Pridružen/-a: 16.01. 2017, 12:18 Prispevkov: 151 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 14 Sep 2018 19:34 Naslov sporočila: |
|
|
Meni izgleda na prerezani sliki kot pomladanski goban, ki jih je letos ogromno, so zrasli še vsi lanski izgleda, na prvi sliki pa niti ne. Goban je pa sigurno tudi črviv je primerno
Mogoče bi rastišče izdalo kaj več...
Pravijo da je gobova juha najboljša iz več vrst od teh na sliki bi uporabil le tri ta rdeči mi ne delujejo ravno užitni-rdečerumeni goban ali vražji noben ne slovi kot delikatesa
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 14 Sep 2018 20:44 Naslov sporočila: |
|
|
Krasna fotografija, platar !
Ampak na njej zagotovo ni vražjih gobanov. Tile z rdečimi beti so po mojem mnenju žametasti gobani, pogojno užitni. Menda celo okusni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 14 Sep 2018 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
Je pa trenutna rast gobanov res neverjetna. Danes po službi, okoli 16h, sem šel en krog po bližnji hosti.
Lahko bi zlahka nabral polno košaro ali dve. Ampak potem imam samo delo ...
Pobral sem le kakšnih 10 manjših, lepih primerkov. Zanimivo, da v mojem koncu trenutno rastejo pretežno poletni gobani.
No, pa nekaj tudi drugih, tistih barvno bolj bogatih, ki jih večinoma ne pobiramo, sem ugledal.
Zanimivo, golobic skoraj nisem videl. Pa sirovk in cigančkov tudi ne. Vsaj tukaj ne.
Turkov/dedov na stotine, mušnice tudi veselo odganjajo, pa kakšna dežnikarica se najde ...
Skratka, kar pestro. Pa prvi kostanji so začeli dol padat. Sem nabral dva polna žepa in bom jutri spekel eno "kastrolo"!
. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Gobe Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 6 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|