|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Okt 2020 23:38 Naslov sporočila: |
|
|
"šnopc tretma"? se oproščam, če sem kaj spregledal - kaj pa je to? _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 30 Okt 2020 07:12 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Okt 2020 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
Aaaaa, a to .....
Jih grem takoj tretirat! Ampak, sem mislil da je to kak način "pretvorbe plodov v zdravilo" _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 30 Okt 2020 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz najprej zložim v plastično posodo, nakapljam ognjeno vodo okoli pecljev, zraven za ziher položim še mali pokrovček za steklenice s prej omenjeno tekočino, zaprem posodo in jo dam v vrečko ter zavežem.
Morda bi bilo res zanimivo pripraviti tudi "zdravilo" iz kakijev. Za uravnoteženje sladkobe mogoče v kombinaciji z limonami/limetami ?! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Okt 2020 15:14 Naslov sporočila: |
|
|
Torej tvoji kakiji zorijo v CnH2n+2O ali C2H5OH ali CH3OH atmosferi. Sedaj šele razumem, zakaj imajo taki kakiji božanski okus!
Ja, kakijeva "sladica ali arcnija" bi bila zanimiva! Mogoče se na spletu najde kakšen recept?
Sam sem iskal recept za kakijevo žganje, pa brez uspeha. Našel sem samo podatek da so inšpektorji na Dnevih kakija v Strunjanu uspešno zatrli prodajo kakijevega žganja ....
Ne vem zakaj jih motijo domača zeliščna zdravila ....
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 08 Nov 2020 16:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ali bi se dalo vsaj približno ugibati sorto drevesa, če povem, da je jesensko obarvano listje, ki odpada rumeno zelene barve. Se mi zdi, da ima večina prevladujoč rdeč ton, pri temu ga pa ni nič.
Drevo je starejše, deblo ima cca 20cm.
Plodovi so kar veliki, nekoliko višji z izrazito koničko na koncu in štiri, redkeje pet prekatni. Po obodu zgledajo nekako kvadratasto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 08 Nov 2020 16:59 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, v rast Baznik imajo celo serijo sort, morda bi ti znali pomagati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 08 Nov 2020 18:00 Naslov sporočila: |
|
|
Se bojim, da bo kar takle. Ni pa to isto drevo, pa tudi daleč ne tako staro. Zgolj po obliki plodov.
juglans je napisal/a: | ... aha @battagelli, potem so to tisti mali in navznoter rjavi kakci čokolatinčki. Jih je bilo nekaj v lesenih gajbicah. Res je, v glavnem imajo vsi kosti in trenutno, ko so še čvrsti kar dobri. Kako bo pa z dozorevanjem se bo šele izkazalo - potrdilo tvoje besede.
Ampak, kot sva že razpravljala, tipo bo po okusu verjetno kar pred vsemi ostalimi sortami.
Če kar tu omenim še tisto drugao stvar ...
Sem šel na ogled onega starega kakijevega drevesa.
Star naj bi bil okoli 100 let, prinešen iz Trsta, drevo zelo visoko, ozke krošnje, skratka po izgledu v stilu dreves travniškega sadovnjaka, deblo premera 30 ali več cm. Plodovi nekoliko koničasti, po obodu rebrasti - štirje prekati, lepe oranžne barve.
V primerjavi s sorto hiratana zori počasneje in v kleti zdrži nekje do februarja. Nekaj plodov zorim z jabolki, da jih poizkusim.
Slikce https://www.dropbox.com/sc/jmwoppfhwy91st1/AAC-XEoflmoKn0RvTjynK6Uda |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 08 Nov 2020 18:02 Naslov sporočila: |
|
|
... in še odgovor poznavalca.
battagelli je napisal/a: | Ja to je kaki res izpred obdobja več kot stotih let.
Ob najinem pogovoru ga nisem prepoznal,po sliki pa ga poznam.
Takega imamo v soseščini višji je od hiše,vsako leto rodi po cca 300kg NEOKUSNIH kakijev.Spomin mi seže 40 let nazaj in že takrat je bil enake višine in obsega.V prvi priliki ga poslikam.
Mogoče je neokusen zaradi preobilice plodov kateri so vsako leto obilno naloženi.Sicer zelo lep,oranžen brez črnih lis in kolobarjev a nažažost podpovprečnega okusa.
Izgleda da se je pred sto leti dobila v večini ta sorta,ali pa je toliko odporen da je preživel mrzle zime katere se vsake toliko let pojavijo in pobereji tudi oljke.[/img] |
metuljc hvala, sem že predhodno preverjal po spletu, pa nekako ne najdem takšnih oblik.
Za drugi del testa še počakam, da se zmehča. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 10 Nov 2020 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
Zadnja letošnja, na soboto pred zahvalno nedeljo...
Dozorela nista, a sem ju vseeno pobral, mogoče pa še bosta.
. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
misoo83
Pridružen/-a: 25.11. 2013, 05:34 Prispevkov: 174 Kraj: Srbija - Pancevo
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 20 Nov 2020 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej Banko je napisal/a: | Jaz najprej zložim v plastično posodo, nakapljam ognjeno vodo okoli pecljev, zraven za ziher položim še mali pokrovček za steklenice s prej omenjeno tekočino, zaprem posodo in jo dam v vrečko ter zavežem.
|
Nakapala ognjeno vodo, zložila v plastično posodico, jo tesno zaprla in po 1 tednu imam trdoužitne kakije. . AB, hvala, meni trdoužitni daleč bolj teknejo kot "marmeladni". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 20 Nov 2020 13:06 Naslov sporočila: |
|
|
Dela, a ne !!!
Jaz sem včeraj kar v eno večje nastavil novo rundo, in sicer kakije od MijeLan.
Zanimivi, taki malo manjši plodovi.
Namesto kapalke sem uporabil fino pršilko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tonček
Pridružen/-a: 08.03. 2017, 07:31 Prispevkov: 698 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 21 Nov 2020 22:52 Naslov sporočila: |
|
|
Kakije
Nazadnje urejal/a Tonček 16 Dec 2020 10:13; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 68, 69, 70 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 55, 56, 57 ... 68, 69, 70 Naslednja
|
Stran 56 od 70 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|