|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Jan 2021 09:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ajdovih žgancev z zeljem še nisem kombinirala. Nekako mi ni prišlo na misel. Dobra ideja za eno naslednjih zimskih kosil.
Tole s pomivanjem pladnja po cvrenju ocvirkov se mi je zelo dobro obneslo. Ko sem pobrala ocvirke in odlila mast, sem dala noter dobra 2 kg zelja, pokrila s ta nizkim pladnjem in eno uro pustila na 130 °C, na kolikor so se cvrli ocvirki. Pladenj je čist, zelje pa v kozarcih in bo naslednjič hitreje pripravljeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 22 Jan 2021 18:36 Naslov sporočila: |
|
|
Recept Som po madžarsko, objavljen v nadaljevanju debate, sem osamosvojila, da ga bo laže najti. Glej tule |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 22 Jan 2021 20:16 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, zgance s zeljem ali repo jemo Dolenjci, Gorenjcev v to ne morem prepricati
Zgance lahko nadomesti tudi Matevž. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 22 Jan 2021 21:53 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi na Gorenjskem se jedo žganci z zeljem, od kar pomnim - le žganci morajo biti koruzni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Jan 2021 09:42 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas so ajdovi žganci obvezni spremljevalec naše "kmečke pojedine" : kislega zelja, repe, krvavic in pečenic in matevža. Naredimo si vsakega po malo in uživamo, da je veselje. Že ob pisanju se mi sline cedijo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Jan 2021 10:48 Naslov sporočila: |
|
|
Če si premražen in se ne moreš ogreti, je ni boljše jedi kot so ajdovi žganci z ocvirki, zaliti z vrelim, domačim mlekom, takim, nehomogeniziranim.
Drugače pa, ajdovi žganci (zadnje čase jih delam po koroško, glej recept na Kulinarika.net), so se pri nas stregli z gobovo juho, tako, s korenčkom, krompirjem v kockah, jurčki, štorovkami,...kar je pač bilo gob.
Pa z "ajmohtom", običajno piščančjim, kislim zeljem ali kislo repo in krvavicami (to bo danes za kosilo).
Sem pa zadnjič naredila iz koruzne moke, po koroško, žgance. Joj, kako odlično je pa to. Tak orehast okus, res dobro, no, tudi moja je bila z ene kmetije. In kislo zelje zraven. Domače, kupim sicer glave zelja, ampak stara varaždinska sorta, male glavice, precej zelene, tudi kislo zelje je precej zeleno), kisam ga pa sama. Dodam sol, kumino, cel poper in rezine kutin. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 23 Jan 2021 11:17 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, zakaj pa kutine... ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Jan 2021 11:29 Naslov sporočila: |
|
|
Tako se dela pri nas, dodajo pač h kvaliteti in aromi. Nekaj dam na tradicijo, oni so že vedeli. Ne da se hvalim, zelje je odlično. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 23 Jan 2021 12:03 Naslov sporočila: |
|
|
U, verjamem, da je odlično. Mi je pa zanimivo, pri nas te navade še nisem zasledil - tudi kutine so tu okoli še vedno redka sadna drevesa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 24 Jan 2021 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, tudi mi smo pred leti odkrili koroški način kuhanja žgancev. Odlični so! Pri nas je mama jadove žgance rada zabelila z maslom ter potresla z mletimi orehi in sladkorjem. Zraven pa zelenjavna juha, na primer korenčkova. Se mi še zdaj cedijo sline. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 24 Jan 2021 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
Žganci so res premalo cenjeni, a pri nas doma jih imamo radi in so pogosto na mizi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 18 Feb 2021 14:43 Naslov sporočila: |
|
|
Danes bo kisla repa s krvavico, zame za jutri bom naredila joto s kislim zeljem in krompirjem, še prašič bo stopil vanjo.
Včeraj bučna juha in rižev narastek. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 25 Maj 2021 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
Prosim nasvet, kaj delam narobe. Imam muškatne buče. Ko kuham bučno juho, zmeraj na masti prepražim čebulo, dodam na kocke narezan krompir in bučo, skuham, malo majarona, lovor, sol, poper, spasiram in jemo. Iz cukin je odlična juha, iz hokaido ali muškatne pa je trpkogrenka, pa sem tudi že spekla buče v pečici, naredila pire in iz tega potem juho.
ko jo jemo (smo že zelooo dolgo nazaj) v gostilni, pa je zelo dobra juha.
Hokaido buča ni bila oprašena z nobeno drugo, tast jo je gojil na mestu nekdanjega komposta, nikjer ne gojijo buč. Moje muškatne so se lahko oplodile le z bučkami in maslenkami, ampak to so užitne buče.
kaj delam narobe?
Imam še par buč in se kar bojim skuhati juho iz nje. Komaj jo pojemo, čeprav je veliko smetane v njej. preveč zanič je. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 25 Maj 2021 14:24 Naslov sporočila: |
|
|
Živa, si mogoče preverila surove buče, so slučajno tudi te že grenke?
Meni osebno je namreč juha iz muškatne buče okusnejša kot iz hokaido. Delam podobno kot ti, na maslu prepražim čebulo, kocke buče, nato zalijem z vodo. Pokuham, posolim in dodam včasih muškatni orešček, drugič zmleta zrna koriandra. Včasih smo doma proti koncu praženja dodali še žličko sladkorja in to rahlo prepražili (karamelizirali), ampak pri muškatnih sploh ni potrebe po tem (tudi pri ostalih sortah ne, če sem iskrena). Takšna juha mi ni nikoli grenka ali trpka, muškatna je sladkasta že sama po sebi.
Delala sem tudi že tako, da sem bučo popekla v pečici, naredila pire in iz tega naredila juho. Nobene sledi o grenkobi. Žal nimam drugih idej, kaj bi lahko še povzročilo, da je juha trpkogrenka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 25 Maj 2021 19:44 Naslov sporočila: |
|
|
Bom preverila. Hvala _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|