Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 03 Jun 2022 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
Moj se pripravlja na cvetenje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Jun 2022 11:24 Naslov sporočila: |
|
|
Si ostalo že porezala?
Jaz sem letos pohitela. Vsakič, ko sem čakala, da se grm še okrepi, so ga ravno v času čakanja napadle muhe in potem skoraj ni bilo listka, ki bi bil cel neoporečno zdrav. Letos so bili še vsi brez lis. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 03 Jun 2022 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ojoj, nisem vedela, hvala, porežem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Jun 2022 16:00 Naslov sporočila: |
|
|
Aja, še to glede shranjevanja:
1. varianta - listje zvijemo trdno v cigaro, ovijemo s folijo, zamrznemo in potem po potrebi režemo stran. Meni osebno ta varianta ni bila najbolj všeč, ker so mi pri rezanju delčki leteli vsenaokoli.
2. varianta - listke tesno natlačimo v steklen kozarec in zamrznemo. Ker v njih ni tekočine, ni nevarnosti, ba bi kozarec pri zamrzovanju počil.
3. varianta - posušimo in shranimo liste
4. varianta - posušene liste takoj zmeljemo in shranimo v prahu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 03 Jun 2022 18:51 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, 4. bo moja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Jun 2022 14:27 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam 3.varianto. Ob uporabi suhe liste med dlanmi zmanem nad loncem ali pa jih dodam kar cele. Mislim, da se tako ohrani več snovi.
Tudi z drugimi začimbami ravnam enako - zmanem tik pred uporabo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Maj 2023 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem pobrala nekaj luštreka za posušit.
Me zanima, kako ga vi pobirate? Odrežete cela stebla in kakšnega pustite ali s stebel režete posamezne lističe in vrhove pustite? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Maj 2023 16:01 Naslov sporočila: |
|
|
Porežem stebla do tal, za sušenje potrgam le listke. Saj najbrž bi bila za juho uporabna tudi stebla - ali pač ne? Ta bi raje zamrznila.
Pa previdno pri uporabi, ima lahko tudi nezaželene stranske učinke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Maj 2023 16:07 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala. ali porežeš vso rastlino ali v sredi pustiš kakšno steblo? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 23 Maj 2023 16:16 Naslov sporočila: |
|
|
Pusti ka stebel.
Tudi jaz bi stebla zamrznila. Posušena pa morda za v začimbno mešanico, zmleta, a nujno po dolgem razrezana pred sušenjem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Maj 2023 17:30 Naslov sporočila: |
|
|
brbr: vedno pustim 2 - 3 stebla. Razen takrat, ko so listi načeti zaradi obiska zelenine muhe (Euleia heraclei L.) V takem primeru porežem vse do tal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 23 Maj 2023 18:21 Naslov sporočila: |
|
|
Saj se mi je zdelo, da ni dobro vse posekati. Je treba nekaj pustiti rastlini, da ne obupa...
Stebla sem narezala na majhne kolobarje, ki se zdaj sušijo na zraku. Tako pripravljam tudi steblno zeleno in se odlično obnese. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|