|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matejos
Pridružen/-a: 05.05. 2017, 22:55 Prispevkov: 593
|
Objavljeno: 26 Jul 2022 17:30 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam belo slivo na vikendu. rodila je toliko, da ji je zlomilo dva vrha. veje so pa do tal. kaj takega še nisem videl... _________________ NM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 28 Jul 2022 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
crtj je napisal/a: | Top first malo presenetila - zori hkrati s Top taste. |
Top first =/= first --> Top taste = first taste ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 01 Avg 2022 17:52 Naslov sporočila: |
|
|
Veter, nehaj, že tako se hoče polomiti!
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Avg 2022 18:04 Naslov sporočila: |
|
|
Neverjetno! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Avg 2022 19:11 Naslov sporočila: |
|
|
Uauu!
A so vse vegi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 01 Avg 2022 19:12 Naslov sporočila: |
|
|
A, sem so vse šle:) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 01 Avg 2022 19:27 Naslov sporočila: |
|
|
U, madonca, Melona, s čim jih hraniš? Katere sorte so to?
Crtj, je tvoja "Top taste" res najboljša po okusu, ali imaš kako, ki ti je še boljša? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 01 Avg 2022 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
Za sorto ne vem, nekaj čačanskega. Precej jih je naseljenih, ja. Pa me črvi niti ne skrbijo tako zelo, ker bo sliv še vedno dovolj. Da se le drevo ne bi polomilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 02 Avg 2022 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Isusek Melona, pa to je neverjetno. Boš kuhala marmelado ali kot kompot. Ali jih boš sušila.
Ne morem verjet, kako je polna, čeprav vidim.
Naj bo brez vetra, da ti ne polomi.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 03 Avg 2022 06:52 Naslov sporočila: |
|
|
Marmelado, kompot, sušenje, pa še sosedje bodo pomagali. Ker tole je le eno izmed štirih dreves, še dobro, da vsa niso tako polna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 03 Avg 2022 06:59 Naslov sporočila: |
|
|
Mravlja, Top taste je dejansko zelo zelo dobra v polni zrelosti.
Vendar v splošenm pri nas nimamo sreče z žlahtnimi slivami (pri mirabolanah je slika čisto drugačna), pridelki so skromni tudi, kadar ni pozebe. Vseh slivovih dreves pa ni toliko (mislim da 6), da bi lahko rekel, da to ni stvar konkretnih primerkov (njihovega stanja in lege).
Prvotno ni bilo tako - prišli smo 2008 in vsaj nekaj let so bile tiste "domače" slive (podolgovate, mislim, da je to dejansko Požegača) zelo rodne. Tudi na novo sajene razne čačanke so bile sprva OK.
Vendar kot pravim, ni jih v celoti toliko, da bi lahko rekel, da je to splošni pojav - tudi pri raznih sosedih so situacije preveč različne. Tako da je možno, da slive enostavno zahtevajo več od mojega ležernega pristopa k vzgoji in oskrbi.
Letošnji glavni hit je marmelada iz naključne mirabolane - odrasle podlage neke propadle marelice. Veje je imela do tal - bolj kot Melonine fotke, enostavno cela pokrita s plodovi, neverjetno - in okus izdelka je praktično kot marelica (ne, ni bila marelica na sejancu). Pol se pa pejd nobl sorte (ki v tem lepem ne-pozeblem letu in spočite od pozeblih dozorijo po nekaj komadov na odraslih drevesih.) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Avg 2022 08:07 Naslov sporočila: |
|
|
crtj: nekatere slive so precej izbirčne pri zemlji. Na eni bodo rastle in delale kot nore, ko jih posadiš drugje, nič od njih. Na moji rojstni domačiji rastejo na južnem pobočju, nekje je več, drugje manj zemlje, nekje peščena podlaga, drugje spet nekaj ilovice vmes in so vsako drugo leto (če ni pozebe) polne podobno, kot tele pri Meloni. Stara sorta, prve posajene pred 80 leti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 17 Avg 2022 08:47 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je letos pri mojoh Čačanskih lepoticah kar pogost pojav.
Plodovi si okoli peclja zmehčani, meso temno, že skoraj spominja na gnitje.
Spodnji del ploda pa trši, slabše dozorel. Ni črvivo. Suša, vročina, bolezen ... ?!
Drevo sem zmerno zalival.
------- |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 17 Avg 2022 10:23 Naslov sporočila: |
|
|
Podobno je bilo z našimi doma, kadar je hudo pritisnila suša. S tem, da so se pričele sušiti že zunaj okrog peclja. Za sušenje so bile še vedno primerne, za marmelado pa ravno ne, ker se zasušeni del kožice ni razpustil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 24 Avg 2022 22:37 Naslov sporočila: |
|
|
Pri Čač. lepotici se to pojavlja ob normalnih letih na posmeznih plodovih, ob suši pa bolj. Sosedje niso zalivali sliv in imajo letos veliko takih plodov. Jaz sem občasno zalival, pa je takih plodov zato malo.
Problem je v tem, da pride zaradi sušenja plodu ob peclju v slivo zrak in meso porjavi. Enako kot porjavijo vaše roke, ko npr. pripravljate slive za marmelado.
Všasih je tako rjavenje mesa tudi ob kakšni manjši poškodbi kožice, ki sicer ima tam majhno kroglico smole, pa vendar je očitno ta zasmolitev prišla prepozno. Pri tem ni nujno, da plod gnije.
Plodovi z manjšimi porjavitvami so užitni. Če so ob peclju suhi, je to potrebno odrezati, ker ni primerno za marmelado, drugače pa ne, lahko se pa tudi odreže, če koga to vizuelno moti. Jaz to odrežem. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 28, 29, 30, 31, 32, 33 Naslednja
|
Stran 29 od 33 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|