|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 31 Avg 2013 22:40 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: | Sedaj moram še sliko "laške češplje" nabaviti. To sem namreč cepil pred 3 leti in se zelo lepo razvija. |
!!!! ... vneto pričakujem namreč, sem se vedno navduševal nad tujo lepoto.
Da eksotke ne omenjam.
lp., |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 31 Avg 2013 23:17 Naslov sporočila: |
|
|
Gringo je napisal/a: | ck je napisal/a: | Letošnje domače češple |
Mi lahko kdo pove, če je izraz "češpl(j)a" lokalni izraz za slivo ali nekaj drugega.
To kar pri tebi vidim CK je sliva.
Na obali češplja ima še drugi pomen. |
Na sliki je domača češpla (tudi na listku sadike je pisalo domača češpla).
Je pa treba vedeti, da je bila slika (po kateri sodite) narejena 22.8.2013, da so danes že skoraj popolnoma obarvane in da se bodo tu pri nas (Kamnik) popolnoma modro obarvale šele čez nekaj dni, obiranje pa bo predvidoma čez 2 tedne - odvisno od vremena. Lani so praktično pozeble, predlani pa sem marmelado iz njih kuhal dne 11.9., pekmez pa naslednji dan (imam zapisano).
Sem pa včeraj pobral zadnje Čačanske lepotice (in skuhal marmelado - dodal še nekaj Wangenheimske, ki že začenja zoreti)
Čačanska lepotica
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 01 Sep 2013 09:29 Naslov sporočila: |
|
|
juglans je napisal/a: | Citiram: | Sedaj moram še sliko "laške češplje" nabaviti. To sem namreč cepil pred 3 leti in se zelo lepo razvija. |
!!!! ... vneto pričakujem namreč, sem se vedno navduševal nad tujo lepoto.
Da eksotke ne omenjam.
lp., |
Žal plodov ni, ker je bila čudna sezona pa še je mlada sadika. Bom ob priliki... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 01 Sep 2013 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
Gringo je napisal/a: | juglans hvala za pojasnilo.
Sedaj moram še sliko "laške češplje" nabaviti. To sem namreč cepil pred 3 leti in se zelo lepo razvija. |
V Kamniku poznam nekoga, ki jo je imel - pred 3 ali 4 leti sem jih pri njem tudi probal, se pa bojim, da so že obrane - jutri bom preveril.
Laška češpla namreč zori pred Weingenheimsko, ki jo imam in jo že jemo. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Sep 2013 13:34 Naslov sporočila: |
|
|
meni je od vseh izrazov : češplja, češpla, češpa, najboj všeč ta zadnji, ki ga uporabljajo goriški panterji, pa tudi doma smo jih tako imenovali. Zgodnje rumene, ki so zorele ob mlačvi, so bile seveda "slive". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 01 Sep 2013 13:47 Naslov sporočila: |
|
|
Takole zgleda domača češpla danes - cca 20 minut nazaj.
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 22:55 Prispevkov: 524 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 01 Sep 2013 22:55 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa letos drugo leto in to malo več (cca 1kg) degustiram Jojo; in sploh ni slaba, pa še odporna je na šarko _________________ LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 07 Sep 2013 20:29 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | crtj, ta zgodnja verjetno nima trnov, septemberska pa - imam prav? |
ja, tako je.
se opravicujem za pozno reakcijo, dogaja se. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 07 Sep 2013 20:32 Naslov sporočila: Re: cimber |
|
|
[quote="zuf"]crtj, mislim, da je to cimber.
Sadež ima brazdo podobno slivi, pa vendar je okrogel, meso se ne loči od koščice, zelo sladek.
Julijske nimajo brazde (Vsaj ne za mojo dioptrijo oziroma recimo da je pri nekaterih od sadezev nek poskus brazde). So pa resnicno zelo, zelo sladke. In res se takoj razmehcajo, ko stojijo, kot si povedal v loceni temi.
Prek zime bom zakopal maso koscic, ker prostor je in ni problem poskusiti s prostovoljcki.
Stran primorskih panterjev je zgleda sla v maloro :(
NOTICE: This domain name expired on 09/02/2013 and is pending renewal or deletion.
Nazadnje urejal/a crtj 07 Sep 2013 20:41; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 07 Sep 2013 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
ck je napisal/a: | Letošnje domače češple |
ja, divje je letos. pri nas ta sorta sploh prvic res mocno rodi, odkar smo tu (5 let), ker je vedno kaj prislo vmes.
in cesple so naju prinesle okoli
namrec julijske sladke okroglice sva na koncu masovno spravila tako, da sva potresla. seveda sva to hotela nadaljevati tudi s septembrskimi.
pripraviva spodaj ponjavo, potreseva in... dol prileti sam srot. listje, mikro sadezi, nagniti sadezi... ojoj. potem sva lepo na roke pobirala z drevesa. ravno kontra logika kot pri julijskih.
sicer v naslednjih letih pricakujemo rod se na dveh cacankah (rodni in najbolji), na dodatni domaci cespli (ki sem jo vzel brez poznavanja dejstva, da je to to, kar med drugim ze imamo) in top taste. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 07 Sep 2013 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
crtj je napisal/a: | ck je napisal/a: | Letošnje domače češple |
ja, divje je letos. pri nas ta sorta sploh prvic res mocno rodi, odkar smo tu (5 let), ker je vedno kaj prislo vmes.
in cesple so naju prinesle okoli
namrec julijske sladke okroglice sva na koncu masovno spravila tako, da sva potresla. seveda sva to hotela nadaljevati tudi s septembrskimi.
pripraviva spodaj ponjavo, potreseva in... dol prileti sam srot. listje, mikro sadezi, nagniti sadezi... ojoj. potem sva lepo na roke pobirala z drevesa. ravno kontra logika kot pri julijskih.
sicer v naslednjih letih pricakujemo rod se na dveh cacankah (rodni in najbolji), na dodatni domaci cespli (ki sem jo vzel brez poznavanja dejstva, da je to to, kar med drugim ze imamo) in top taste. |
Ko bo dovolj zrela jo boš lahko otresel, se pa bolj drži na drevesu kot ostale, tako da jo lahko tudi nekaj časa pustimo, če je ne moremo takoj porabiti oz. predelati, če seveda kakšna leteča nebodigatreba drhal ne začne opravljati svojega posla. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 26 Sep 2013 19:54 Naslov sporočila: |
|
|
Ekola, smo začeli tresti... Je pa zdaj tako - imajo ogromno sladkorja. Imajo sladkor in... No, sladkor imajo. Takšen, kot da so res samo s sladkorjem nafilane, zelo malo je kakšne arome zraven - drugače kot pri malih okroglih slivicah julija-avgusta. To mi ni najbolj všeč, imam rad bolj "komplicirane" okuse. Ampak za peciva bo, presežki pa za v sod tudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 26 Sep 2013 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
Prek zime gredo v zemljo koščice poletnih okroglih slivic (in vinogradniških breskev). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 16:52 Naslov sporočila: |
|
|
crtj je napisal/a: | Ekola, smo začeli tresti... Je pa zdaj tako - imajo ogromno sladkorja. Imajo sladkor in... No, sladkor imajo. Takšen, kot da so res samo s sladkorjem nafilane, zelo malo je kakšne arome zraven - drugače kot pri malih okroglih slivicah julija-avgusta. To mi ni najbolj všeč, imam rad bolj "komplicirane" okuse. Ampak za peciva bo, presežki pa za v sod tudi. |
Domačo češpljo pri nas praviloma bolj malo pojemo in jo gre največ v marmelado, za kar je tudi najbolj primerna, ker ima napram ostalim sortam več suhe snovi in je marmelada prej gosta.
Letos sem prvič naredil tudi slivov preliv za čez krompirjeve svalke ali še bolje za čez sirove štruklje.
Normalno pripravljene češplje za marmelado (2 kile češpelj, 0,8 kg sladkorja), po kakšnih 20 min vretja damo v manjše kozarce.
Okus je takrat še podoben okusu češple v knedlnih.
Drugo leto bom probal to narediti še iz Wangenhaimske češlje (knedlni iz te češplje so boljši). _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 19:15 Naslov sporočila: |
|
|
@CK bi se midvazmenila z par cepičev februarja? _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Stran 3 od 33 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|