|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Okt 2016 21:28 Naslov sporočila: |
|
|
Dej, dej, saj se hecam, noooooooooooooooo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
malcek
Pridružen/-a: 23.11. 2015, 19:27 Prispevkov: 191 Kraj: Ljubljana - Bela Krajina
|
Objavljeno: 25 Okt 2016 23:03 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa bom dokler ne poročaš o rezultatu takle: |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 26 Okt 2016 19:38 Naslov sporočila: |
|
|
Tokrat je za odtenek lepše videti, kot je bilo prvič.
Popoldne, ko sem prišla s službe se še ni nič videlo, nisem pa preverjala okusa. Zdajle je pa že razlika, čeprav bi verjetno lahko pustila še malo dlje.
Upam, da se vidi tudi na sliki:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jan 2024 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
Obujam tole zaprašeno temo....Sicer samo pripravljanje navadnega jogurta.
V preteklih dneh sem naredila prvi dve seriji domačega jogurta. Uporabila sem polnomastno mleko iz mlekomata.
V prvem poizkusu sem uporabila samo 2dcl mleka. Melko sem prevrela, ohladila do mlačnosti. V manjši kozarec za vlaganje sem dala dobro žlico polnomastnega navadnega jogurta, prelila z mlekom, dodala sem tudi smetano, vse dobro premešala z lesenimi vilicami in postavila v pečico ogreto na 50st. Pečico sem takoj ugasnila.
V pečici imam debelo glineno ploščo, na kateri pečemo kruh. Ta plošča dobro zadržuje toploto. Nanjo sem postavila kozarček in toplomer, ki je namenjen kontroli temperature v jedeh med peko.
Ko je temperatura padla na 38st, sem vključila lučko v pečici. Temperatura potem ni več padala.
Po šestih urah je bil jogurt narejen. Bil je trd, s smetano na vrhu. Po izgledu je spomijnal na kislo mleko, ki ga dobiš na kakšni planšarski planini.
Okus je bil bolj blag, ne tako kisel, kot pri kupljenem jogurtu in omamno kremast. Skratka, čista desetka.
Lonček sem potem zaprla in shranila v hladilnik.
Pri drugi pripravi, pa sem smetano s površine zavretega mleka odstranila. Jogurt je še vedno odličnega okusa, a ne tako kremast. Tako je padla soglasna odločitev, da v bodoče izedujemo jogurt s smetano vred.
Izdelovala pa bom tedensko zalogo /razporejeno v posamezne kozarčke), po peki kruha...
Za vse napisano je v veliki meri zaslužna Muha, ki me je na zadnji klepetalnici bogato založila z lastnimi izkušnjami in tako dala zadnji kanček poguma, ki mi je manjkal.
Pred leti sem, namreč že enkrat poizkusila narediti jogurt, a sem ga delala tako kot kislo mleko, le da sem v mleko zamešala kupljen jogurt. Nastala je sicer kompaktna stvar, ki pa je bila grenkega okusa, z veliko "sirotke" na vrhu... _________________ naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 15 Jan 2024 13:38; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jan 2024 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
Ha, Muha, vidim, da, medtem, ko sem jaz pisala, si ti že delila svoje znanje in izkušnje. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 15 Jan 2024 11:57 Naslov sporočila: |
|
|
Za takrat, ko pečica ne dela pa ena bolj "ad hoc" varianta. Le malo dlje bo treba čakati na jogurt
Domač jogurt po moje - brez aparatov in dodatne porabe energije:
sestavine:
-1,5 do 2 litra domačega senenega mleka kmetije Malenšek (to imam pri roki, sicer je dobro vsako surovo mleko)
-1 - 2 kozarčka jogurta (uporabljam Actimel ali Activio, ker naj bi bilo notri nekaj več za prebavo koristnih bakterij) Lahko pa je katerikoli jogurt, tudi doma narejen.
Količine ni treba, da so ravno točne, sčasoma vidiš, kaj se najbolje obnese glede časa in okusa. Naši imajo radi rahlo sladkast okus, ki ga da Actimel, če želimo bolj kislega, uporabimo navadni jogurt.
-počakam da se mleko po kuhanju ohladi toliko, da je na otip med toplim in mlačnim - tam okoli 35 °C.
- v že pripravljene kozarčke od vlaganja s širokim grlom, mislim, da so cca 3 dl, najprej razporedim jogurt
- dolijem mleko do vrha
- zaprem s pokrovčki
- zložim v kartonsko škatlo z dvojinimi stenami in dvojnim pokrovom (je prišla v hišo z nakupom nekega strojčka). Enako dobro bi verjetno služila hladilna torba. Pred tem sem imela navadno škatlo, ki sem ji dno, stene in pokrov dodatno obložila s časopisnim papirjem.
- škatlo dam na hladilnik
Naslednje jutro je jogurt ravno pravi. (nastavim ga zjutraj, se pravi, da rabi slabih 24 ur)
To velja za zimski čas, ko imamo v stanovanju temperaturo med 20 in 21 °C . Poleti je pa treba ali mleko bolj ohladiti, ali pa vmes preveriti, če se je že dovolj zgostilo in ga takoj pospraviti v hladilnik, drugače izstopi sirotka na vrh in se pričnejo delati mehurji.
Saj ne, da bi tako zelo gledala na porabo elektrike, a mi je izziv, če kaj uspem narediti brez nje.
Nazadnje urejal/a muha 16 Jan 2024 12:48; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 15 Jan 2024 11:59 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Ha, Muha, vidim, da, medtem, ko sem jaz pisala, si ti že delila svoje znanje in izkušnje. |
Načina se dovolj razlikujeta, da bosta primerna izbira. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 16 Jan 2024 12:03 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Saj ne, da bi tako zelo gledala na porabo elektrike, a mi je izziv, če kaj uspem narediti brez nje. |
Bravo! Tule se najdem. In ko prideš do svojega jogurta, niti Activie ali Actimela ni več treba kupovati, super. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|