|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 31 Maj 2013 17:24 Naslov sporočila: Korenje - Daucus carota L. |
|
|
OPIS:
Korenček Kuroda:
Avtor: muha |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 25 Sep 2013 14:20 Naslov sporočila: |
|
|
Letos smo s korenjem bogato založeni
Nekaj ga bom vložila v slanico, to mi je super, del za sprotno rabo in za v govejo župco, ki je stalno na mizi:wink:, bi pa poskusila shraniti v zasipnici v kleti. Še nikoli ga nisem. Doma se ne spomnim, da bi ga kdaj tako, ponavadi smo ga dali kar v zamrzovalno skrinjo. Jaz pa imam skrinjo preveč nabasano z drugimi zadevami.
Vem, da ga lahko zakopljem v prst ali glino ali zemljo.
Danes berem o tem, da se tudi v žagovini obnese. Ta način me zelo pritegne -ampak mi po eni strani ni čisto jasno. Žaganje po neki logiki iz korenja potegne veliko vlage, torej korenje sčasoma izsuši, mar ne?
Pa tudi za shranjevanje v plastični vrečki v kleti sem že slišala.
Ima kdo izkušnje s shranjevanjem na katerega od načinov, omenjenih zgoraj? Kaj se vam je najbolje obneslo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 25 Sep 2013 14:30 Naslov sporočila: |
|
|
irenca, če imaš slučajno viška se priporočam letos mi zopet ni uspel. Nisem pa še probala tako shranjevati, saj ga je zmeraj premalo. Se mi pa zdi da je pesek še najboljši, le dobro je treba potem sprati, saj lahko škripa med zobmi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Sep 2013 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga pred leti, ko še nisem imela primernega prostora v zemlji, shranila na hladnem podstrešju, po par korenčkov skupaj dobro zavitih v časopisni papir, vse skupaj pa v PE vrečko. Kar v redu je počakal.
Enkrat sem naredila mini zasipnico kar na vrtu, na gredi, kjer imam precej peščeno in odcedno zemljo: jama 30 cm, smrekove veje 3 - 5 cm, korenčka ene 5 kg razprostrtega, da v višino ni šel čez 10 cm, čez spet smrekove veje 3 - 5 cm, čez vse to polivinil, nato pa enih 10 - 15 cm zemlje. Polivinil sem dala tako velik, da je ob eni strani kukal iz zemlje, da sem laže prišla do korenja. Ta varianta je bila še najboljša, le malo nerodna je, če zapade preveč snega. In pa nikakor v območju zasipnice ne sme zamakat. Dobro se obnese tudi ilovnata zemlja, če je na nagnjenem terenu in so tudi tla v zasipnici nagnjena, da morebitna voda odteče pod smrekovimi vejami. Bere se sicer komplicirano, pa ni, je narejeno en-dva-tri. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marjeta
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:09 Prispevkov: 297 Kraj: blizu Sl. Bistrice, 700 mnm
|
Objavljeno: 25 Sep 2013 15:00 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, tak način se verjetno obnese tam, kjer ni voluharja. Če bi jaz korenček tako spravila, bi bolj malo zame ostalo.
Drugače pa glede shranjevanja nimam pametne ideje. Slišala sem, da ga nekateri "posadijo" v korita za rože - mešanica zemlje in peska, korenček pa naložijo malo pod kotom, tako da je hkrati lepo pokrit, precej tesno zložen in lahko ga je jemati ven. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Sep 2013 16:23 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz se priporočam za korenje, če ga ima kdo na ostajanje. Letos sem ga 3x sejala, pa ni vse skupaj nič. Ta majhnega bom dala v turšijo (jo delam prvič), ta večjega (če bo) pa uspešno hranim v orehovem listju-v plastični zaboj natresem plast orehovega listja, plast korenja, plast listja itd. končam s plastjo listja. Korenje je neočiščeno (seveda prirežem listje), a suho. Ponavadi ga po puljenju dan, dva pustim na zraku, potem ga narahlo očistim zemlje in spravim. Na ta način ostane korenje zdravo, čvrsto, pozno v pomlad. Posoda, kjer ga hranim je odkrita in postavljena v hladen prostor.
Irenca, me pa zanima, kako ga hraniš v slanici? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Sep 2013 18:44 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, ga vlagaš v suho ali sveže orehovo listje? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Sep 2013 19:29 Naslov sporočila: |
|
|
Korenje hranim v odpadlem orehovem listju, ki ga bo kmalu na tleh napretek. Samo pazim, da ga ne pobiram ravno po dežju, tako, da ni mokro. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 13:26 Naslov sporočila: |
|
|
Tako bom rekla: smo kar navdušeni porabniki korenja, tako da prav na odveč nam ne hodi.
Tudi nam lani ni uspelo pridelati niti enega korenčka in smo ga letos še toliko bolj veseli.
Poleg shranjevanja za kuho ga bom nekaj predelala v korenčkov sok, nekaj ga imam pa namen oddati k mojima domov, ker jima tudi ni kaj dobro uspel.
Nekaj malega ga bom prinesla na srečanje za vaju, Aye-Aye in Brbr. Pa ne nadejajta se zdaj, prosim, velike ozimnice |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 16:58 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima, če bi kdo imel nekaj kg rumenega korenja (ko bo čas zanj, zdaj je še prezgodaj, bi rekla) naprodaj, si ne predstavljam juh brez njega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 17:45 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca, saj ni treba. Ne bi rada, da si "trgate od ust". Sva se menili tudi z Vodenko in mi je medtem javila, da ga ima nekaj odveč. Nekaj pa bom imela tudi domačega. Tako mislim, da bomo pretolkli zimo _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
doli
Pridružen/-a: 03.06. 2013, 23:41 Prispevkov: 1180 Kraj: Sela pri Volčah
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 18:23 Naslov sporočila: |
|
|
To vam bo najbrž zvenelo rahlo čudno, jaz sejem korenje Amsterdam, sejem ga po malo, trikrat na leto. Po dveh mesecih ga začnem uporabljati, sprva so še drobni, tudi ne doseže posebne debeline, je pa izredno okusen in nikoli nima trdega stržena. Tretjo rundo sejem konec poletja v pokrito hladno gredo, tega rabim zgodaj spomladi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lana
Pridružen/-a: 27.09. 2013, 13:00 Prispevkov: 147 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 19:27 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je pa letos korenje kar v redu uspelo. Eno rundo sem posušila za začimbo, drugo sem dala v kis in olje, eno sem naredila v slanici, vendar me skrbi, ker mi v slanici še nikdar ni prav dolgo obstalo. Sem ga 2x pasterizirala. Kako pa ostali vlagate v slanico? Pa zasipnica mi še vedno ni čisto jasna. A to naredite zunaj ali na vrtu luknjo ali v kleti daste v škatlo?
Evo, moj letošnji:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 19:51 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Irenca, saj ni treba. Ne bi rada, da si "trgate od ust". Sva se menili tudi z Vodenko in mi je medtem javila, da ga ima nekaj odveč. Nekaj pa bom imela tudi domačega. Tako mislim, da bomo pretolkli zimo |
Saj od ust si ga ne bomo trgali, brez skrbi
Saj nisem tako mislila. Pač mislila sem tako, da ga namensko ne bomo ponujali okrog, kar ponavadi naredimo z velikimi viški. Ampak vseeno ga je toliko, da ga bo zadosti za vse moje ideje, tudi če ga nekaj vama prinesem
Če ga ne bi bilo dovolj, ga ne bi obljubila
lana je napisal/a: | ... eno sem naredila v slanici, vendar me skrbi, ker mi v slanici še nikdar ni prav dolgo obstalo. Sem ga 2x pasterizirala. |
Ojej, Lana, tole tvoje pisanje me skrbi. Jaz letos prvič vlagam v slanico. Poskušam namreč vse možne načine shranjevanja poleg zamrzovanja, ker je v skrinji ves čas prostorska stiska
Seveda sem najprej za pokušino vložila samo dva kozarčka, da smo preverili, če nam je všeč po okusu. Ja, všečno Sinoči pa sem jih vložila kar dvajset glažkov. Upam, da ne bo šlo vse k hudiču
Ja, Brbr, nisem ti odgovorila glede slanice. Malo sem googlala in sem našla idejo, da korenje zrežem in ga skuham v slani vodi (malo bolj slana kot navadno) ter to potem vložim v kozarce. Zaprte kozarce sem še malo prevrela v velikem piskru v vodi. Upam, da bo držalo, sicer bomo za drugo leto za korenje kupili novo skrinjo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lana
Pridružen/-a: 27.09. 2013, 13:00 Prispevkov: 147 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 27 Sep 2013 19:54 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca je napisal/a: | brbr je napisal/a: | Irenca, saj ni treba. Ne bi rada, da si "trgate od ust". Sva se menili tudi z Vodenko in mi je medtem javila, da ga ima nekaj odveč. Nekaj pa bom imela tudi domačega. Tako mislim, da bomo pretolkli zimo |
Saj od ust si ga ne bomo trgali, brez skrbi
Saj nisem tako mislila. Pač mislila sem tako, da ga namensko ne bomo ponujali okrog, kar ponavadi naredimo z velikimi viški. Ampak vseeno ga je toliko, da ga bo zadosti za vse moje ideje, tudi če ga nekaj vama prinesem
Če ga ne bi bilo dovolj, ga ne bi obljubila
lana je napisal/a: | ... eno sem naredila v slanici, vendar me skrbi, ker mi v slanici še nikdar ni prav dolgo obstalo. Sem ga 2x pasterizirala. |
Ojej, Lana, tole tvoje pisanje me skrbi. Jaz letos prvič vlagam v slanico. Poskušam namreč vse možne načine shranjevanja poleg zamrzovanja, ker je v skrinji ves čas prostorska stiska
Seveda sem najprej za pokušino vložila samo dva kozarčka, da smo preverili, če nam je všeč po okusu. Ja, všečno Sinoči pa sem jih vložila kar dvajset glažkov. Upam, da ne bo šlo vse k hudiču
Ja, Brbr, nisem ti odgovorila glede slanice. Malo sem googlala in sem našla idejo, da korenje zrežem in ga skuham v slani vodi (malo bolj slana kot navadno) ter to potem vložim v kozarce. Zaprte kozarce sem še malo prevrela v velikem piskru v vodi. Upam, da bo držalo, sicer bomo za drugo leto za korenje kupili novo skrinjo |
Jaz sem isto naredila. Na manjše palčke sem ga narezala, solila, prevrela, vložila. Potem sem pa še 2x prevrela oz. kar v pečici sem jih pasterizirala v kozarčkih. To lahko tudi ti narediš. Ker kadar sem jaz 1x dodatno pasterizirala, se je pokvarilo v roku enega meseca ali dveh. Poskusi jutri dat v pečico še za eno uro ali eno uro in pol, bo bolj zihr.
V skrinji korenje ni tako dobro. Edino če ga že pretenstaš s čebulo ali čim drugim. Samo korenje, surovo, ne ohrani okusa niti strukture. Edino za v govejo juho je ok. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|