|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 13:57 Naslov sporočila: Velika tintnica - Coprinus comatus |
|
|
Velika tintnica (Coprinus comatus) je meni zelo okusna goba, raste kar množično lahko že spomladi, drugače pa v jeseni po prvem večjem deževju. Je ena od gob, ki bi jo lahko gojili tudi umetno, a zaradi njene značilnosti hitrega črnjenja ni komercialno zanimiva. Sem enkrat pustila čez noč, tiste že črne primerke v posodi, da zjutraj vržem v kompost pa je ostala skoraj samo še tinta
Goba je tudi zdravilna, deluje kot antibiotik, izboljšuje prebavo in zdravi hemeroide.
Pripravi se jo lahko z jajcem, panirano na hitro kot dežnikarico ali dušeno na maslu, ta zadnja varianta je pri nas največkrat na krožniku. Lahko se doda še kakšno začimbo a potem njen nežen okus ne pride več do izraza. Lahko pa se v klobuček da še rezino mozarele, samo je treba bit previden saj goba hitro razpade.
Me spominja na lignje
Pri nabiranju pa je treba bit previden, da raste na zdravi zemlji, saj nabirat jo ob kaki cesti ali pač na onesnaženi zemlji ni primerno, saj vse te strupe potem pojemo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Furman
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 19:08 Prispevkov: 535 Kraj: Kot pod Travno Goro, 500m nm
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 14:21 Naslov sporočila: |
|
|
A lahko kak recept?
HVALA _________________ Vsi si želimo, da bi ta svet bil lepši
ali je ta svet lepši, ker si ti v njem?
Komu bo danes dan lepši, ker je srečal tebe? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem slišal da če jih v daš v krop in malo blanširaš, potem preprečiš "črnenje"? Nisem še probal.
Sem jih pa zadnjič poizkusil z jajcem. Mljask! A me nos malo zajebava, ali imajo res nek precej močan vonj po česnu?
Za uživanje pa je primeren samo klobuk kajne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak
Pridružen/-a: 27.06. 2013, 14:32 Prispevkov: 128 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 20:35 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye, kaj napraviš z beti? Je pa goba kot samostojna jed res okusna, jaz jo imam zelo rad, sploh popečeno na maslu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 20:45 Naslov sporočila: |
|
|
Nekateri bete marel, recimo, posušijo in zmeljejo v prah, morda bi šlo tudi s tintnicami. Samo, če potem pozabimo, da je iz tintnic, je lahko težava, če ob gobji rižoti zadiši kozarček rujnega ali pivce, a ne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak
Pridružen/-a: 27.06. 2013, 14:32 Prispevkov: 128 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, bo kar držalo, pri teh gobah zna biti kar neprijetno če je merica prevelika. Ne vem pa kaj pravi stroka, če ga nagneš prej ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 21:03 Naslov sporočila: |
|
|
Enako, tudi, če ga nagneš naslednji dan, mislim, imaš lahko težave. Torej, vseeno previdno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
jah, sem pa včasih premalo pozorna, pa premalo napišem, mislim da itak, da se to ve , bete odstranim saj so vlaknati. Za kakšno začimbo pa nimajo posebnega okusa, so prenežne.
Tale Velika tintnica ni v nobenem primeru strupena tudi ob pitju alkohola nimamo težav. Pri tej Pravi tintnici Pa imamo lahko težave:
pogojno užitna, 24 ur pred in po jedi ne smemo uživati alkohola. Skupaj z alkoholom je nevarna, povzroča antabusni sindrom, zastrupitev krvi.
Furman saj se ti povedala recept:
Citiram: | Pripravi se jo lahko z jajcem, panirano na hitro kot dežnikarico ali dušeno na maslu, ta zadnja varianta je pri nas največkrat na krožniku. Lahko se doda še kakšno začimbo a potem njen nežen okus ne pride več do izraza. Lahko pa se v klobuček da še rezino mozarele, samo je treba bit previden saj goba hitro razpade. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 07 Okt 2013 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
Kar se tiče alkohola in gob, ga itak za nobene gobe ne priporočajo. Vse pa je v količini - ali je to kozarček vina, steklenica piva, štamprle šnopsa ali pa steklenica vina, gajba piva, steklenica šnopsa.
Za prvo varianto ne sme biti nobenih problemov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 05:39 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mi že dolgo nabiramo velike tintnice. Še sploh, ker je par rastišč ob dnevni sprehajalni poti in ker jih je lahko odkriti. Za kaj več kot v jajcu ali kar tako podušene se mi zdijo skoraj prenežne. Blanširat jih še nisem poskusila, da bi shranjevala blanširane (nezamrznjene) mi preprečuje strah pred pogrevanjem gobjih jedi. Saj mogoče ni tako hudo, a so mi že v otroških letih vcepili v glavo, da gobje jedi lahko počakajo kvečjemu do večera. Tudi zamrzovati jih še nisem poskusila, domnevam, da bi enako kot dežnikarice preveč izgubile na okusu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
Objavljeno: 08 Okt 2013 14:06 Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor sem slišal, naj bi bi bile primerne bolj kot ne samo za svežo rabo, torej zamrzovanje ipd. odpade.
V krop pa naj bi jih dal, če jih ne boš porabil takoj oz. v roku dveh-treh ur, ker zelo hitro spustijo tinto. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 21 Okt 2013 09:01 Naslov sporočila: |
|
|
Takole sem naredila z novo rundo tintnic.
Ker jih nismo pojedli takoj, sem jih očistila in na hitro blanširala v osoljenem kropu, potem precedila, saj če bi jih pustila v vreli vodi, bi hitro razpadle, tudi tekočino sem spravila. Ko se je ohladilo sem vse skupaj postavila v hladilnik do drugega dne. Za kosilo sem tako pripravila tintnice s krompirjem. Olupljen in na pol cm debelo narezan krompir sem dala kuhat z prav malo vode. V drugi posodi, sem na oljčnem olju z malo masla hitro podušila precejene tintnice in jim dodala, prav zelo malo začimb, pravzaprav samo eno indijsko mešanico Tandoori (kurkuma, čili, koriander, kumina, žefran, česen, kardamom, žajbelj...) a le zelo malo, toliko da sem podarila okus gob. Pri začinjanju tintnic moramo biti zelo previdni, saj drugače prekrijemo njihov prefinjen nežen okus. Dodala sem napol kuhan krompir in zalila z ostankom vode od tintnic. To sem še malo podušila, da se je skuhal krompir in še malo povrela tekočina.
In pojedina je tu. Pravzaprav je zelo hitro zginilo, skoraj še krožnikov ni bilo potrebno umit, tako smo vse polizali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 21 Okt 2013 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
A-A, hvala za tale recept. Prvič, ko pridem do večjega najdišča, ga bom preizkusila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 21 Okt 2013 12:16 Naslov sporočila: |
|
|
Se pustim povabiti na pojedino, muha. po kosilu lahko prevzamem jaz. Ti pa . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 21 Okt 2013 12:35 Naslov sporočila: |
|
|
Tud jaz jih večkrat vidim okoli, pa nisem ziher, da ne pohopsam kake tastrupene.
Zgleda tako dobro v loncu, da grem zdele prec na eno malo malco. Ne zdržim .
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|